Kamala Harris gazdasági programja 1700 milliárd dollárral növelné az USA államadósságát

2024. augusztus 19. 10:21

Harris nem közölte, miként finanszíroznák a tervet – a legvalószínűbb az adóemelés, írja a Fox News.

2024. augusztus 19. 10:21
null

Fotó: AFP

Egy, az amerikai költségvetéssel foglalkozó szervezet szerint Kamala Harris alelnök és demokrata elnökjelölt újonnan kiadott gazdasági programjának kulcsfontosságú része 1700 milliárd dollárral növelné Amerika növekvő államadósságát – írja a Fox News.

A „Terv az amerikai családok költségeinek csökkentésére” című programot pénteken hozták nyilvánosságra, amikor Harris az elnökválasztási kampányában bemutatta azt. A programban szerepel a gyermekek után járó adókedvezmény és a munkajövedelemadó-jóváírás bővítése, valamint az Affordable Care Act szerinti, jövő év végén lejáró egészségbiztosítási díjtámogatások kiterjesztése. Ezenkívül új, 25 ezer dolláros adójóváírást vezetne be az első lakásvásárlók számára, kibővítené a megfizethető lakásépítésre vonatkozó adójóváírásokat, 40 milliárd dolláros lakásinnovációs alapot hozna létre, valamint tárgyalások és nagyobb átláthatóság révén csökkenteni kívánja a vényköteles gyógyszerek árát.

A Felelős Szövetségi Költségvetésért Felelős Bizottság (CRFB) gyorselemzése szerint ezek 

a tervek 1700 milliárd dollárral növelnék a szövetségi költségvetés hiányát a következő évtizedben. 

Ez a szám kétbillió dollárra emelkedne, ha az alelnök által javasolt ideiglenes lakhatási politikát végül véglegessé teszik.

Az agytröszt megjegyezte, hogy bár a Harris-kampány által kiadott tájékoztatóból „hiányoznak bizonyos részletek, amelyek e politikák teljes körű elemzéséhez szükségesek lennének, sok közülük a Biden–Harris-kormányzat legutóbbi költségvetésében szereplő javaslatokhoz hasonlít”.

A CRFB-nek a Harris-kampány által közzétett adatok alapján készült elemzése szerint az új adójóváírások és kiadások összköltsége körülbelül 1,95 billió dollár lenne a 2026 és 2035 közötti pénzügyi években

– ami 2,25 billió dollárra nőne, ha a lakáspolitikát állandósítanák.

Ezt a számot részben ellensúlyozná az alacsonyabb vényköteles gyógyszerek költségeiből származó mintegy 250 milliárd dolláros megtakarítás, ami 1,7 billió dollárral növelné a hiányt ebben az időszakban. A terv legdrágább eleme a Child Tax Credit.

A Harris-kampány nem közölte, miként finanszíroznák a tervet, a legvalószínűbb az adóemelés.

 

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2024. augusztus 20. 07:48
Meghirdette azt Kamala, hogy legyen arany kanala mindenkinek, ne jenkinek csak. Né! ezt hozza szamara...
FreedomEva3
2024. augusztus 19. 22:02
Nem mindegy? Majd nyomtatnak a …… bankár tulajok, ahogy eddig is. Úgyis övek már minden az USA ban. Meg kevés is, kellene nekik az egesz világ: háborúk, pusztitas, rombolás mindenhol, ahol ásványkincs, olaj, ertek van.
lefty67
2024. augusztus 19. 17:26
Ez a HP egy woke aranybánya! Ostoba, de fekete-indiai keverék, ezért eljátszhatja az elnyomott kissebségit! A-héten feka, B-héten cigány! Amúgy meg úgy néz ki, és olyan körülmények között nőtt fel , mint egy fehér középosztálybeli!
lemez
2024. augusztus 19. 16:56
Majd nyomtatnak,vagy szètnèz a cia melyik orszàgba nem vitték még el a demokráciát,ahol lopható nyersanyag van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!