Fordulat: London leállítja bizonyos fegyverek izraeli exportját

2024. szeptember 02. 19:53

A brit kormány nem nemzetközi bíróság, így nem feladata annak megítélése, hogy Izrael megsértette-e a nemzetközi humanitárius szabályokat – fogalmazott David Lammy brit külügyminiszter.

2024. szeptember 02. 19:53
Israel at war in Gaza after Hamas launches surprise attack

Nyitókép: PRU / AFP

Leállítja a brit kormány bizonyos fegyverek izraeli exportját – jelentette be hétfőn David Lammy brit külügyminiszter. Lammy a londoni alsóházban tartott beszámolójában úgy fogalmazott: a brit kormány nem nemzetközi bíróság, így nem feladata annak megítélése, hogy Izrael megsértette-e a nemzetközi humanitárius szabályokat. 

A gázai hadműveletekhez hasonló konfliktusok esetén azonban Londonnak jogi kötelessége az exportengedélyek felülvizsgálata, mivel az érvényes stratégiai exportengedélyeztetési kritériumok alapján Nagy-Britannia nem adhat ki kiviteli engedélyeket, ha egyértelműen fennáll annak a kockázata, hogy az adott hadfelszerelés használata a nemzetközi humanitárius szabályok súlyos sérelméhez vezethet

– mondta a munkáspárti brit kormány külügyminisztere. Lammy kijelentette: a legutóbbi felülvizsgálat során olyan helyzetértékelést kapott, amelynek alapján nem lehet kizárni az Izraelnek szánt egyes brit hadfelszerelések exportja esetén ezt a kockázatot. A miniszter elmondta: a jelenleg érvényes 350-ből „hozzávetőleg 30” exportengedély felfüggesztéséről van szó. Ezek között katonai repülőgépekhez, köztük vadászgépekhez, valamint helikopterekhez és drónokhoz szükséges részegységek, emellett hadszíntéri célkijelöléshez használatos felszerelések szerepelnek. 

David Lammy szerint a Gázában végrehajtott izraeli hadműveletek változatlanul óriási veszteségeket okoznak a civil lakosság körében, és a polgári infrastruktúrát is jelentős mértékben lerombolták. Kijelentette: a brit kormány megítélése szerint Izrael a jelenleginél sokkal nagyobb erőfeszítéseket tudna kifejteni annak érdekében, hogy az életmentő élelmiszer-szállítmányok és orvosi felszerelések eljussanak a gázai civil lakossághoz. Londont emellett mélységesen aggasztják az őrizetesekkel szembeni rossz izraeli bánásmódról szóló hiteles beszámolók, különös tekintettel arra, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát Izrael nem engedi be azokra a helyekre, ahol az őrizeteseket fogva tartja - mondta hétfő esti alsóházi tájékoztatásában a brit külügyminiszter. 

Én is, elődöm is és szövetségeseink is ismételten és erőteljes hangon felvetettük ezeket az aggályokat az izraeli kormánynak, amely azonban sajnálatos módon nem tett kielégítő intézkedéseket” 

– fogalmazott parlamenti tájékoztatójában David Lammy. 

Az Izraelnek szállítandó brit hadfelszerelések exportkorlátozása már az előző, konzervatív párti brit kormány idején is felmerült. David Cameron akkori brit miniszterelnök azonban nem sokkal a munkáspárti győzelemmel végződött júliusi választások előtt kijelentette: az Izraelbe irányuló brit fegyverszállítások leállítása a Gázát uraló, palesztin Hamászt erősítené és csökkentené a megállapodás esélyét az iszlamista szervezet által a tavaly októberi terrortámadás során túszul ejtett izraeliek szabadon engedéséről.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. szeptember 03. 00:20
Ki az a Fordulat? Főállású vagy gyakornok?
Barnabás.N
2024. szeptember 02. 22:47
"Izrael a jelenleginél sokkal nagyobb erőfeszítéseket tudna kifejteni annak érdekében, hogy az életmentő élelmiszer-szállítmányok és orvosi felszerelések eljussanak a gázai civil lakossághoz" A britek nem kevés katonai akcióban vették részt az USA oldalán a 2. vh. óta. Kíváncsi lennék, hogy ezekben magukra nézve ugyan olyan szigorúak voltak? Líbia? Irak, Afghanisztán? A britek milyen óriási erőfeszítéseket tették a civil lakosság érdekében?
benedek77
2024. szeptember 02. 21:47
Nagyon helyes. Ott kell szivatni a nácikat, ahol lehet. Ennek a századáért más országokkal szemben már légtérzár lenne, gazdasági embargó, és a kőkorszakba lenne bombázva, a vezetői meg zsákban. Csak hát ez ugye izrael…
Obsitos Technikus
2024. szeptember 02. 21:03
Kell az ukránoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!