Donald Trump nem adja fel: a Legfelsőbb Bírósághoz fordul a szavazásból való kizárása miatt

2024. január 04. 18:17

A korábbi elnök szerint vissza kell adni az amerikaiaknak a jogot, hogy kiválaszthassák, kire szavaznak.

2024. január 04. 18:17
null

Donald Trump fellebbezést nyújtott be szerdán az őt a választási indulásból kizáró, Colorado állam legfelsőbb bírósága által hozott döntés ellen a szövetségi Legfelsőbb Bíróságon, amely az Egyesült Államok legfőbb jogi fóruma.

A volt amerikai elnök ügyvédjei útján a Colorado államban hozott döntés jogszerűtlenségének megállapítását, illetve azt kéri, hogy a választási indulásból kizáró döntést semmisítsék meg, és 

adják vissza a választók jogát, hogy saját maguk döntsenek elnökjelöltjükről”.

Colorado állam legfelsőbb bírósága decemberben határozott úgy, hogy Donald Trumpra alkalmazható az Egyesült Államok alkotmányának 14-es kiegészítése, amely zendülésben érintett választott tisztségviselőt kizár a további közhivatali pozíció viseléséből. Erre hivatkozva úgy határoztak, hogy a volt elnök neve már a republikánus előválasztáson sem szerepelhet a szavazólapokon Colorado államban.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának a következő napokban döntést kell hoznia arról, hogy befogadja-e a fellebbezést, és hogy gyorsított eljárásban vizsgálja-e azt. December végén Maine állam közigazgatási vezetője szintén kizárta Donald Trumpot a választási indulásból, amikor közölte, hogy számára megállapítást nyert Donald Trump érintettsége a 2021. január 6-i eseményekben, és ez kimeríti a zendülésben való bűnösséget.

A Maine-ben hozott döntés ellen kedden nyújtottak be fellebbezést az állam felső szintű bíróságán Donald Trump jogi képviselői. A Colorado és Maine államban hozott döntések ellen érvelő jogászok szerint azok nem állják ki a törvényesség próbáját, tekintve hogy Donald Trump zendülésben való bűnössége nem nyert jogi értelemben megállapítást, ugyanis ilyen vád miatt eddig egyetlen bíróság sem ítélte el,

sőt ilyen értelmű vádemelés sem történt.

A két államban egyaránt március elején tartják az előválasztást, amelynek során az állam republikánus lakói arról dönthetnek, hogy kit szeretnének elnökjelöltjükként látni a novemberi elnökválasztáson.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. január 06. 08:39
Nem egyszerű a pojáca küzdelme…😂😂😂
julius68-2
2024. január 05. 18:29
Annak idején viccelődtek vele, miért kell félni az aggastyán Sorostól, az csak egy vénember. Az ő pénzén hatalomban segített bírák szórakoznak büntetlenül Trumppal, már több éve, nyilván az öreg is kért egy szívességet. Ez ám az igazi demokrácia !
pityuli-0
2024. január 04. 21:44
Tehát egy bíró (egy bíró!) egy olyan ügy miatt zárta ki Trumpot, amit senki sem bizonyított, és mely ügyben még csak fel sem jelentették. Azonnal adja tehát vissza a diplomáját, vegye fel utolsó bérét Soroséktól, ossza szét a szegények között, aztán vonuljon ki a Nagy-sóstó környékére, s élete végéig kérlelje az Istent, hogy ne küldje őt a pokolba.
fatman
2024. január 04. 20:15
most gondoljunk bele, h a legfelső bíróságon véletlenül nem a konzervatívok lennének többségben... ezek a mocskok simán kizárnák a legnépszerűbb jelöltet a választásból... a németeknél meg az AfD-t... a demokrá-CIA legnagyobb dicsőségére... fasszopók! _I_
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!