Ursula von der Leyen Kijevben Ukrajna téli felkészítéséről és pénzügyi kérdésekről tárgyal

2024. szeptember 20. 10:15

Az Európai Bizottság elnöke nyolcadjára látogatja meg Ukrajna fővárosát a háború kitörése óta.

2024. szeptember 20. 10:15
null

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Kijevbe érkezett pénteken Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy Volodimir Zelenszkij elnökkel és más ukrán illetékesekkel az ország téli felkészítéséről, valamint védelmi és pénzügyi kérdésekről tárgyaljon.

Egy további, mintegy 160 millió eurós pótlólagos támogatásról van szó, amely hozzá fog járulni Ukrajna áramszükséglete 25 százalékának fedezéséhez” 

– mondta a bizottsági elnök Kijevben újságíróknak. 

„Nyolcadik kijevi látogatásomra döntő időpontban kerül sor. Két hét múlva megkezdődik a fűtési szezon, és Oroszország az ukrán energetikai infrastruktúra ellen intézett kíméletlen támadásaival a lehető legnagyobb kárt akarja okozni” – mondta.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) korábban azt közölte, hogy az ukrajnai energetikai infrastruktúra nagy nyomás alatt áll az erő- és fűtőművekre, átviteli hálózatokra mért orosz csapások miatt. Rendszeresek az áramkimaradások és vízszolgáltatási problémák, és a helyzet csak rosszabbodhat, ha a napok rövidebbek és hidegebbek lesznek. Von der Leyen elmondta továbbá, hogy Zelenszkijjel egy, a hét vezető nyugati ipari ország (G7) által egyeztetett kölcsönről is fog tárgyalni, amelyben az EU is részt venne. A G7 tagjai júniusi csúcstalálkozójukon határoztak az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítségről. Az 50 milliárd dolláros (44,8 milliárd euró) hitelt a befagyasztott orosz vagyon kamatnyereségéből finanszíroznák. Az EU képviselői rendszeresen részt vesznek a G7-ek találkozóin.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2024. szeptember 20. 12:27
Putyin legyszives egy raketat oda!
Csigorin
2024. szeptember 20. 12:26
milyen alapon szorja az unio penzet egy nem unios orszagra ez a tetves ven kurva?
sexykitty-5000087
2024. szeptember 20. 12:05
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­é­­­k­­e­­l­d­ ­­­a­­­ ­s­­­z­e­­­x­­i­­­ ­p­­­u­­n­­c­­­i­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Galsó Atya
2024. szeptember 20. 12:04
A 200 milliós magyar büntetésből levonja a 20%-os részesedését és viola! 160 millió euró Ukrajnának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!