Itt a lista Trump európai szövetségeseiről: Orbán Viktor az élen

2024. szeptember 05. 09:57

Az Euronews listázta a republikánus elnökjelölt európai barátait.

2024. szeptember 05. 09:57
null

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

 

Számba vette az Euronews, kik számítanak Donald Trump, az amerikai republikánusok elnökjelöltjének barátai közé Európában. Mint a lap megjegyzi, Trump kampány az amerikai belpolitikára fókuszált eddig, de fontos tudni azt is, hogy ha nyer, milyen kapcsolatokat ápol majd Európával.

Az Euronews szerint Trump már tisztázta, kiket tart itteni szövetségeseinek: jobboldali kormányfőket és ellenzéki erőket, akik hozzá hasonlóan elvetik a nemzetközi intézmények, a multikulturalizmus, a progresszív társadalmi politika és szabadkereskedelem elveit – véli a portál.

A lap cikke elsőként Orbán Viktort nevezi meg mint Donald Trump barátját.

Trump és körei különösen értékelik Orbán „illiberális demokráciáról” szóló nézeteit, annak ellenére, hogy folyamatos ütközésben van az EU-val a joguralom kapcsán. Az Euronews véleménye szerint Orbán „összeesküvés-elméleteket” vall a „globalisták” beavatkozásáról a belpolitikába, miközben korlátozza a média és a tudomány szabadságát, távol az európai fősodortól – írja a lap.

Az amerikai jobboldalon sokan kifejezetten ünneplik Orbán politikáit, Amerika megmentési modelljének javasolva azt. Ezeket a kommentátorokat és törvényhozókat viszont mások azért kritizálnak, mert szerintük a Kreml nézetei felé nyitnak például Ukrajna megítélése ügyében.

Az Euronews megjegyzi: Magyarország nem nagy ország, de vétójoga van az EU és a NATO intézményeiben, 

így lassítva például Svédország NATO-csatlakozását; emellett pedig Magyarország az EU soros elnöke az év végéig, és Putyinnal való minapi találkozása új vitákat keltett Brüsszelben.

Orbán Viktor mellett Giorgia Melonit nevezi meg az Euronews, mint Donald Trump lehetséges szövetségesét Európában. Meloni a G7 nagyhatalmak legjobboldalibb vezetője, és építi a kapcsolatokat a nemzetközi jobboldallal. De, ahogy az Euronews fogalmaz, „sikeresen elkerülte az Orbán-stílus stigmáját az EU centristái körében”, kulturálisan konzervatív és nacionalista nézetei ellenére.

Melonin túl az európai radikális jobboldal különböző erői lehetnek Trump szövetségesei,

folytatja az Euronews. A spanyol Vox, a francia Nemzeti Tömörülés, a német AfD és a Farage-féle brit Reform UK párt ugyan nem jutottak kormányzásig, de növekszik az erejük és befolyások az európai politikában. E pártok ellenzik a tömeges migrációt, különösen a szegény és muszlim országokból, gyakran szkeptikusak a NATO-val és az EU-val szemben, és a konzervatív választókhoz szólnak a nemzeti identitás hangoztatásával.

Az Euronews szerint ha Donald Trump nyer, velük tud szövetséget építeni – ám Európa országvezetőinek többsége nem az ő köreikből kerül ki, és Európa tovább haladhat az Ukrajna-párti és multilateralista úton.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. szeptember 05. 17:33
Erre azután büszkék lehetünk…🤮🤮🙂
Ugye most csak viccelsz
2024. szeptember 05. 15:06
"... ám Európa országvezetőinek többsége nem az ő köreikből kerül ki, és Európa tovább haladhat az Ukrajna-párti és multilateralista úton." - a stílus és a tartalom alapján, mintha egy régi komcsi újságcikkre találtunk volna rá
2024. szeptember 05. 11:39 Szerkesztve
Orvbán siker, ő nyeri meg Trumpnak a választást. Ugye, propagandista felnyaló? Amúgy kétlem, hogy Trump nyer. Ugyanis amiért Orvbán szót emel, ami mellé Orvbán odaáll az biztos bukás, néhány esetben közröhej. Lásd Patrióták frakció be karámozva és vizesárokkal körbevéve.
lauderstenonis-2
2024. szeptember 05. 11:35
Komoly csapat :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!