Kitartóan faggatta Orbán Balázst a BBC műsorvezetője, de nem talált fogást a magyar kormány politikáján

2024. szeptember 11. 15:01

Most sem sikerült megizzasztania a miniszterelnök politikai igazgatóját.

2024. szeptember 11. 15:01
Orbán Balázs, Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

 

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója volt a BBC Hard Talk műsorának legutóbbi vendége. Nem meglepő módon a műsor házigazdája Stephen Sackur azokat a liberális vádakat ismételte meg, amelyet minden más fősodratú média is folyamatosan megpróbál ráolvasni Magyarországra.

A beszélgetés Magyarország és a Európai Unió viszonyával indult. Sackur azzal felvetéssel kezdte, miszerint a magyar miniszterelnök 14 éve „politikai háborút” visel Brüsszellel szemben. Orbán Balázs erre úgy reagált, hogy ez konfliktus a szabadságról szól.

„A magyarok nagyon szabadságszerető emberek, maguk akarják eldönteni, hogy milyen szabályok szerint élik az életüket, és nem szeretik, ha ezt kívülről akarják megmondani nekik.

Mi, magyarok nem szeretjük, ha kívülről diktálnak”

– fogalmazott Orbán Balázs. Azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány „teljes politikai konfrontációra” készül-e Brüsszelben, Orbán Balázs elmondta, hogy a liberális erőkkel való békés együttélés kora lejárt. A viszonyok polarizálódnak, a Nyugat pedig elvesztette az irányt. Azt is hozzátette, hogy

a hidegháború utáni aranykor véget ért, ezt minden ország tudja, erre reagálni kell.

„A szabályokban sehol sincs leírva, hogy nem szabad alternatív irányt javasolni Európa számára. Emellett mi hiszünk a demokráciában. Hiszünk az európai együttműködésben. A NATO-ban is hiszünk” – tette hozzá.

Sackur felvetette, hogy Magyarországgal szemben egyre nagyobb a frusztráltság az EU-n belül, különösen az ország Ukrajnával kapcsolatos álláspontja miatt. Orbán Balázs erre azt válaszolta, hogy átlátható, amit a magyar kormány tesz. „Kisebbségi véleményünk van” – tett hozzá.

Az elmúlt két és fél évben úgy gondolom, hogy a történelem jó oldalán állunk. A történelem majd bebizonyítja ezt. Amit az első naptól kezdve mondtunk a háborúról, az valóra fog válni”

– fogalmazott. „Az európai vezetők és a nyugati liberális vezetők az elmúlt két és fél évben azt mondták, hogy támogassuk az ukránokat, folytassuk a háborút, ne tegyünk semmilyen diplomáciai lépést, ne lépjünk kapcsolatba Oroszországgal, folytassuk a háborút és támogassuk az ukránokat. És mi történt? Több mint 500 ezer ember halt meg. Ukrajna területeket vesztett. Gazdaságilag összeomlott. Mindennap fennáll az eszkaláció veszélye. Tehát nem tartom ezt jó és logikus stratégiának a nyugat részéről. És mi magyarok az első naptól kezdve kritizáljuk ezt a stratégiát. Nekünk van egy alternatív elképzelésünk erről, és ők el akarnak minket hallgattatni az európai, bárminemű egység nevében. Úgy gondolom, hogy a legfontosabb érték Európában a demokrácia, a pluralitás, ahol minden tagállam meghallgatható.”

A tűzszünet kérdésével kapcsolatban Orbán Balázs rávilágított a nyugati elit kétszínűségére.

„Miért van az, hogy ugyanazok a liberálisok két kérdésben teljesen eltérő választ adnak? 

Van egy konfliktus a Közel-Keleten, és ők tudják, hogyan kell megoldani a konfliktust. Minden nap arról beszélnek, hogyan lehet megoldani a közel-keleti konfliktust. Először állítsák helyre a kommunikációs csatornákat, majd hozzanak létre egy rövid távú tűzszünetet, és próbáljanak meg kitalálni egy hosszú távú békemegállapodást. Ugyanazok az emberek. Ezt nem tudják az ukrán és az orosz háborúk esetében” – tette fel a költői kérdést. 

Sackur azt is felvetette, hogy Ukrajna amiatt nem tudja legyőzni Oroszországot, mert Magyarország blokkolja az Unió Kijevnek szánt segítségét. Orbán Balázs szerint két dolgot el kell választani egymástól: „egyrészt Magyarország támogatja Ukrajnát, rengeteg humanitárius segélyt, energiát és így tovább juttatunk az ukránok számára. Pénzzel támogatjuk az ukrán állam működését.”

A háborúnak Magyarország nem akar a részesévé válni, a magyar álláspont azt, hogy ne öljünk embereket a semmiért

 – fejtette ki.

Sackur azt is számon kérte hazánkon, hogy miért használunk orosz energiahordozókat, és miért orosz technológiával építünk atomerőművet. A miniszterelnök politikai igazgatója erre úgy reagált, hogy Magyarországnak minden joga megvan ahhoz, hogy megválassza, kivel működik együtt az energiapolitika területén, ez Magyarország szuverén érdeke.

Orbán Balázs szerint „annak semmi értelme nem volt, amit Nyugat-Európa csinált, hogy elvágta magát az orosz energaihordozóktól, az egyik függőséget cserélte le egy másikra, miközben az enerigárak az egekbe szöktek, megugrott az infláció, és ennek következmányeitől azóta is szenved a középosztály ezekben az országokban. Ráadásul Oroszországot sem hozták nehéz helyzetbe, hiszen sikerült alternatív útvonalakat találnia, amelyen keresztül ugyanúgy exportálni tudja az energiahordozóit”.

Azt is hozzátette, hogy Magyarország csökkentette a függőségét az orosz energiahordozóktól azzal, hogy alternatív csatornákat is kiépített az elmúlt években. Az atomerőműről elmondta, hogy egy olyan kicsi, tengerparttal nem rendelkező országnak, mint Magyarország egy atomerőmű megépítése csak növelni tudja az energia függetlenségét.

„Fenn akarjuk tartani a pragmatikus, energiaalapú együttműködésünket, mert ez fontos számunkra. Őrültség lenne feladni, de a magyar álláspont mindig a magyar érdekeken alapul, és nem érdekel bennünket, ha ezért kritizálnak bennünket.

Meg akarjuk őrizni szuverén külpolitikánkat. És valójában úgy gondolom, hogy ebben az új világrendben egyre több országnak kellene ugyanezt tennie – tette hozzá. 

Sackur ezután a migráció témájára tért át. A házigazda szerint Magyarország bevándorláspolitikájával megsérti az uniós jogot.

A probléma az európai uniós joggal van, azt meg kell változtatni

– válaszolta erre Orbán Balázs.

A brit műsorvezető, erre úgy reagált, hogy Magyarország, amikor belépett az Unióba, elfogadta az uniós jogot, és nem mondhatja azt, hogy az uniós jogszabályok nem vonatkoznak rá. Ezzel kapcsolatban Orbán Balázs megjegyezte, hogy az Európai Unió ismeri az opt-out lehetőségét, amikor egyes tagállamok kimaradnak bizonyos uniós jogszabályok végrehajtásából. „Ilyen opciót kaphat Dánia, de Magyarország nem?” – tette fel a kérdést a miniszterelnök politikai igazgatója.

Hozzátette, hogy „továbbra is megvédjük a magyar embereket,

a jobboldal nem fogja cserben hagyni a magyarokat a migráció kérdésében. Nem akarjuk megváltoztatni a társadalmunkat”.

Orbán Balázs szerint jelenleg az uniós jog nem alkalmas az embere megvédésére, azok az országok, amelyeknek ez a feladata lenne nem védik meg az unió külső határát. „Ezzel szemben az elmúlt nyolc évben 2 milliárd eurót költöttünk a határaink védelmére. Ez azt jelenti, hogy több százezer illegális bevándorlót tartottunk távol” – mondta.

Ezt is ajánljuk a témában

A beszélgetésben a magyar családpolitikáról is szó esett, amely a műsorvezető szerint megbukott, mivel a múlt évben csökkent az születési arányszám. Orbán Balázs ezzel kapcsolatban felidézte, hogy az elmúlt években A termékenységi ráta 1,2-ről 1,5 1,6-ra emelkedett. A legfrissebb adatokat pedig az év végén lehet majd vizsgálni.

„A házasságkötések száma nőtt, a válások száma csökkent, az abortuszok száma csökkent anélkül, hogy bármilyen szabályozáson változtattunk volna” – tette hozzá. Egyetértek önnel abban, hogy több dolgot kellene tenni, de nem értek egyet azokkal a liberálisokkal, akik azt mondják, hogy oké, nem tudtunk tíz év alatt sikereket elérni. Adjuk fel, és hívjunk meg embereket a világ másik feléről. Ez tönkreteszi az európai társadalmakat. Nem akarjuk követni ezt a mintát. Magyarok. Továbbra is hiszünk abban, hogy a családpolitika működhet. Van néhány eredményünk. Nem csak az ösztönzőkről van szó. Ez egy összetett rendszer, amelyben tiszteletben tartjuk a családokat, tiszteletben tartjuk a gyermekes embereket, és sok-sok, sok-sok módon próbálunk segíteni nekik”  – fejtette ki. 

Az unió jogállamisági eljárásaival kapcsolatban Orbán Balázs elmondta, hogy az Európai Unió liberális többsége minden olyan országot büntetni akar, ahol jobboldali konzervatív kormány van hatalmon. Példaként említette Lengyelországot, ahol miután a balliberális oldal megnyerte a választásokat azóta nincs probléma a jogállamisággal és a demokráciával. A beszélgetés végén szóba került még Magyarország világpolitikai helyzete is.

„Az önök kormányának jelenleg sokkal több közös vonása van Oroszországgal, szoros kapcsolatokat alakítottak ki Kínával is. Nagyon szoros kapcsolatokat ápolnak továbbra is Donald Trumppal” – vetette fel Sackur. 

Jó kapcsolatot akarunk, és energiát fogunk fordítani arra, hogy jó kapcsolatokat alakítsunk ki az összes nyugati hatalommal. De most úgy tűnik, hogy a Nyugat rossz irányba halad, nyilvánvalóan politikai okokból”

– válaszolta Orbán Balázs. Majd azt mondta, hogy hamis az a liberális nézet, amely demokráciákra és diktatúrákra osztja fel a világot. „Ha a Nyugat meg akarja tartani domináns pozícióját, akkor meg kell szabadulnunk a világnak ettől a liberális értelmezésétől. Nem oszthatjuk fel a világot. Meg kell találnunk a módját annak, hogy mindenkivel pragmatikus, nemzeti érdekeken alapuló együttműködésben működjünk együtt. Vannak szuverén országok és erőközpontok, és nekünk Európában ki kell találnunk, hogy hogyan bánjunk velük, akár tetszik, akár nem, akár erkölcsileg egyetértünk velük, akár nem. Ez az új valóság” – fogalmazott Orbán Balázs.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berendel
2024. szeptember 11. 17:57
Orbán Balázs sajnos gyengén szerepelt a riportban. Rögtön az elején rendre kellett volna utasítania a riportert, amikor elkezdte bossozni Viktort. Úgy bosszozta mint egy gengsztervezért. Azonnal a kölcsönös tiszteletet kellett volna számonkérni Stephen Sackuren. Azt sem utasította vissza Balázs, amikor Sacker a szemébe vágta, hogy megszavaztátok az EU bevándorláspolitikáját, akkor meg mit ágáltok elllene. Holott nem szavaztuk meg. A Putin szövetséges jelzőt sem utasította vissza.
2024. szeptember 11. 16:36 Szerkesztve
"Skywalker_bp 2024. szeptember 11. 15:13 Ugyan, te poloskaseggdugasz, álmodtok, míg a poloska a fiatal lányok szoknyája alá kukucskál. Micsoda nagyvolnalú államférfi, ugye, a poloska THE nieMANd. Persze, gurulnak nektek a szaros dollárok, a jenkik azt hiszik, hogy a sok sikertelen próbálkozás után megjött az igazi megváltótok. De azzal a rendszeresen telefosott nadrággal az is visszabújik hamarosan a pöcegödörbe, ahonnan kihuzta a CIA. Ahonnan te is kuruttyolsz.
steinamanger-2
2024. szeptember 11. 16:31
Orbán Balázsék annyira hisznek a demokráciában mint az itt kommentelő fideszhívők. Semennyire.
alexandrosz-2
2024. szeptember 11. 16:18 Szerkesztve
Sok a hazug duma. A zsideszes gecik tetteit kell fogyelni, nem a hazugságaikat. A megszavazott méregzöld szarsàgokat, a 14 szankciós csomagot, a végtelen sok szankcióhosszabbítast, a közös eu hitelfelvételt, aközös költségvetést, a hoholoknak tolt százmilliárdokat, a finn, svéd nato csatlakozást, vanderlejjebbet és a többi mocskos komisszárt megszavazva, a fogtündért nato főtitkárnak megszavazva. A köpcös cigány geci mindent megszavaz, mert egy szarrà zsarolt csicska. A többi pedig csak szar sunyi hazug zsideszes duma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!