Megérkezett az Orbán Viktor-os pizza! – narancskarikák, jalapeno paprika, BBQ, mézes alap, csirkemell csíkok, sajt
Jó étvágyat!
Annyit elöljáróban elárulunk, hogy nem Nápolyban, de még csak nem is Olaszországban. Mutatjuk, hová „költözött” a világ legjobb pizzája.
Az olaszországi székhelyű 50 Top Pizza Awards kiadta a 2024-es (a világ legjobb pizzája - a szerk.) világranglistát, amelyen a New York-i Lower East Side egyik étterme végzett az élen – írja a CNN. A pizzamester, Anthony Mangieri által 2022 márciusában megnyitott Una Pizza Napoletana nemcsak az amerikai, hanem a globális versenytársakat is megelőzte, beleértve a Nápolyban található pizzériákat is, amely a pizzarajongók és általában a gasztronómia szent földjének számít.
„Inspiráló, hogy 30 évvel a pályafutásom kezdete után elismerik a munkámat, különösen Nápolyban, ahonnan a pizza származik” – nyilatkozta Mangieri a CNN Travelnek. A New York-iak örömét növelheti, hogy három másik pizzéria is felkerült a 2024-es listára, amelyen összesen 101 étterem szerepelt a díj nevében szereplő „50” ellenére. Az összesített listát így is Olaszország uralja 41 étkezdével, míg az Egyesült Államoknak 15 hely jutott. Nápoly pedig New Yorkot tudta megelőzni öt, a listán szereplő étteremmel, köztük a Diego Vigtaliano Pizzériával holtversenyben a 2. helyen. A díjak valóban globális jellegét mutatja, hogy a listán olyan nemzetek is képviseltették magukat, amelyek nem éppen a pizzájukról ismertek: így Dél-Korea, Bolívia és India.
Ezt is ajánljuk a témában
Jó étvágyat!
Az 50 Top Pizza Awards a honlapján magyarázta el, miért az Una kapta meg a legmagasabb elismerést. „Egy olyan országban, ahol megszokták az emberek, hogy minden alapanyagot a pizzára tesznek, Anthony csak a hagyományos feltéteket használja, de ezek rendkívüli minőségű alapanyagok”.
Mangieri a természetes kovászos, fatüzelésű kemencékre összpontosít, olyan összetevőket használ, mint a legjobb San Marzano paradicsom, az Amalfi vad oregánó, a DOP bivalymozzarella és a szicíliai tengeri só.
Az elismerést Mangieri így fogadta: „Nagyra értékeljük, de végül is nem ezért kezdtem el, és nem ezért készítek továbbra is minden egyes tésztagombócot, amit az Unában felszolgálunk. Ez a díj arra ösztönöz, hogy minden nap bemenjünk az étterembe, és még több szeretetet adjunk a vendégeinknek és semmit se vegyünk természetesnek”.
És hogy mit eszik szívesen maga a pizzamester? Szinte minden étkezéshez tésztát vagy a menyasszonya mexikói ételeit.
Nyitóképünk illusztráció: Emmanuele Ciancaglini / NurPhoto / NurPhoto via AFP