The Guardian: Orbán putyinizál és amúgy is szélsőjobboldali

2024. augusztus 07. 08:58

Áll a bál a Guardianben, sikerült Soroshoz köthető személyeket megszólaltatni Magyarországgal kapcsolatban.

2024. augusztus 07. 08:58
NÉMETH Zsolt; TÕKÉS László; ORBÁN Viktor

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Bayer Lili arról ír a The Guardianban, hogy miközben Európa vezetői Orbán Viktor jóvá nem hagyott külpolitikai kalandjai miatt háborognak, 

„a szélsőjobboldali magyar vezető felerősítette kampányát az itthoni független hangok ellen,

növelve a nyomást azokra a sajtóorgánumokra és a civil szervezetekre, amelyek nem követik a kormány irányvonalát.” Hozzáteszi: a fellépés középpontjában az új Szuverenitásvédelmi Hivatala áll. Szerinte „a kormányzó Fideszhez szorosan kötődő személyiség vezette, és a titkosszolgálatok bírósági felügyelet nélküli felhatalmazásával bíró irodát az Orbán-kormány hozta létre, formálisan a külföldi befolyás megfigyelésére. A kritikusok szerint azonban a gyakorlatban 

nem független állami szervként szolgál, hanem a kormány kritikusaira gyakorolt nyomásgyakorlás eszközeként.”

„Annyira abszurd az egész, hogy valahol Orwell és Kafka közé tenném” – mondta a hivatalról Martin József Péter, a Szuverenitásvédelmi Hivatal által vizsgált egyik szervezet, a Soroshoz köthető Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója – amely csaknem háromszázezer dollárt kapott Soros alapítványától.  „Egy európai uniós országban ennek semmiképpen nem szabadna megtörténnie” – mondta Martin egy budapesti interjúban. 

„A Szuverenitásvédelmi Hivatal tevékenysége sérti a véleménynyilvánítás szabadságát és alkotmányellenes”

 – tette hozzá.

„A rezsim keményedik, ezért 

Orbán nem a konszolidáció irányába megy, hanem láthatóan putyinizál, és évről évre egyre szembetűnőbb módon” 

– mondta a Guardian által megszólaltatott Urbán Ágnes, aki a lap szerint akadémikus, „a magyar médiaszíntér szakértője”. A Szuverenitásvédelmi Hivatal eddig azt közölte, hogy két szervezetet vizsgál: a Transparency International Magyarországot és az Átlátszót.

„Nem azt vizsgálja, hogy 

a közmédia tele van orosz propagandával” 

– mondta Kárpáti Márton, a Telex igazgatótanácsának elnöke. 

A Szuverenitásvédelmi hivatal szükségszerű

Februárban az Európai Bizottság bejelentette, hogy megteszi az első lépést a Magyarországgal szembeni jogi eljárásban a Szuverenitásvédelmi Hivatalt létrehozó törvény miatt. De a magyar kormány fenntartja, hogy ez szükségszerű, írják.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója szerint Magyarország az elmúlt években „fokozott fenyegetésekkel” szembesült, és a hivatal kulcsszerepet játszik a válaszadásban. 

„A Szuverenitásvédelmi Hivatal azért jött létre, hogy megvizsgálja a magyar belügyekbe való külföldi beavatkozást, védje Magyarország szuverenitását és a magyar állampolgárok érdekeit.”

Bóka János, Magyarország uniós ügyekért felelős minisztere elmondta, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal „teljes függetlenséget és meglehetősen széles mérlegelési jogkört élvez a törvényes keretek között végzett tevékenysége során”. A független iroda semmilyen módon nem volt koordinálva és semmilyen kapcsolatban nem állt a magyar kormánnyal – tette hozzá.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

 

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
husika
2024. augusztus 30. 15:53
The Guardian mióta bejegyzett politikai párt? Jah, majd ő megmondja? A kést, amivel kicsinált egy muszlim 3 Német becsületes embert? Zugfirkászok meg miért bújkálnak testőrökkel? Gyerünk, bátor nyugatiak, irány az Ukrán front, lehet meghalni a sajtószabadságért, GYÁVA BELTERJES PATKÁNYOK!
husika
2024. augusztus 30. 15:48
Degenerált perverz korcs Alex sem fog sokáig buzibárokban villogni apja pénzéből...
husika
2024. augusztus 30. 15:47
Soros alapítványok szopnak, semmibe öntik a lopott pénzeket, haszon meg nulla.
husika
2024. augusztus 30. 15:46
Orbánizáljon! Mosatlan, büdös libsi teleszart alsógatyát. Garantált a tisztán látás, aztán lehet a művel ejrópába a migránsok közé kotródni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!