Itt minden nap egy küzdelem

2024. szeptember 25. 22:14

A nagydobronyi kistérség kitart: a közösség megmaradásáért, az intézmények működtetéséért harcolnak, miközben egymás után temetik el katona fiaikat. De van jó hír is: a kelet-ukrajnai menekültek megtapasztalták a magyar vendégszeretetet, többen ott ragadtak, s gyermekeiknek már magyar nyelvű oktatást kértek.

2024. szeptember 25. 22:14
Firearms training by soldiers of 128th separate mountain assault brigade
Veczán Zoltán

Nyitókép: Gyakorlatozik a munkácsi 128. hegyivadászdandár valahol a Zaporizzsjai területen. A kárpátaljaiakból verbuvált brigád hatalmas veszteségeket szenved el a fronton
Forrás: AFP/Ukrinform/NurPhoto

Szeptember derekán széles körű összefogás, többek között az anyaországi Biatorbágy segítsége révén új ravatalozót avattak Nagydobronyban – szomorú, mégis felemelő történet ez. A palócság egyik keleti végvárának számító település, illetve az alá beosztott falvak tizenkétezer lakosa nagy megpróbáltatásokon megy keresztül. Az egyedi, színpompás hímzéseiről, szürkemarha-állományáról és gasztronómiai különlegességeiről ismert régió lakóira hatalmas teher hárult a háború kitörésével.

„Itt minden nap egy küzdelem” – foglalja össze lapunknak a helyzetet a kistérség polgármestere, Nagy Ferenc. Hozzáteszi: úgy gondolja, mindenki, aki itt maradt a szülő­földjén, hős.

Valóban: aki végigtekint a legmagyarabb kárpátaljai kistérség mindennapjain, láthatja, nem a levegőbe beszél. Szimbóluma e nehézségeknek a szeptember 14-én felavatott, mindössze egy év alatt felhúzott új ravatalozó a református falu temetőjében. Mert sajnos temetni is van kit.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000092
2024. szeptember 26. 18:33
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­é­­­k­­e­­­l­­d­­ ­a­­­ ­­s­­z­e­­x­i­ ­p­­­u­n­c­i­­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
2024. szeptember 26. 08:58 Szerkesztve
Mi a csudától jó hír ez? El ukránosodik Kárpátalja még jobban. Magyar nyelvű oktatást kérnek a gyerekeiknek, miközben ukránok? Csak nem azért, mert a magyar iskolákba járatott gyerekek után a magyar állam anyagi támogatást nyújt? Csak tán nem azért, mert a magyar iskolák felszereltsége, tananyaga jobb, és a háború idején is bízni lehet abban, hogy tőlünk minden segítséget megkapnak? Vagy ők Kelet Ukrajnában élt, de magyar gyökerekkel rendelkező ukrán állampolgárok lennének, akik otthon egyébként eddig is magyarul beszéltek? Hiszen különben hogyan mehetnének a gyerekek magyar oktatási nyelvű iskolába? Akkor meg mi a nagy trouvaille abban, hogy megismerték a magyarok vendégszeretetét, ha ők maguk is azok? Nem értem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!