Bohóckodás, taps, füttyögés – Ezt írják az olasz lapok Orbán EP-s felszólalásáról és a vitáról

2024. október 09. 15:42

Részletesen beszámoltak a szerdai EP-vitáról és Orbán Viktor felszólalásáról az olasz médiumok.

2024. október 09. 15:42
null

Bohóckodásnak nevezte az Orbán Viktorral szembeni baloldali demonstrációt az Európai Parlamentben a Il Libero olasz lap – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint az unió soros elnöke köntörfalazás nélkül, nyíltan beszélt a kontinens problémájáról a migrációról. A tettek önmagukért beszélnek. Az illegális bevándorlás következtében növekszik az antiszemitizmus, a nők elleni erőszak és a homofóbia – idézte az Il Libero Orbán Viktor Európai Parlamentben elhangzott felszólalását.

Mint írják: míg az ülésterem jobboldaláról taps, a többi részéről füttyögések kísérték a magyar miniszterelnök felszólalását.  

Azt is kiemelték, hogy Roberta Metsola házelnök elmarasztalta a baloldalt, amiért a Bella Ciao dalt énekelték a magyar kormányfő felszólalása után. Metsola szerint egyes európai parlamenti képviselők összekeverték az üléstermet az Eurovíziós dalfesztivállal.

A Fanpage hírportál arról számol be, hogy a magyar miniszterelnök elleni demonstráció a szélsőbaloldaldiaktól, így Ilaria Salistól indult. Őket követték az Ötcsillag mozgalom képviselői és más nem olasz politikusok, akik felváltva énekelték a Bella Ciao partizán dalt. A forrás közli Pasquale Tridico Ötcsillag Mozgalom képviselőjének kritikáját a soros elnökség kapcsán.

Az Il Fatto Quotidiano portál kiemeli rég nem tapasztalt éles vita alakult ki Ursula Von der Leyen bizottsági elnök és OrbánViktor között. A magyar kormányfő szerint a bizottsági elnöknek végre be kellene ismernie, hogy Ukrajna vesztésre áll. Von der Leyen pedig azzal vádolta a magyar kormányfőt, hogy megnyitotta a kapukat Oroszország és Kína előtt. A lap kiemeli, hogy Budapest őszinte közvetítő akar lenni és megvédi a szerződésben rögzített előjogokat; ugyanakkor Orbánnak meggyőződése, hogy az EU-nak változnia kell, elsősorban a migráció kezelésével kapcsolatban. 

Az Ansa hírügynökség szerint rendkívül kemény vita alakult ki az EU Parlamentben a magyar EU-elnökség prioritásait illusztráló Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke között, különös tekintettel a migránsok és az ukrán háború tekintetében. Idézik, hogy a magyar miniszterelnök az EU-n kívüli hotspotok felállítását szorgalmazza. Arra is kitérnek, hogy Mario Draghi szavaira hivatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy az unió a lassú haldoklás állapotában van, és felszólította a feleket, hogy gondolkozzanak el azon, hogy milyen stratégiára lenne szükség az ukrán háború győzelméhez. 

A hírügynökség kitér arra is, hogy Orbán Viktor közvetett vagy közvetlen kommunikáció elkezdését és a diplomácia útját javasolja a konfliktusban álló felek között. Az Ansa arról is beszámol, hogy Von der Leyen komoly kritikát fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben, amiért szerinte alaposabb ellenőrzések nélkül beengedi az oroszokat az EU-ba.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. október 09. 18:10
Szomorú, hogy Európa sorsát alakító képviselők ingerküszöbét nem érte el a soros elnökség terve az EU javítására. Őket inkább Az foglalkoztatta hogyan miként tudnak ártani Orbánnak és Magyarországnak. (Ehhez magyar származású szarembereket is csatasorba állítottak, de ezzel együtt kell élnünk úgy tűnik) Viszont nagyon okos dolog volt, hogy előtte a nemzetközi sajtó előtt kifejtette a magyar elnökség programját, ami így talán az európai választókhoz is eljuthat, mer az ülés nem erről szólt.
polárüveg
2024. október 09. 18:03
Így dolgozik a kiváló nyugati sajtó: Megírják, hogy von der Leyen számonkérte Orbánon az oroszok beengedését az EU-ba. Azt viszont nem írták meg, hogy Orbán válaszolt erre, hogy a nyolcezer magyarországi orosz munkavállalóval szemben Németország háromszázezer orosz munkavállalaót foglalkoztat. Nagyon sunyi képmutatás a 8:300 arány ellenére a 8-at számonkérni. Ez az EU, az EU-s vezetés jelenlegi igazi arca. Szép, igaz felemelő képet mutat az álca, alatta pedig ragyás a gyagyás.
nempolitizalok-0
2024. október 09. 17:55
A ballibsi eurocsürhe megint leszerepelt. Jól van ez így.
sexykitty-5000107
2024. október 09. 17:46
🍓 ️ ­É­­r­­t­­é­k­e­­l­­d­­­ ­­­a­­ ­­­s­z­­e­­x­­i­­­ ­­p­u­n­­c­­­i­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!