A roma gyerekek ügyében vette elő Brüsszel Csehországot

2024. október 04. 21:32

Diszkriminációt találtak a cseh oktatási gyakorlatban.

2024. október 04. 21:32

Nyitókép: Roma gyerek játszik egy udvaron a csehországi Revnice településen 2022. március 18-án  /  fotó: Michal Cizek / AFP

Az Európai Bizottság hivatalos felszólítást intézett Csehországhoz, értékelése szerint ugyanis a cseh iskolarendszerben 

a roma gyerekek szegregációja sérti az EU diszkriminációellenes irányelveit. 

A Bizottság megállapításai szerint Csehországban sok roma gyermeket fogyatékkal élő gyermekek számára fenntartott intézményekbe iskoláztatnak be, vagy társaiktól elkülönített osztályokban oktatják őket, miközben a prágai kormány ígérete szerint az oktatási reformjuk egyik célja éppen a roma gyermekek szegregációjának megszüntetése.

Az Európai Bizottság figyelmeztetését a csehországi roma közösség üdvözölte. Roma ngo-k szerint a helyzet elkeserítő, a tapasztalataik azt mutatják, hogy 

a roma gyermekek szegregációja káros hatással van későbbi  társadalmi integrációjukra. 

A civil szervezetek felhívták a figyelmet, hogy Csehországban mint uniós államban nem szabadna annak előfordulnia, hogy akár egyetlen gyermeket hátrányos megkülönböztetés ér etnikai származása miatt – írja az Euractiv. 

A lap szerint 

Csehországban több mint 100 olyan iskola van, ahol a tanulók több mint egyharmada roma, 

miközben az ország összes tanulójának csak 3,5 százalékát teszik ki a roma gyerekek. A prágai kormány egyelőre nem reagált hivatalosan az EB figyelmeztetésére, de jelezte: a regionális oktatásfinanszírozási rendszer kiigazítani készül, és felülvizsgálja a roma gyerekek iskolaelhelyezési gyakorlatát.

--

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2024. október 05. 00:08
A Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumba, mely az ország egyik legjobb iskolája, egy darab cigány gyerek nem jár, a Nyóccker közepén.. Ez nem szegregáció..?
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. október 04. 23:48 Szerkesztve
A zsidó Mandiner persze a cigány állatok mellett van. Nálunk is társadalmi probléma a Fidesz impotens tétlensége, ahogyan engedi (a fideszes bíróságok pedig pártolják) a cigány terrort.
sexykitty-5000104
2024. október 04. 22:42
🍓 ️ ­É­r­­t­é­­k­­­e­­­l­d­­­ ­­­a­ ­­s­­­z­­e­­­x­­i­­­ ­p­­u­­­n­­c­­­i­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
2024. október 04. 22:40 Szerkesztve
A problémák: - Olyanok ülnek irányítási, döntési pozíciókban, akik cigány nemzetiségűeket max. fotókon láttak. Fogalmuk sincs. - Olyanok beszélnek szegregációról, akik saját országukban a migránsok gettósodása ellen semmit sem tesznek. - Mindenhol úgy akarnak népcsoportokat integrálni, hogy "összeterelik" és részben elszigetelik őket. - Miért nem lehet belátni azt a pofonegyszerű tényt, hogy ha egy településre csak néhány családot teszel, akkor ha lassan is, de alkalmazkodni (integrálódni) fognak, de ha csoportokban hagyod őket, akkor szinte esélytelen, hogy változzanak. Mindenki nézzen magába, hogy csak 1-1 szokásán milyen nehezen tud változtatni. Akkor el tudja képzelni, mennyire nehéz sok-sok szokást, szinte az egyén teljes kultúráját megváltoztatni. Egy mondatot kivéve a cigányságról beszéltem, akiket lehetne integrálni. Nem a migránsokról, akiket ilyen tömegben nem szabad beengedni, és akkor integrálni sem kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!