Magához édesgetné a hadsereget a venezuelai ellenzék

2024. augusztus 06. 15:34

„Álljanak a nép pártjára!” – így szól az üzenet.

2024. augusztus 06. 15:34
Nicolas Maduro venezuelai elnök

Nyitókép: Matias Delacroix/Getty Images

Hétfőn a venezuelai ellenzék vezetői arra szólították fel a hadsereget, hogy tagadják meg az ország kommunista diktátorát, Nicolás Madurót, és „álljanak a nép oldalára” számol be az Euractiv. A rezsim azonnal jogi eszközökkel válaszolt: Maria Corina Machado ellenzéki politikust és Edmundo González Urrutiát, az ellenzék elnökjelöltjét nyomozás alá vonták engedetlenség és lázongás ügyében.

Az ellenzék kitart azon álláspontja mellett, hogy a július 28-i elnökválasztást valójában González Urrutia nyerte meg;

több ország, köztük az USA és Argentína is őt ismerte el a választás győztesének. A Nemzeti Választási Tanács ugyan 52-43 arányban Maduro győzelméről adott hírt, de hekkertámadásra hivatkozva azóta is adósak maradtak a választókörökre lebontott szavazási eredménnyel. Az ellenzék eközben olyan választóköri eredményeket tett fel a honlapjára, amelyek szerint González Urrutia 67 százalékkal győzött a választáson. Maduro most a – szintén általa ellenőrzött – Legfelsőbb Bíróságot kérte meg a választási eredmény „hitelesítésére”.

González Urrutia ezen körülmények között „megválasztott elnökként” írt alá egy kiáltványt, amelyben azt írja: 

A katonák és rendőrök lelkiismeretéhez szólunk, hogy álljanak a nép és saját családjaik pártjára”.

Írásában garanciákat is ígért azok számára, akik a karhatalom soraiból „teljesítik alkotmányos kötelezettségüket”. 

A régióban eközben nehéz helyzetbe került Luiz Ináció Lula da Silva brazil elnök: a marxista gyökerű latin-amerikai baloldal részeként Lula Maduro szövetségese, de a venezuelai választás elcsalását azért nem feltétlenül venné a nevére. Így „érzékeny diplomáciai kötéltáncot” jár az Euractiv szerint: chilei állami látogatásán párbeszédre hívta fel a venezuelai ellenzéket és kormányt, majd Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott telefonbeszélgetését követően közös nyilatkozatban támogatta „a venezuelai nép törekvését egy transzparens választásra”, s felhívta Maduro kormnyát arra, hogy „a szavazókörök minden jegyzőkönyvét hozzák nyilvánosságra, garantálandó a választási folyamat átláthatóságát és integritását”.

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
steinamanger-2
2024. augusztus 06. 16:37 Szerkesztve
Vakmajom "Független felmérések szerint durván megbukott a kommunista diktatúra Venezuelában - aztán a választást elcsalták, kihozták magukat győztesnek. Egyetlen demokratikus állam sem ismeri el az eredményt, csak ilyen latorországok, mint: Kína, Oroszország, Kuba, Irán, Észak-Korea, a gonosz tengelye. Milei argentin elnök: "Takarodj, Maduró a hatalomból, megbuktál, csak nyomort és halált hoztál." Az EU 27 tagállama közös közleményben ítélte volna el a véres, gyilkosságokat is elkövető katonai diktatúra otromba választási csalását, ha egy tagállam, nyilván orosz utasításra, nem vétózta volna meg: Magyaroszág. Van lejjebb a mocsárban, az erkölcsi fertőben és az elemi szégyenben. Gyilkosokkal egy követ fújni. Mi a következő?
steinamanger-2
2024. augusztus 06. 16:32 Szerkesztve
Vakmajom: "Mit tett Venezuelában az államosító szocializmus, ami mára katonai diktatúrába torkollt, megint elcsalt választásokkal? Chiléhez képest, ami nagyjából normálisan fejlődött szabad piacgazdasággal: KO. Game over. 8 millió ember menekült el és még több fog. Potenciálisan nagyon gazdag országok teljesen meg tudnak hülyülni és egy életre romba döntik saját magukat, ha csak egyszer engednek a populizmus szirénénekének, és az egyenlőség vagy a biztonság kamuígérete miatt lemondanak a szabadságról. Aztán nincs visszaút, vagy csak ritkán." És milyen igaz
EX_Terminator
2024. augusztus 06. 15:53 Szerkesztve
Tudjátok mit? ez az ótvar szar a képen egyszerűen csak vegye a lapot és takarodjon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!