Retteg a horvát lap: a szomszédban „újraéledőben” vannak a Nagy-Magyarországról és Nagy-Szerbiáról szőtt álmok

2024. augusztus 07. 16:00

A cikk szerzője szerint minden, amit Orbán Viktor tesz, azt a szerb elnökkel koordinálja.

2024. augusztus 07. 16:00

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

A Vecernji.hr cikke szerint Horvátország szomszédságában „újraéledőben vannak” a Nagy-Magyarországról és Nagy-Szerbiáról szőtt álmok. A horvát lap véleménycikkének szerzője kiemelte, hogy Orbán Viktor legutóbbi tusványosi beszédében arról beszélt, hogy a magyarok előtt olyan lehetőségek nyílnak, amilyenek 500 éve nem, és hogy nagy stratégiájuk minden magyart magában foglal. 

A cikk szerzője szerint felmerül a kérdés, hogy az Orbán által elmondottak hasonlíthatóak-e Milosevics gazimesztáni beszédéhez. A horvát lap felvetette, „ha Orbán Kis-Magyarországról beszél, Nagy-Magyarországra is gondol-e”, és hozzátették, tény, hogy minden, amit tesz, azt Vucsics szerb elnökkel koordinálja. „Azzal a Vucsiccsal, aki 

politikai karrierje kezdetén Horvátország megszállt területein szónokolt Nagy-Szerbiáról,

és aki ma szintén Trumpra, Putyinra, a kínai vezetésre támaszkodik” – idézte fel az újságíró.

Tomislav Krasnec szerint az is tény, hogy a legnagyobb és legfontosabb európai országok, mint Németország, „készek szemet hunyni az ilyen aggasztó jelek felett, például lítiumért cserébe”.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. augusztus 08. 13:11
Ha horvátok kutatnák a történelmüket, akkor tudhatnák, hogy a felmenőik a magyarság felmenőivel bibliai idők óta közös környezetben élt különböző helyszíneken. Amióta beköltöztek a jelen helyükre az avarnak mondott hunokkal és a pártus Suren (Szörény) és Raga nemzetséggel, és a legkeletebbről jött uszkokkal, a túlélő illírekkel keveredtek, akik a pannonok testvérnépei voltak. Fennmaradásukat annak köszönhették, hogy a német és velencei gyarmat helyett a magyar királyok testvérországi státuszt biztosítottak részükre, autonóm nemességgel, magyar királyi és Szentkorona fennhatóság alatt. A Habsburg politika magyarellenessége megmérgezte a hagyományos kapcsolatokat, amelynek Jellasics horvát bán Magyarország elleni támadása volt a csúcspontja. A délszláv függetlenségi háborújukban nyújtott magyar segítséget rég eltemették magukban, nehogy rá kelljen gondolni, a lelkiismeretük ne zavarjon be a felvett magyarellenes pozícióba. Bankárok írta tévúton járnak, aminek árát már fizetik, sajnos.
választópolgár
2024. augusztus 08. 12:58
Csak szólok: a horvátok is haderőfejlesztésbe kezdtek, vesznek 25 db Leclerc francia tankot, 90 db Bradley, Magyarországnak most van 8 leopárdja, 2028ig lesz 44 ... A horvátok vesznek 12 Francia Rafale 4-ik generációs vadászgépet, 10 db Blackhawk helikoptert HImars légvédelmi rendszert. A horvát sajtó szerint olyan fegyvereket vásárol Zágráb, amely megváltoztatja a régiós erőviszonyokat.
polárüveg
2024. augusztus 08. 12:54
Elfogultság zavarja a tisztánlátást, a rossz tisztánlátás téves elemzést, a téves elemzés téveszmét okoz. A horvát testvérek, ahelyett, hogy kihasználnák Orbán képességeit, és a magyar beruházási potenciált, inkább felemelik ötszörösére a Janaf/Adria olajvezeték tranzitdíját. Pedig Fiume/Rijeka felépítésével megmutatta a magyar gazdaság (3 magyar vármegyét fizetett érte Magyarország!), hogy mire képes. Magyarország már bővítette volna a Janaf-ot, már felépített volna egy kikötővárost és szabadkereskedelmi övezetet, Kis-Sanghai-t létrehozva. Már el kezdte volna kitermelni az Adria olaj-. és gázkincsét. Már bevonta volna a magyar járműiparba. Már régen a horvát tengerpart - magyar termálfürdő kiépített viszonylatában megduplázta volna a turizmust. Helyette van Horvátországnak: a turizmus csökkenése, a gazdaság stagnálása, a potenciálok elérhetetlensége, és a magyarok és az Orbán kormány rugdosása, kedves horvát testvérek. Egyszer jó lesz még nektek Magyarország szakrális védelme...
választópolgár
2024. augusztus 08. 12:40 Szerkesztve
A tranzitdíjat a horvátok csak magyarország számára 5-szörösére emelték. Mi meg bojkottáljuk a horvát tenrgerpartot. Az érzékeny és érezhető érvágás lenne a horvátoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!