Orbánnak igaza volt? – Magyarország nagy kritikusa szállt bele Scholzba

2024. szeptember 03. 14:39

A franciák szerint a német baloldal feladta értékeit.

2024. szeptember 03. 14:39
Commemoration of the Solingen attack

Nyitókép: Christoph Reichwein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Nem hagyta szó nélkül a kormányzó német baloldal csúfos választási eredményeit az Európai Parlament baloldali frakciójának francia társelnöke. Manon Aubry az Euractivnak úgy fogalmazott: szerintük a kudarcos eredmények oka az, hogy Olaf Scholz kancellár és Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) „feladta értékeit és ambícióit”, mióta 2021-ben a Zöldekkel és a liberális FDP-vel kormányoz.

Szerinte ez volt az, ami miatt a német baloldal leszerepelt.

„Bármikor, amikor a baloldal feladja értékeit és ambícióit, helyzetbe hozza a szélsőjobboldalt. Ez igaz Németországra” 

nyilatkozta a francia politikus utalva arra, hogy ez Olaszországban, Svédországban és Finnországban is megtörtént. Ehhez képest a francia választás tapasztalata – amelyet a baloldal Emmanuel Macron liberálisaival összejátszva nyert meg – arra enged következtetni, hogy „bármikor, amikor a baloldal erősen kitart értékei mellett, erősek az ambíciói, akkor legyőzzük a szélsőjobboldalt”.

A francia baloldal újkeletű megosztottsága, a Sahra Wagenknecht Szövetség megjelenése kapcsán Aubry úgy fogalmazott: sajnálja, hogy megosztott a baloldal. Megjegyezte: „egyrészről helyes, hogy komoly hangsúlyt helyeznek a munkásjogokra és a munkásokra összességében”, ugyanakkor

„nem hinném, hogy a migráció kapcsán az értékeink feladása a szélsőjobboldallal való szembeszállás módja lenne”, ez szerinte „a szélsőjobboldal előtti kapituláció módja”.

Aubry arról is beszélt, hogy „nagyon aggódik” az Európai Parlament jobbra tolódásának politikai és gazdasági következményei miatt, s az elkövetkezendő években az EP baloldali frakciója „ellenállást” fog tanúsítani a parlament jobboldali erőinek összefogásával szemben. „Senki nem gondolta volna, hogy nem egy, nem kettő, hanem három szélsőjobboldali csoportunk lesz. A szélsőjobboldal felemelkedése és súlya példátlan” – fogalmazott.

 

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2024. szeptember 03. 22:02
Tehát van a baloldal és azon kívül mindenki szélsőjobboldali. Jobboldal nem is létezik?
verkez
2024. szeptember 03. 18:08
„Bármikor, amikor a baloldal feladja értékeit és ambícióit, helyzetbe hozza a szélsőjobboldalt. Ez igaz Németországra” Aljas hazugság! A baloldal semmiféle értéket nem tud feladni, mert olyan nincs neki! Amikor kinyílik az emberek szeme... Akkor bukik a baloldal.
eljolesz
2024. szeptember 03. 16:39
Ennek is kilóg a kettősmérce a szájából! Otthon Macronnal összefogva nyertek, az EP-ben a többi szélbalos frakcióval összefogva zárták ki a Patriótákat, de a jobboldaliaknak nem engedné meg az összefogást: "az EP baloldali frakciója „ellenállást” fog tanúsítani a parlament jobboldali erőinek összefogásával szemben". Amit a balos megtehet, azt a jobbos nem.
Beszélgető
2024. szeptember 03. 16:07
Nehéz eldönteni, hogy a franci most bírált, vagy dícsért. Úgy rugdossa az ősellenség németet, hogy közben a baloldalt magasztalja. Persze a franci nem élt balos diktatúrában egy percet sem, az amerikai elnyomást meg fel sem fogja ésszel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!