A világ legjobb pizzája: mutatjuk, idén hol kapható

2024. szeptember 23. 16:12

Annyit elöljáróban elárulunk, hogy nem Nápolyban, de még csak nem is Olaszországban. Mutatjuk, hová „költözött” a világ legjobb pizzája.

2024. szeptember 23. 16:12

Az olaszországi székhelyű 50 Top Pizza Awards kiadta a 2024-es (a világ legjobb pizzája - a szerk.) világranglistát, amelyen a New York-i Lower East Side egyik étterme végzett az élen – írja a CNN. A pizzamester, Anthony Mangieri által 2022 márciusában megnyitott Una Pizza Napoletana nemcsak az amerikai, hanem a globális versenytársakat is megelőzte, beleértve a Nápolyban található pizzériákat is, amely a pizzarajongók és általában a gasztronómia szent földjének számít.

Illusztráció: a világ legjobb pizzája. Fotó: Igor Ovsyannykov képe a Pixabay -en.
A világ legjobb pizzája (a kép csupán illusztráció!). Fotó: Igor Ovsyannykov képe a Pixabay -en.

A világ legjobb pizzája: a legtöbb díjazott pizzázó Olaszországban van

„Inspiráló, hogy 30 évvel a pályafutásom kezdete után elismerik a munkámat, különösen Nápolyban, ahonnan a pizza származik” – nyilatkozta Mangieri a CNN Travelnek. A New York-iak örömét növelheti, hogy három másik pizzéria is felkerült a 2024-es listára, amelyen összesen 101 étterem szerepelt a díj nevében szereplő „50” ellenére. Az összesített listát így is Olaszország uralja 41 étkezdével, míg az Egyesült Államoknak 15 hely jutott. Nápoly pedig New Yorkot tudta megelőzni öt, a listán szereplő étteremmel, köztük a Diego Vigtaliano Pizzériával holtversenyben a 2. helyen. A díjak valóban globális jellegét mutatja, hogy a listán olyan nemzetek is képviseltették magukat, amelyek nem éppen a pizzájukról ismertek: így Dél-Korea, Bolívia és India. 

Miért az Una Pizza Napoletana győzött? 

Az 50 Top Pizza Awards a honlapján magyarázta el, miért az Una kapta meg a legmagasabb elismerést. „Egy olyan országban, ahol megszokták az emberek, hogy minden alapanyagot a pizzára tesznek, Anthony csak a hagyományos feltéteket használja, de ezek rendkívüli minőségű alapanyagok”. 

Mangieri a természetes kovászos, fatüzelésű kemencékre összpontosít, olyan összetevőket használ, mint a legjobb San Marzano paradicsom, az Amalfi vad oregánó, a DOP bivalymozzarella és a szicíliai tengeri só.

Az elismerést Mangieri így fogadta: „Nagyra értékeljük, de végül is nem ezért kezdtem el, és nem ezért készítek továbbra is minden egyes tésztagombócot, amit az Unában felszolgálunk. Ez a díj arra ösztönöz, hogy minden nap bemenjünk az étterembe, és még több szeretetet adjunk a vendégeinknek és semmit se vegyünk természetesnek”.

És hogy mit eszik szívesen maga a pizzamester? Szinte minden étkezéshez tésztát vagy a menyasszonya mexikói ételeit.

A top 10 pizzázó

  1.  Una Pizza Napoletana (New York, USA)
  2.  (tie) Diego Vitagliano Pizzeria (Nápoly, Olaszország)
  3.  (tie) I Masanielli – Francesco Martucci (Caserta, Olaszország)
  4.  The Pizza Bar on 38th (Tokió, Japán)
  5.  Confine (Milánó, Olaszország)
  6.  Napoli on the Road (London, Anglia)
  7.  Tony’s Pizza Napoletana (San Francisco, USA)
  8.  I Tigli (San Bonifacio, Olaszország)
  9.  Sartoria Panatieri (Barcelona, Spanyolország)
  10.  50 Kalò (Nápoly, Olaszország)
  11.  Seu Pizza Illuminati (Róma, Olaszország)


 Nyitóképünk illusztráció: Emmanuele Ciancaglini / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sróf
2024. szeptember 23. 18:05
Hiánypótló ismeretterjesztés, kőszőnjűk szépen. Akkor holnap déltájban nem a Katica büfébe megyek, hanem New Yorkba.
sexykitty-5000088
2024. szeptember 23. 18:00
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­é­­k­­­e­l­d­­ ­­a­ ­­­s­­­z­e­­x­i­­­ ­­p­u­­n­c­i­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
files32
2024. szeptember 23. 17:53
Egy jó magyaros kenyérlángosnak nincs párja.
Galsó Atya
2024. szeptember 23. 17:37
Pacalos pizzát nem is készít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!