Németországban jogerősen elítélték egy egykori náci koncentrációs tábor volt titkárnőjét

2024. augusztus 20. 15:40

A több mint tízezer ember sérelmére elkövetett emberölésben való bűnrészességgel vádolt 99 éves Irmgard Furchner ellen 2022. december 20-án emeltek vádat.

2024. augusztus 20. 15:40

Nyitókép: Facebook

Németországban kedden jogerőre emelték egy egykori náci koncentrációs tábor volt titkárnőjének kétéves felfüggesztett börtönbüntetését.

Ezt is ajánljuk a témában

A 99 éves nő előzőleg fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, amelyet gyilkosságban való bűnrészesség címén szabtak ki rá. A bűncselekményeket fiatalkorúként követte el, ezért büntetését a fiatalkorúak büntetőjoga alapján szabták ki.

„A fellebbezést elutasítottuk (...), az ítélet jogerős” – jelentette be a lipcsei szövetségi bíróság bírája, Gabriele Cirener.   

A több mint tízezer ember sérelmére elkövetett emberölésben való bűnrészességgel vádolt Irmgard Furchner ellen 2022. december 20-án emeltek vádat. 

Ő volt az első polgári alkalmazott, akit egy náci koncentrációs táborban elkövetett bűncselekmények miatt ítéltek el.   

A tények elkövetése idején, 1943 és 1945 között, 18-19 éves korában Irmgard Furchner Paul-Werner Hoppénak, a stutthofi tábor parancsnokának volt a gépírónője.   

Az ítéletben a bíróság „elképzelhetetlennek” mondta, hogy „a vádlott semmit sem vett észre” abból, ami a táborban történt.   A Danzig (ma Gdansk) közelében fekvő stutthofi táborban mintegy 65 ezer ember halt meg.   

Németországban az elmúlt években folytatták az egykori háborús bűnösök utáni kutatást. Legutóbb, 2022 júniusában a Berlintől északra fekvő Sachsenhausen koncentrációs táborának 101 éves őrét ítélték el ötévi börtönre.

(MTI)

 

Összesen 229 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nimril
2024. augusztus 21. 19:11
Ezzel ellentétben minden féreg kommunista főbűnös ágyban, párnák közt döglött meg, valakiből még hős is lett. Ma az EP-ben ülhet kommunista párt. Na, ez kérem a kettős mérce...
Zolotarjov
2024. augusztus 21. 14:11
És a gyereklányt erőszakoló Ahmedet meg felmentik, hogy náluk ez a szokás..
masikhozzaszolo
2024. augusztus 21. 08:54
Meg azt is elítélték, aki a késelő-gyilkolászó emberre azt merte mondani, hogy nemigen szép-jó ember!
Héja
2024. augusztus 21. 07:45
Az ítélet nevetséges.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!