Mint a filmekben: kíméletlen csapást hajtott végre az Egyesült Államok

2024. augusztus 12. 19:59

A mexikói drogkartell két irányítóját fogták el az amerikai rendőrök a határ menti El Paso elővárosában, többek között a halálos fentanil gyártása és csempészése miatt. Egyiküket 50 év után sikerült börtönbe juttatni.

2024. augusztus 12. 19:59

Nyitókép: AFP/Jim Watson

Az Egyesült Államok rendőrsége élőben hozta mindazt, amit eddig leginkább csak filmeken lehetett látni: a mexikói Sinaloa-kartell két fejesét, Ismael „El Mayo” Zambada Garcíát, akit 50 éves pályafutása alatt egyszer sem sikerült börtönbe küldeni, és „A köpcös” néven elhíresült Joaquín Guzmán López fiát, Joaquín „El Chapo” Guzmánt a határ menti El Paso elővárosában fogták el – írja a Drogkutató Intézet. A szervezet rámutatott, az USA már régóta harcban áll a mexikói drogkartellekkel az Egyesült Államokba, majd onnan Európába áramló drogkereskedelem miatt.

Mindkét férfit többszörös vád alá helyezték az Egyesült Államokban a kartell bűnügyi tevékenységeinek irányítása miatt, beleértve a halálos fentanilgyártó és -csempész hálózatokat. A fentanil a leghalálosabb drogfenyegetés, amellyel országunk valaha is szembesült

– szögezte le Merrick Garland igazságügyi miniszter.

A Drogkutató Intézet elemzésében kimutatta, hogy a fentanil a mai kor legveszélyesebb szintetikus anyaga, ugyanis ötvenszer erősebb, mint a heroin, és százszor erősebb, mint a morfium. Az amerikai kábítószerellenes hivatal 2022-ben több mint 4500 kilogramm fentanilt, valamint több mint 50,6 millió fentaniltartalmú pirulát foglalt le, ami elegendő lenne 330 millió ember életének a kioltására. 

Ezt is ajánljuk a témában

Fentanil: olcsó, erős és futótűzként terjed Amerikában

Egyre több haláleset történik évente az USA-ban fentaniltúladagolás miatt. Már nem a halálesetek csökkenésében, inkább a gyorsulás lassulásában mérik az eredményességet. A helyzet riasztó, hiszen az amerikai szigor csupán a kereskedők kreativitását fejleszti. Biden felhívta a figyelmet arra, hogy globális problémával állunk szemben.

 

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Majdmegmondom
2024. augusztus 13. 06:43
Megkezdődött a választási kampány és ennek áldozatai vannak. Most éppen két kivénhedt nyugdíjas drogkereskedő. Mindegy, mert úgyis a tálalás a fontos, miközben az USA nyakig benne van a drogbizniszben.
rocktoberi-2
2024. augusztus 13. 00:58
Mintha nem lenne rögtön vagy száz aki szeretne a helyükre ugrani. Amíg igény lesz rá addig kábítószer is lesz.
llnnhegyi
2024. augusztus 12. 23:05
Bud Spencer már több, mint 40 évvel ezelőtt filmre vette,hogy El Paso, mexikói banditák uralta terület!!-:) Az akkori USA hatalom lecsapott, elvitte az aznapi nyereséget és minden maradt a régiben.
Akitlosz
2024. augusztus 12. 22:52
"A szervezet rámutatott, az USA már régóta harcban áll a mexikói drogkartellekkel az Egyesült Államokba, majd onnan Európába áramló drogkereskedelem miatt." ??? Miért vinnék az Európába szánt drogot előbb az Egyesült Államokba? Hoppá nem nézett be megint valamit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!