Orbánnal érvel Zelenszkij párttársa, miért fontosabb mindennél a hadkötelezettség

2024. augusztus 05. 09:32

A háború kezdete óta a vállalatok átlagosan a munkaerő 10-20 százalékát veszítették el hadkötelezettség vagy kivándorlás miatt.

2024. augusztus 05. 09:32
Military mobility of Ukrainian soldiers continue in the direction of Pokrovsk in Donetsk Oblast

Nyitókép: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP

Hosszú cikkben számol be az ukrán gazdaság helyzetéről a brit Financial Times, a lap szerint a legnagyobb ukrán vállalkozások által a parlament elé terjesztett törvényjavaslat lehetővé tenné a vállalatok számára, hogy havi 20 ezer hrivnya, nagyjából 175 ezer forint katonai díjat fizessenek munkavállalónként, hogy megvédjék őket a sorkatonaságtól. A második törvényjavaslat azt javasolja, hogy mentesítsenek minden ukrán férfit, aki 36 500 hrivnyát meghaladó keresettel rendelkezik.

A két javaslat nagy vitát okozott a háború sújtotta országon belül, mégpedig, hogy mi legyen előbb, a gyár vagy frontvonal, gazdaság vagy háború. Az ukrán nagyvállalatok szerint a rendszer megváltoztatása elengedhetetlen a gazdaság védelme érdekében, és lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy finanszírozza fegyveres erőit. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mozgósíthat egymillió embert, de ha nem rendelkezik a megfelelő erőforrásokkal a felszerelésükhöz, akkor nincs háború”

– adott egyértelmű üzenetet Dmitro Natalukha, a parlament gazdasági bizottságának vezetője, az egyik törvényjavaslat szerzője.

A Financial Times azt írja, a két és fél éve indult háborúban az ukrán vállalatok a dolgozók 10-20 százalékát vesztették el a kivándorlás vagy a hadkötelezettség miatt. Amennyiben elfogadják a törvényjavaslatot, akkor 895 ezer férfi mentesülhet a katonai szolgálat alól és 200 milliárd hrivnya folyhat be az ukrán hadsereghez. 

Ez olyan pénz, ami nem attól függ, hogy Orbán Viktor milyen hangulatban ébred fel, vagy hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke” 

– tette hozzá Natalukha.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint ismert, az év elején az ukrán vezetés a hadkötelezettség korhatárát 25 évre csökkentette, az ukrán nagyvállalatok vezetői azonban úgy látják, a sorozási rendszer már most is igazságtalan a széles körben elterjedt korrupció miatt, mivel az ukránok évi 700 millió és kétmilliárd hrivnya közötti összeget költenek felmentési okmányok vásárlására. 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
billysparks
2024. augusztus 05. 20:47
Úgy látszik, a magyaroknak járó pénzek Ursula hangulatától függnek.
survivor
2024. augusztus 05. 11:57
Atomot az atomerőművek elektromos rendszereire..
MZperXXL
2024. augusztus 05. 11:56
Tegyük fel, lesz 200 milliárd hrivnya az ukrán állami kasszában. Mire fogják költeni? Ukrajnán belüli termékre? Átváltják USD-re vagy EUR-ra? Ha hirtelen megjeleni a piacon 200 milliárd hrivnya váltási igény, ki ad érte majd USD-t vagy EUR-t - mert ha utána bárkinek is a zsebében lesz a 200 milliárd hrivnya, mire tudja majd elkölteni? Vesz GMO-s gabonát? Vagy megveszi az ukrán föld és bányák maradékát? Legfeljebb ez utóbbi reális - na de azt meg is kell védeni, elég nyomott áron fogják csak megvásárolni.
survivor
2024. augusztus 05. 11:35 Szerkesztve
Amikor jönnek a sorozók a gazdag bíró fiát nem vitték el rekrutának, csak a kis napszámos fiút. Ez mindig így van...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!