Orbán kötcsei beszéde elé: Új szövetség, Nemzet és stratégia

2024. szeptember 07. 09:21

Le kell mondani a „konnektivitás” szavával becsomagolt semlegesség, mi több, az ellendrukkerség áruló magatartásáról.

2024. szeptember 07. 09:21
Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Facebook

Nyitókép: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala 

„Amerika valóban gondban van. A függetlenségi háború óta a legnagyobb gondban. Az a kihívás, amit most Kína intéz vele szemben, az a valaha volt legnagyobb globális megmérettetés, amivel szembe kell néznie.

A küzdelem nyílt szakasza alig nyolc éve kezdődött. Amerika eddig úgy gondolta, hogy majd ő egymaga megküzd Kínával, hogy elég erős ahhoz, hogy visszaverje ezt a támadást. Talán igen, talán nem. De egy valami biztos: Amerika velünk, a teljes nyugati világgal erősebb lenne ebben a küzdelemben, nagyobb esélye lenne a győzelemre, a nyugati világ dominanciájának fenntartására, mint egymagában. 

Ezért aztán van egy másik út, más, mint amit a most sokszor magányosnak tűnő Amerika jár: egy új szövetség építése. Egy, a mainál sokkal erősebb, de ezzel együtt sokkal egyenrangúbb stratégiai szövetség építése az USA vezetésével, amely felöleli a teljes nyugatos világot, nem csak az EU-t, de Kanadát, Ausztráliát, Új-Zélandot, vagy éppen Dél-Amerika egyes államait is. 

Ha Magyarországnak van eminens érdeke, akkor egy ilyen új szövetség létrejötte mindenképpen az. De ahhoz, hogy egyáltalán szóba álljanak vele, ahhoz a nyugatos elköteleződésben szint kell vallani, mi több, szintet kell váltani, le kell mondani a »konnektivitás« szavával becsomagolt semlegesség, mi több, az ellendrukkerség áruló magatartásáról. 

Amerikának is változnia kell, hogy alkalmas legyen egy ilyen szövetség vezetésére. Mindenekelőtt le kell mondania az »America first« önzéséről, a világ felelős hatalmaként kell viselkednie, partnerként kell kezelni a barátokat, hogy közösen küzdhessenek meg azért, amiben közösen hisznek, ami a közös érdekük, a közös életük. 

Szerintem is ideje, hogy változzon a világ. De nem úgy, ahogy Kína akarja, nem úgy, aminek a magyar kormányfő szurkol. A Nyugat dolga, hogy több partnerséggel, őszintébb beszéddel, magatartással közösen küzdjünk meg a jövőnkért. És itt már csak nem a Kína által jelentett kihívásra utalok. Hanem globális feladatok sokaságára, amelyet senki, az Egyesült Államok se fog tudni egyedül megoldani: a klímabajokra, a migrációs nyomásra, az új technológiák tengernyi ellentmondására, a globális Dél halmozódó feszültségeire és így tovább.”

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
templar62
2024. szeptember 09. 19:39
Mindeközben az a jóságos dípsztét , az ájemefen keresztül megszorításokat követel Ukrajiniában . Hullarablókkal kéne új szövetséget kötni ?
pipa89
2024. szeptember 09. 10:11
Újabb napi böszme szösszenet, lapozhatunk!
rizotto
2024. szeptember 08. 23:55
Macskajancsi el akarta vinni a show-t. Megakarta előzni Orbánt, hogy az ő magvas gondolatai uralják a médiát. Vagy sokat ivott, vagy az agyára ment az erőlködés azért, hogy róla szóljanak a hírek.
Box Hill
2024. szeptember 08. 15:02
"Ebből a történetből az O1G-koalíció számára nincsen felállás. Ha újra összefognak, legközelebb is reprodukálják a tavaszi eredményt. Találnak egy Márki-Zaynál is képességtelenebb vezetőt, de az is elképzelhető, hogy személyesen Gyurcsány Ferenc áll az élre. Teljesen mindegy. Egyik-másik talán nagy bátran megpróbálkozik önállóan indulni, de ma már annyi szervezeti háttér sincs a pártok mögött, mint négy évvel korábban." (Schiffer András már 2022-ben)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!