Újra megjelent Európában a kolera: Bulgáriában 103 év után diagnosztizálták az első esetet

2024. szeptember 16. 08:19

A bolgár egészségügyi hatóságok szeptember 3-án jelentették, hogy az indiai férfi „akut hasmenés” tüneteivel fordult orvoshoz.

2024. szeptember 16. 08:19
null

Nyitókép: SONNY TUMBELAKA / AFP

Több mint egy évszázad után ismét felütötte fejét a kolera Európában, Bulgáriában 103 év után újra diagnosztizáltak egy kolerás beteget. Mint kiderült, egy 23 éves indiai férfi hozta be a betegséget az országba – írta meg az Új Magyar Szó

A férfi augusztus 13. és szeptember 2. között tartózkodott Új-Delhiben, majd szeptember 3-án már a kolera tüneteivel került kórházba.

 A beteg jó állapotban van, de szigorú karantén alá helyezték. A bolgár egészségügyi hatóságok szeptember 3-án jelentették, hogy az indiai férfi „akut hasmenés” tüneteivel fordult orvoshoz. A diagnózist a Bulgária Nemzeti Laboratóriuma is megerősítette, amely a különösen veszélyes bakteriális fertőzések vizsgálatára szakosodott. Bár a beteg állapota az orvosok szerint stabil, a hatóságok elővigyázatosságból egy közeli ismerősét is karanténba helyezték. 

A kolera erősen fertőző betegség, mely szennyezett víz vagy élelmiszer fogyasztása révén terjed. A fertőzés súlyos gyomor- és bélrendszeri problémákat okozhat, valamint veszélyes kiszáradáshoz vezethet, ami gyakran halálos kimenetelű is lehet.

A kolera világméretű fenyegetést jelent. Statisztikai adatok szerint 2023-ban 45 országban jelentettek kolerás megbetegedéseket. Ezek közül nyolc országban – Afganisztán, Kongói Demokratikus Köztársaság, Malawi, Szomália, Etiópia, Haiti, Mozambik és Zimbabwe – tízezer fölé emelkedett az esetszám, ami járványkitöréshez vezetett.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hekimeki
2024. szeptember 16. 17:54
Ne mondjátok még ezt az állandó ilyen olyan betegség előjön faszságot......❓🖕🖕🖕🖕🖕
bagira004
2024. szeptember 16. 15:10
Ázsiai nomád cigányok vérbajos vírushordozók euba behurcolják . Sok betegség euba bevándorlással jut el .
coyote-0
2024. szeptember 16. 12:09
Lesz még itt malária, sárgaláz, pestis minden. Hozzák a népvándorlók magukkal.
auditorium
2024. szeptember 16. 10:33
A WHO nemzetközi egészségügyi szervezet szerint ivóviz és a csatornázás hiánya okozza a virusok terjedését és állandó módosulását. A legveszélyeztetettebb országok: India, Kongo, Nigeria, Katar, Pakisztan, Afganisztan, Jemen Egyiptom és a Gaza övezet, ahol ismét a poliomielitis terjedne, ha nem oltottak volna be Sabincseppel 187 ezer kisgyereket idén szeptemberben. FORRAS: Der Spiegel Nr.37 - S. 9O-95 . Élénk a turizmus, repülünk, utazunk. Vigyázni kell az ivóvizzel. Bulgáriában is ez okozhatott kolerát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!