Dühítő: idén sem nyert magyar ötlet az uniós pályázatokon

2024. szeptember 13. 22:17

Egyetlen fiatal magyar kutató sem nyert támogatást az Európai Kutatási Tanács pályázatán.

2024. szeptember 13. 22:17
President Of Tuscany Eugenio Giani Visiting The Monasterio Foundation In Pisa

Nyitókép: Enrico Mattia Del Punta / AFP

Idén, ismét egyetlen Magyarországon dolgozó kutató sem nyert támogatást az Európai Kutatási Tanács (ERC) fiatal kutatóknak szóló Starting Grant pályázatán – számolt be a Magyar Hang. Ezt a kutatási támogatási pályázatot kifejezetten a karrierjük elején járó kutatóknak szánják, akik a kapott támogatást (és pénzt) ugródeszkaként használhatják tudományos pályafutásuk megalapozásához. 

Azonban tavaly egyetlen magyarországi kutató sem nyert ilyen támogatást.

A szakértők véleménye szerint ebben szerepet játszhatnak maguk a pályázók is, de nagy hátrányt jelent számukra a hiányos intézményi, infrastrukturális és anyagi környezet. Továbbá az egyetemek alapítványi fenntartásba helyezése miatt a magyar tudományos élet helyzete is romlott Európában – véli a cikk szerzője.

Az alapítványi fenntartású egyetemek kutatóinak kizárása az európai kutatási pályázatok többségéből azt eredményezte, hogy a magyar kutatók úgy érzik, megbélyegezték őket külföldi kollégáik, függetlenül attól, hogy melyik intézményben dolgoznak. Ez a hozzáállás valószínűleg befolyásolta az ERC Starting Grant pályázatok elbírálását is.

Az Európai Bizottság azzal indokolta az alapítványi egyetemek kizárását, hogy ezt a lépést az egyetemi autonómia elleni támadásnak tekintik, mivel a fenntartó alapítványok kuratóriumaiban a kormány emberei ülnek, akik a saját céljaikat kívánják érvényesíteni. Az EB szerint az egyetemi autonómia felszámolása súlyos és elfogadhatatlan lépés.

Ezt is ajánljuk a témában

A helyzet egy év alatt sem változott: az idei ERC Starting Grant pályázat nyerteseinek kihirdetésekor kiderült, hogy ismét egyetlen magyarországi pályázó sem nyert. Az elmúlt nyolc év során összesen mindössze négy magyarországi kutató kapott ilyen támogatást, miközben Ausztria idén már 23 győztessel büszkélkedhet a tavalyi 18 után. A régió más országai, mint Csehország, Szlovénia és Horvátország, szintén több nyertest adtak, így Magyarország továbbra is sereghajtó ebben a tekintetben.

Az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) feladata, hogy hosszú távra szóló, vonzó finanszírozást nyújtson az úttörő, magas kockázattal járó, de magas megtérülést ígérő kutatások támogatására. Az ERC-pályázatok középpontjában a pályázatot benyújtó vezető kutató és kutatási ötlete áll tematikus megkötés és prioritás nélkül. A kutatók bármely tudományterületről, bármilyen kutatási témában, bármilyen karrierszakaszban és bármely országból nyújthatnak be pályázatot, egyedüli megkötés, hogy megvalósítását egy EU-tagállamban vagy társult országban tervezzék.

A támogatások odaítélésének egyedüli feltétele a tudományos kiválóság, amelyet a pályázati ötletre és a pályázó kutatóra nézve értékelnek. Az ERC ugyanakkor nem értékeli a kutató és a kutatás befogadó intézményét, és pályázatai nem kapcsolódnak szervesen a Horizont Európa programnak a kiválóságon túlmutató prioritásaihoz sem.

Az ERC kiemelt figyelmet fordít a kiváló kezdő kutatók támogatására függetlenné válásuk azon kritikus szakaszában, amikor kialakítják és megszilárdítják saját kutatócsoportjukat és kutatási programjukat.

(Horizont Európa Program honlapja)

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dominik
2024. szeptember 14. 12:38
Valami autómatikus cenzúrázó rendszert kéne kifejlesztenünk… tuti nagydíjat kapnánk egyből
EX_Terminator
2024. szeptember 14. 12:37
ITT NEM LESZ VITA NEM LESZ PÁRBESZÉD, NEM LESZ SEMMI. ÉS MINDENÉRT EGYSZERŰEN CSAK HULLANI FOGTOK MINT A LEGYEK!
nempolitizalok-0
2024. szeptember 14. 12:00 Szerkesztve
Kínai és orosz pályázatokon kell elindulni. Nincs szegregáció, ráadásul a kínai technológia jóval fejlettebb mint az európai. Az atomenergia békés célú felhasználásában pedig az oroszok vezetnek.
grrrgo
2024. szeptember 14. 11:00
Az EU mehet a picsába!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!