Zelenszkij: Az USA rakétáival indított támadások lehetnek a kulcs Ukrajna győzelméhez

2024. szeptember 21. 14:02

A jövő héten Washingtonba látogat az ukrán elnök, ahol bemutatja a „győzelmi tervét”, amely szerinte véget vethet a háborúnak.

2024. szeptember 21. 14:02
null

Nyitókép:  Leon Neal / AFP

Volodimir Zelenszkij sürgette Joe Biden amerikai elnököt, hogy engedélyezze Ukrajna számára az amerikai fegyverekkel végrehajtott hosszú távú csapásokat Oroszország területén – tájékoztat a The Guardian.

A terv, amit Bidennek és Kamala Harrisnek is bemutat, magában foglalja 

az Oroszország elleni mélyebb csapásokat nyugati rakétákkal, amit eddig sem az Egyesült Államok, sem az Egyesült Királyság nem engedélyezett.

Bár az Egyesült Királyság jelezte, hogy engedélyezné a Storm Shadow rakéták használatát, a Fehér Ház továbbra is vonakodik.

Ezt is ajánljuk a témában

Zelenszkij szerint az ukrán erőknek nincs elegendő mennyiségű hosszú hatótávolságú fegyverük, beleértve az amerikai Atacms rakétákat is, amelyek jelentős hatással lehetnének az orosz katonai bázisokra és kifutópályákra. 

Ugyanakkor elismerte, nem kapott jóváhagyást a nyugati partnerektől, és úgy véli, hogy a vonakodás a Moszkvával való eszkalációtól való félelmet tükrözi, amit Kijev nem oszt.

A látogatása során Zelenszkij nemcsak Bidennel és Harrisszel találkozik, hanem várhatóan Donald Trumppal is tárgyal. 

Ezt is ajánljuk a témában

Trump alelnökjelöltje, J.D. Vance korábban a cikk szerint jelezte, hogy egy jövőbeli republikánus kormány olyan megállapodást szeretne, amely megakadályozná Ukrajna NATO-csatlakozását, és befagyasztaná a háborút a jelenlegi határvonalak mentén.

Zelenszkij szerint Ukrajna nem fogad el ilyen megállapodást. Hangsúlyozta, Ukrajnának hosszú hatótávú fegyverekre van szüksége az orosz támadások visszaveréséhez, és arra is utalt, hogy a múlt hónapban végrehajtott ukrán akció Oroszország Kurszk régiójában sikeres volt.

A Guardian beszámolója szerint Biden megerősítette, hogy az USA továbbra is „támogatja Ukrajnát szabadságának és függetlenségének megvédésében”. A látogatás célja többek között az is, hogy Zelenszkij megerősítse Ukrajna helyzetét egy novemberi globális békecsúcs előtt, amelyen további biztonsági garanciákról és gazdasági támogatásokról lesz szó.

Miközben Zelenszkij Washingtonba készül, Vlagyimir Putyin figyelmeztetett, hogy az amerikai fegyverekkel végrehajtott támadások Oroszország ellen a NATO közvetlen részvételét jelentenék a háborúban, és súlyos következményekkel fenyegetett.

 Az ukrán vezetők szerint persze Putyin kijelentései üres blöffök.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000087
2024. szeptember 21. 16:11
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­­é­­­k­­e­l­­­d­­ ­­a­­­ ­s­­­z­­­e­­x­i­­­ ­­­p­­­u­­n­c­i­­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
patriota-0
2024. szeptember 21. 16:06
lehetnek a kulcs? Beszélni kicsit magyari?
Csendesgyöngy
2024. szeptember 21. 16:04
Én már nem csodálkozom, hogy az ukránok mindig valamilyen hatalom ellenőrzése alatt éltek, hiszen az ostobák génjét hordozzák!
iphone-13
2024. szeptember 21. 16:02
Te idióta mészáros, meddig öleted még rakásra a néped? Soha nem fogtok győzni a ruszkikat nem lehet legyőzni te féreg, mikor érted már meg te mészáros.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!