Észt elnök a Politicónak: ne féljünk az oroszoktól, inkább jól büntessük meg őket!

2024. október 07. 09:05

Csak magunknak találtuk ki az orosz vörös vonalakat, mert gyávák vagyunk segíteni az ukránoknak – lényegében ezt írta Alar Karis. Vagyis azt javasolja, a Nyugat ne szabjon határokat Oroszország támadásában.

2024. október 07. 09:05

Nyitókép: AFP/STR

***

Véleménycikket közölt a brüsszeli Politico a balti állam elnökétől, Alar Karistól, amelyben az államfő azt fejtegeti:

nem kell félni az oroszoktól, hanem oda kell csapni nekik Ukrajna megtámadásáért.

Az észtek idegeskedése valahol megérthető, ha például arra a májusi orosz törvénytervezetre gondolunk, amely javasolta, hogy Oroszország egyoldalúan módosítsa a Finnországgal, Észtországgal és Litvániával közös balti-tengeri határait, és Kaja Kallas miniszterelnök is többször kijelentette már, hogy szerinte, ha Ukrajna elesik, Európa is megy utána.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindenesetre most ezen az egészen csavart még egyet Karis, aki szerint

a Nyugat magát csapja be azokkal a határokkal, amelyeket meghúz

– utalt ezzel a nyugati nagy hatótávolságú fegyverek Oroszország területén való bevetésére, amely sok vitát szült a nyilvánvaló orosz fenyegetések miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Az észt államfő a morál felsőbbrendűségét hirdeti írásában:

Oroszország Ukrajna elleni háborúja fekete-fehér: Oroszország az agresszor; Ukrajna az áldozat”,

és bőven akad pátosz is az írásban, megismételve a geopolitikai realitásokat kevésbé, helyettük jogelveket felvonultató érvelést, miszerint Ukrajna független döntéseibe – jelesül: NATO-csatlakozási igényeibe – senki nem szólhat bele. Hozzátehetjük: ezek szerint maguk a NATO-tagok sem

Ezt is ajánljuk a témában

S persze ott van a küldetés is:

segítünk az áldozatnak és megbüntetjük a támadót. És Oroszország átlépte ezt a piros vonalat”.

Karis közben azzal nyugtatja az olvasókat: a feltételezések, miszerint Oroszország eszkalál, ha átlépünk bizonyos vörös vonalakat, merő tévedés, hiszen többet már átlépett Európa – a katonai segítségnyújtással, majd a tankok és vadászgépek szállításával – és mégsem történt semmi.

Oroszország nem korlátozza magát, rakétái, drónjai, bombái civileket is ölnek – taglalja – bezzeg mi, a nyugatiak korlátokat szabtunk az ukránoknak, „megtiltottuk az országnak, hogy olyan katonai bázisokat és célpontokat lőjön Oroszországon belül, amelyek a gyermekkórházak elleni rakétatámadások bázisai”, ezért „ezek a korlátozások igazságtalanok, erkölcstelenek és károsak”.

S a végkifejlet nyilvánvaló: „meg kell értetnünk Oroszországgal, hogy egyetlen ország sem kényszerítheti rá akaratát szomszédaira háborúval”, vagyis

Oroszország nem győzhet.

Ehhez viszont „le kell bontani az ukránokkal szembeni korlátozások falát” – hangoztatja.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2024. október 07. 10:33
Észt elnök a Politicónak: ne féljünk az oroszoktól, inkább jól büntessük meg őket! ------------ Moszkva 12 kerületéből a keleti kerületben (Восточный) t ö b b e n élnek, mint észtországban összesen.
Héja
2024. október 07. 10:28
Ez a fickó is hátul állt sorban, ahol az észt osztogatták...
Karvaly
2024. október 07. 10:27
Esetleg kifejthetné, hogy képzeli Oroszország legyőzését. Mert anélkül az egész érvelése futóhomokra épített vár. Továbbá: ha feltesszük, hogy Oroszország mégsem győzhető le (atomhatalom, végső elrettentés és társai), akkor mi a terv arra az esetre, ha Ukrajna mégiscsak bedőlne? Ott fogják várni letolt gatyával az oroszokat, mert addigra az EU összes fegyverzete már megsemmisült (*már az, ami nem "tűnt el" a feketepiacon - maffiózóknak, terroristáknak és "lator államoknak"). Valahogy az európai fegyvergyártás képtelen volt beindulni két év alatt, a saját lőszerkészlet már az első napon elfogyna. Ha a háborúpárti politikusoknak lett volna eszük, akkor az EU-s elrettentésen dolgoztak volna: saját atomfegyverek legyártása, lőszergyártás felfejlesztése lett volna az első számú prioritás.
B_kanya
2024. október 07. 10:27
Shanya 2024. október 07. 10:16 "Ez a Karis nem elég, hogy politikailag vak de még nagyon hülye is! 1,35 milliós ország hülye politikusa okoskodik ahelyett, hogy a békén dolgozna és előre gondolna az országa jövőjét illetően. Oroszország a háború után is a szomszédja lesz." Vagy megint nem lesz Észtország. Volt már ilyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!