Elon Musk műholdjai segítik az orosz hadsereget is

2024. október 13. 11:58

A Washington szerint a Musk-féle Starlink műholdakat az oroszok is aktívan használják.

2024. október 13. 11:58

Nyitókép: Alain JOCARD / AFP

A világ egyik leggazdagabb emberének, Elon Musknak a számos projektje közül az egyik legnagyobb szabású a Starlink műholdhálózat. 

Muskék jelenleg több mint hétezer kis méretű műholdat üzemeltetnek

a Starlink rendszerben, és ez a szám a jövőben akár 30 ezer fölé is nőhet. A Starlink műholdat internet- és mobilszolgáltatást nyújtanak az üzletfeleknek szerte az egész világon, a korábban ilyen szolgáltatásokat nélkülöző területek fölött is.

A Starlink technológiai lehetőségei miatt a politika és hadviselés eszköze is. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma már szerződött Muskékkal a Starlinkek ügyében, és működik a Starshield is, ami a Starlink műholdak hadászati célú felhasználását szolgálja.

A Starlink műholdak az ukrajnai háborúban is nagy szerepet játszanak,

az ukrán infrastruktúra pusztulása nyomán Ukrajnában elterjedt a Starlink sugározta internet és mobil használata.

A Washington Post új cikke szerint viszont nem csak az ukránok, hanem az oroszok is használják Musk műholdrendszerét, méghozzá illegálisan. Az Oroszország elleni szankciók miatt ugyanis nem használhatják legálisan az oroszok a Starlinket, de a lap szerint kialakult egy a Starlinkre való kapcsolódást szolgáló fekete piac is, amin keresztül az oroszok hozzéférnek az eszközhöz.

A WP szerint Oroszországban szabadon árusítják a Starlink földi termináljait, kapcsolódási eszközeit, mintegy 1000 dollárért, ami nem sokkal drágább, mint más országokban. A terminálokhoz külföldi telefonszámokat és emailfiókokat kötnek be a blokkolás elkerülése érdekében. A lap cikke szerint nagyrészt így is ki lehetne szűrni a nem megfelelő használókat, de a frontvonalak közelében így is egymás közelében működnek az ellenfelek termináljai, és ott már nehéz a beazonosítás.

Az ukránok panaszai szerint Elon Musk nem tesz meg mindent, hogy az oroszokat blokkolják,

kizárják a Starlink használatából. Egyes ukrán vélemények szerint Musk nem is igazán akarja megoldani a problémát, mert lehet, hogy szimpatizál az oroszokkal.

 

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dominik
2024. október 13. 20:20
uh mi lesz a kövi... Putyin otthoni teddy maciját is el fogják kobozni a szankciók miatt???
Akitlosz
2024. október 13. 18:29
Az illegálisan használók is kifizetik a szolgáltatás árát, így Muskot kár nem éri. Sőt haszna keletkezik. Nincsen miért fellépnie.
Treeoflife
2024. október 13. 17:04 Szerkesztve
"A Washington szerint a Musk-féle Starlink műholdakat az oroszok is aktívan használják." - Naná, hogy használják, hiszen az ukránoktól minden megvásárolható. "Az ukránok panaszai szerint Elon Musk nem tesz meg mindent, hogy az oroszokat blokkolják .... " - mégis mit tehetne, ha az ukrán korrupció olyan méreteket ölt, amit még az USA sem akadályoz meg. A liberális demokrácia már csak ilyen. Nem kellene azt gondolni, hogy csak a bomlasztó ideológiájuk terjeszthető mértéktelenül - az igazság magvai is elterjednek. A technológia éppúgy támogatja a támadót, mint a védekezőt, ha az "égbolt" közös.
sexykitty-5000110
2024. október 13. 17:04
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­é­­k­e­­­l­­d­­ ­­­a­­­ ­­­s­z­­e­­x­­­i­ ­­­p­­­u­­n­c­i­­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!