Felújítják Róma egyik ékességét, eddig nem látott szögből csodálhatják meg a turisták

2024. október 07. 22:05

A kút vizét leeresztik, de a rituális pénzbedobás egy kosár segítségével folytatódhat.

2024. október 07. 22:05

Nyitókép: Baris Seckin / ANADOLU / Anadolu via AFP

Hétfőn  megkezdődött a római Trevi-kút felújítása, amelynek során a turisták a szökőkút medencéje fölé épített átjárón csodálhatják meg az emblematikus római műemléket – jelentette be Róma főpolgármestere, Roberto Gualtieri.

A látogatás a medence fölött elhelyezett üveglapokon történhet, miközben alant elvégzik a műemlék alsó részének tisztítását és renoválását, ahová a látogatók rendszeresen dobálnak aprópénzt a szökőkút zöldes vizébe. Az üvegpallók heteken belül elkészülnek.

A szökőkút Federico Fellini Édes élet című filmje nyomán vált igazán népszerűvé, amelyben Anita Eckberg csalogatja a vízbe Marcello Mastroiannit.

A szökőkút „sűrűn látogatott gyalogosnegyedben található, és rendkívüli mikroklíma-feltételeknek van kitéve, ami révén invazív növényzet és mészkőlerakódás alakult ki” – közölte a polgármesteri hivatal.

Kísérleti jelleggel korlátozni fogják az átjárón egyszerre áthaladó látogatók számát. Az intézkedés célja, hogy újabb adatokhoz jussanak „a műemlék túllátogatottságnak a megoldásához”. A Trevi-kutat naponta 10-12 ezer ember keresi fel.

A kút vizét leeresztik, de a rituális pénzbedobás egy kosár segítségével folytatódhat.

Kisebb belépődíjban is gondolkoznak

A munkákatok az év végéig tartanak, és a hatóságok ezt követően is ellenőrizni kívánják a látogatók számát.

Roberto Gualtieri a hétfői sajtótájékoztatón közölte, hogy elképzelhető „kisebb belépődíj” bevezetése is a bejáratnál. A korlátozott látogatásra vonatkozó elképzelést már a múlt hónapban felvetették.

Az olasz főváros az eddiginél is jóval több, 30 millió látogatóra számít 2025-ben, a jubileumi szentévben.

(MTI)

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Treeoflife
2024. október 07. 22:49
A turistáktól, vagy a migránsoktól kell védeni? Emblematikus filmfelvételek is készültek ott, és tényleg gyönyörű az építmény.
luxusbatar
2024. október 07. 22:44
Szerencsésnek mondhatom magam, hogy Rómába, Velencébe, vagy Hallstattba még a tömegnyomor általánossá válása előtt ellátogathattam.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. október 07. 22:17
A szökőkút „sűrűn látogatott gyalogosnegyedben található, és rendkívüli mikroklíma-feltételeknek van kitéve, ami révén invazív növényzet és mészkőlerakódás alakult ki” LooooL Az egyetlen invazív faj ott az ember, amiből annyi fordul meg ott naponta, hogy egy fűszál de egy alga sem élne meg, már ha nem eleve kőből lenne az egész hóbelevanc. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
sexykitty-5000105
2024. október 07. 22:10
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­­é­­k­e­l­­d­­­ ­a­ ­s­­z­e­x­­i­ ­­p­­u­­n­­­c­­i­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!