Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Ennyit az EU-ról: a Munkáspárt sem léptetné vissza Nagy-Britanniát

2024. május 29. 05:55

Ők most a legnépszerűbb párt a szigetországban.

2024. május 29. 05:55

Nyitóképen: Keir Starmer és Rishi Sunak a brit parlamentben (fotó: Stefan Rousseau / POOL / AFP)

A brit Munkáspárt vezetője szerint kormányra kerülése esetén a párt nem léptetné vissza Nagy-Britanniát az Európai Unióba. Sir Keir Starmer, aki kedd este, választási kampánykörútja keretében az Airbus repülőgépgyártó konzorcium angliai gyártóközpontjában tett látogatást, az EU és Nagy-Britannia közötti szabad munkaerő- és áruforgalom újbóli megteremtésének esélyét firtató kérdésre úgy válaszolt: a szabad mozgás addig volt lehetséges, ameddig Nagy-Britannia a unió tagja volt, „de ez már 

megszűnt, és nem lépünk vissza (az EU-ba)”.   

Starmer szerint nem indokolt arról beszélni, hogy Nagy-Britannia visszatér az Európai Unióba, hiszen 

„erről volt egy népszavazás 2016-ban, és annak lett egy eredménye”. 

A brit EU-tagságról 2016 nyarán tartott referendumon a kilépésre szavazók kerültek szűk, 50 százalékot alig meghaladó többségbe.   

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból, majd az uniós tagság megszűnése utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártával az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett. A konzervatív párti brit kormány ugyanis nem kívánta teljesíteni azokat a feltételeket – mindenekelőtt az EU-állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát -, amelyek e két integrációs szerveződéshez elválaszthatatlanul kötődnek.   

London azóta új, pontozásos – főleg a szakképzettséget és az angol nyelvtudást előnyben részesítő – bevándorlási szabályozást honosított meg, 

amely nem tesz különbséget az EU-ból és a világ más térségeiből újonnan érkezők letelepedési és munkavállalási kérelmeinek elbírálása között. Starmer az elmúlt időszakban is többször egyértelműen kifejtette azt az álláspontját, hogy ha pártja a következő  brit parlamenti választások után kormányra kerül, nem léptetné vissza Nagy-Britanniát az Európai Unióba, sem az EU egységes belső piacára és vámuniójába.   

A kedd esti kampányrendezvényen ugyanakkor a Munkáspárt vezetője kijelentette, hogy pártja a konzervatívok által kötött, „elfuserált” megállapodásnál jobb egyezségre törekszik az EU-val. Starmer szerint „óriási mozgástér” mutatkozik az Európai Unióval fennálló kapcsolatrendszer szorosabbra vonására a kereskedelmen kívül a védelem és a biztonság területén is.   

Rishi Sunak konzervatív párti miniszterelnök július 4-re tűzte ki a parlamenti választások időpontját. A felmérések hónapok óta azt jelzik, hogy 

a Munkáspárt – a legnagyobb brit ellenzéki erő 

– 20 százalékpontot meghaladó támogatottsági előnyben jár a 2010 óta kormányzó konzervatívok előtt.

(MTI)

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gilou-au-clavier
2024. május 29. 10:32
A figyeszkék lapítanak, nem mernek kilépni, ezért vergődnek inkább és falusi tahóként sunyin kötözködnek, hátuk mögött köpködnek minden európai országot.
auditorium
2024. május 29. 08:49
2O16 nyarán úgy nézett ki, h. vesziteni fognak a Brexit miatt. Az első pár év nehéz volt, mert kevesebb EU-s áru érkezett, visszaállitották a vámot, megszüntették a brit diákok Erasmusát. Azonban szigetország lévén nincsenek rossz szomszédjaik, a behajóztatást is megszüntették hadihajókkal, nyelvük maradt LINGUA FRANCA az EU-P-ben, melyet mindenki tör... , az USA-val remek a viszonya, megmaradt még valami az egykori British Empire-ból, egyetemeik még mindig kiválónak minősülnek (mint az összes angolszász), a kevésbé hasznos EU-tagokat hazaküldték, a nem EU-tagoknak pedig Afrikában keresnek elhelyezést. Ök maradnak szigetlakók, de fegyverekkel azért ellátják Európát, ha kell, sőt oktatnak is és serkentenek békemissziókra, lehetőleg távol tőlük...
Mindenhova
2024. május 29. 08:05 Szerkesztve
Nem azért léptek ki mert hülyék lennének. Az usásokon kívül egyedül ők tudták, h. a cél az EU szétbaszása. Mivel nem tudták uralni azt, kiléptek, és most segédkeznek ebben.
stormy
2024. május 29. 07:22
majd visszalépnek az arab únióba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!