A lengyelek nem felejtenek: tovább várják a jóvátételt a náci Németország bűneiért

2024. szeptember 01. 13:35

Németország az Németország, vélik a lengyelek.

2024. szeptember 01. 13:35
null

Nyitókép: Wojtek Radwanski / AFP

„Még mindig nem rendeződött a Lengyelországnak okozott második világháborús károkért járó német jóvátétel ügye, a lengyelek elvárják ezt” – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap a háború kitörésének 85. évfordulója alkalmából a közép-lengyelországi Wielunban tartott megemlékezésen, írja a Világgazdaság.

Lényegében megbocsátottunk, bár emlékezünk

 – fogalmazott Duda. Hozzátette: még mindig élnek olyan lengyelek tízezrei, akiket személyesen ért a háborús német üldöztetés.  

Szerinte a jóvátételre sor kerül.

 Ez „nemcsak lehetséges, de jár is; mi, lengyelek elvárjuk ezt” 

– fogalmazott Duda.

„Ugyanígy elvárjuk mi és az egész szabad világ is, hogy Oroszország fizessen az ukrajnai bűntettekért, az Ukrajnában ma okozott károkért” – tette hozzá. Az előző lengyel kormány 6,2 ezer milliárd zlotyra (569 ezer milliárd forint) becsülte a Németország okozta háborús károkat. 

Donald Tusk szerint formális szempontok szerint a jóvátétel ügye ugyan lezárult, 

az erkölcsi, pénzügyi, anyagi elégtételre viszont soha nem került sor”.

Öt évvel ezelőtt, 2019-ben Wielunban Andrzej Dudával együtt Frank-Walter Steinmeier is jelen volt a megemlékezésen, írják. A német elnök akkor bocsánatot kért a második világháborús német bűntettekért, ezt a gesztust idén július 31-én, az 1944-es varsói felkelés előestjén is megismételte Varsóban.

 

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Langyos hurkazsír
2024. szeptember 02. 14:37
Az egri vár mióta vár?
atti64
2024. szeptember 02. 06:23
VÁRJÁTOK MÉG JO SOKÁIG.
békalepcse2.0
2024. szeptember 01. 21:22
A két öreg hosszan elemezve mondja mindazt amit már én megfogalmaztam sok évvel ezelőtt. https:// youtu.be/rckuON1c5Xk?si=c-gMPMHVCngO-u5i
MaBaker
2024. szeptember 01. 20:51
Várhatnánk mi is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!