Kitűzték a magyar zászlót az Északi-sarkon, Oroszország segítsége kellett hozzá

2024. augusztus 13. 14:44

A Roszatom támogatásával expedíció indult az Északi-sarkra. Az atomjégtörő fedélzetén egy magyar diák is utazik.

2024. augusztus 13. 14:44

Nyitókép: Képernyőfotó

A Roszatom támogatásával első alkalommal indult expedíció augusztus 13-án az Északi-sarkra külföldi fiatalok, köztük egy magyar diák részvételével.

A Tudás jégtörője elnevezésű projektben a Roszatom által működtetett atomjégtörő-flotta zászlóshajója, az 50 Let Pobedi (A győzelem 50. évfordulója) nevű jármű fedélzetén 14 ország diákjai és fiatal szakemberei indultak el az Északi-sarkra. A külföldiek közül többen is országukból elsőként jutnak el így az Északi-sarkra – írta a Világgazdaság.

A lap hozzátette, hogy a projekt célja a természettudományok és az atomenergiával kapcsolatos technológiák népszerűsítése, a tehetséges gyerekek felkutatása és támogatása, képességeik fejlesztése és pályaorientációja. Az expedíció résztvevőit számos érdekes program várja az út során, tudományos előadások, kísérletek, mesterkurzusok mellett megismerkedhetnek a sarkvidék sajátos flórájával és faunájával, illetve az északi-tengeri hajózási útvonalon folyó fejlesztésekkel. Az expedíció résztvevői a sarkot elérve kitűzik országuk zászlaját – sorolták.

Kamerunból és Indiából is érkeztek résztvevők

Az atomjégtörőt Ruszlan Szaszov kapitány vezeti a Murmanszk – Ferenc József-föld, Északi-sark útvonalon. A hajó várhatóan augusztus 17-én éri el az Északi-sarkot és augusztus 22-én tér vissza Murmanszk kikötőjébe.

Az orosz diákok mellett Bangladesből, Dél-Afrikából, Fehéroroszországból, Indiából, Kazahsztánból, Kamerunból, Kínából, Kirgíziából, Magyarországról, Mongóliából, Örményországból, Tunéziából és Üzbegisztánból érkezett fiatalok vesznek részt.

Magyarországot Varga Levente, a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium tanulója képviseli, akinek beszámolói a közösségi médiában követhetők.

A vg.hu arra is kitért, hogy Oroszország a világ egyetlen országa, amely atomjégtörő-flottával rendelkezik. Az északi-tengeri hajózási útvonal infrastruktúráját a Roszatom üzemelteti 2018 óta, amely a vállalat egyik kiemelt tevékenységi területe. Az Oroszországi Föderáció kormánya 2019-ben hagyta jóvá a Roszatom által kidolgozott, 2035-ig szóló, az északi-tengeri hajózási útvonal infrastruktúra-fejlesztési tervét – írta a lap.

 

 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. augusztus 14. 08:16
Szóval a fejlettnyugatnak nincs atomjégtörője.... Az oroszoknak meg van.
Obsitos Technikus
2024. augusztus 13. 19:12
Ez egy jobb cucc: https:// www.vesselfinder.com/vessels/details/9152959
tésztagyári szakmunkás
2024. augusztus 13. 19:09
No, lesz ebből hetes cikkely! Magyar diák ment az Északi-sarkon lévő orosz kémközpontba!
Obsitos Technikus
2024. augusztus 13. 17:35
Az érdeklődőknek: https:// www.marinetraffic.com/en/ais/home/shipid:346081/zoom:8
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!