Legerősebb szövetségese szólt oda Putyinéknak: „eszetekbe se jusson atomfegyvert használni!”

2024. szeptember 03. 09:28

A Kreml jelezte, hogy felülvizsgálják nukleáris hadviselési doktrínájukat, Kína nem örül.

2024. szeptember 03. 09:28
null

Nyitókép: Alekszandr Zemljanyicsenko

„Kína többször is határozottan kijelentette, hogy nukleáris fegyvereket nem szabad használni, egy nukleáris háborút pedig minden erőnkkel el kell kerülni” – fogalmazott Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője egy pekingi sajtótájékoztatón. Ning az orosz külügyminiszter-helyettes, Szergej Rjabkov szavaira reagált, aki még vasárnap fogalmazott úgy, hogy „világos elhatározás” született arról, hogy felülvizsgálják Oroszországban a nukleáris hadviselési doktrínát, azt mondta, ez a nyugati államok ukrán konfliktusban mutatott „eszkalációjával” áll kapcsolatban. 

A kínai fél hozzátette: 

a „jelenlegi helyzetben minden érintettnek hideg fejjel és nyugodtsággal” kell eljárnia, az esetleges kockázatokat pedig dialógussal és egyeztetésekkel kell csökkenteni.

A szóvivő emlékeztetett: Oroszország volt egyike azon országoknak, melyek 2022 januárjában, egy hónappal az ukrajnai invázió előtt aláírtak egy határozatot arról, hogy semmi esetre sem szabad nukleáris fegyvert használni, atomháborút vívni más országokkal.

(via Newsweek)

 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. szeptember 03. 18:43
Gávárít Mászkvá…by mandiner.ru 🤮🤮🤮
nzoltan-818
2024. szeptember 03. 12:29 Szerkesztve
A kínai külügyminisztérium szóvivője a nyilvánvaló protokolláris szöveget mondja, mert ez a dolga. Egy több ezeréves kultúrnép képviselője nem állhat nyíltan háborús uszítónak, mint Borrell, a konkviszkádor ivadék. De hogy mit gondolnak és mit tennének adott esetben a kínaiak...az már egészen más kérdés! Különben alapigazság, hogy minden fegyvert azért fejlesztenek és gyártanak, hogy szükség esetén azt használják is és aki birtokolja azokat, annak kezében a döntés joga és felelőssége.
atti64
2024. szeptember 03. 11:31
EZ MÁR ROSSZABB MINT A HIDEGHÁBORU VOLT!
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. szeptember 03. 11:18
Ha nem szabad nuklearis fegyvert hasznalni, akkor Kina miert halmoz fel ilyen fegyvereket? Oroszorszagot lenyegeben az USA tamadta meg, ha a haboru elfajul es konkret egzisztencialis fenyegetettsegge emelkedik, akkor bizony kello merlegeles utan be fogja vetni Moszkva az osszes rendelkezesre allo eszkozet. Az USA 1945-ben ezt sokkal kevesbe indokolhato esetben ket alkalommal is megtette, negyed millio embert pusztitva el. Akkor mirol beszelunk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!