Jó üzletet csinált a Nyugat és Oroszország a fogolycserével?

2024. augusztus 07. 19:51

Mutatjuk, kiket kapott meg a Nyugat, és kiket Oroszország a hidegháború óta történt legnagyobb fogolycsere során!

2024. augusztus 07. 19:51
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Nyitókép: Kirill ZYKOV / POOL / AFP

 

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, nemrég  a hidegháború óta legjelentősebb fogolycserét hajtotta végre a Nyugat Oroszországgal és Fehéroroszországgal Ankara közvetítésével. Szám szerint az oroszok 8 személyt kaptak, és összesen 16 személyt adtak cserébe a Nyugatnak. Első látásra tehát úgy tűnik a Nyugat kötötte a jobb üzletet, de vajon tényleg ez a helyzet? Ebben a cikkben annak jártunk utána, melyik oldal kikkel is lett gazdagabb a fogolycserét követően.

Ezt is ajánljuk a témában

Fogadtatás

Moszkvában vörös szőnyeggel és díszőrséggel várták a kiszabadított foglyokat, Putyin pedig arról beszélt, hogy a hazájuk egy pillanatra sem feledkezett meg róluk, és állami kitüntetésben részesítette a hazatérőket. Az amerikai társaikat egy láthatóan zavart Joe Biden fogadta, aki felszállt a repülőre, amellyel a kiszabadított foglyok érkeztek, majd pár perc múlva leszállt a repülőgépről, a történteket Kamala Harris elnökjelölt és jelenlegi alelnök és a Secret Service emberei is hitetlenkedve figyelték. A történteket a közösségi médiában is felkapták, sokak szerint az amerikai elnök azt sem tudta, hol van és mit csinál.

Kiket kapott Oroszország?

A fogolycsere egyik legfontosabb eleme Vagyim Kraszikov ezredes szabadon engedése volt. Az FSZB ezredese 2019-ben Berlinben találkozott Zelimhan Hangosvili egykori csecsen iszlamista hadúrral, a találkozó végkimenetele: Kraszikov háromszor fejbe lőtte az egykor az oroszok ellen harcoló csecsen vezetőt. Németországban életfogytiglani büntetésre ítélték, most azonban hazatérhetett Oroszországba.

A fogolycsere során egy másik az FSZB-hez köthető hírszerzői is visszatérhetett Oroszországba. Vagyim Konoscsenokot 2023-ban adta ki Észtország az Egyesült Államoknak, a férfi a vádak szerint segített kijátszani az Oroszországgal szemben hozott kereskedelmi és pénzügyi szankciókat.

Az FSZB-hez köthető személyek mellett több másik titkos ügynököt is visszakapott Oroszország. 

Artem Dulcev és Anna Dulceva Szlovéniában dekonspirálódott, Mihail Mikuhin pedig Lengyelországban bukott le.

Ma már mindannyian Oroszországban tartózkodnak.

Rajtuk kívül visszatérhetett hazájába Vlagyiszlav Kljusin orosz üzletember is, aki amerikai számítógépes hálózatokból ellopott adatokkal üzletelt, a vádak szerint mintegy 93 millió dollárt keresett az érzékeny adatok eladásával. Kljusint Svájcban tartóztatták le, majd 2021-ben kiadták az Egyesült Államoknak, ahol 9 évnyi börtönbüntetést, valamint 34 milliós kártérítés megfizetését szabták ki rá. Mellette az Egyesült Államok elengedte Roman Szeleznyev hackert is, aki többek között egy 50 millió dolláros informatikai csalásban vett részt, valamint 9 millió dollárt csalt ki amerikai bankoktól.

Moszkva tehát főként hírszerzőket és hackereket kapott a fogolycsere értelmében,

akik közül – mint Kraszikov – „visszaszerzése” fontos PR-győzelem is Kreml számára. 

Minőségi csere

Emlékezetes 2022 végén az Egyesült Államok és az egyesült Államok végrehajtott egy fogolycserét, akkor az amerikaiak Brittney Griner amerikai kosarast fogadták – akit kábítószer birtoklásért tartóztattak le Oroszországban –, az oroszok pedig a világ egyik leghírhedtebb fegyverkereskedőjét kapták vissza.

Kiket kapott cserébe a Nyugat?

Nyugatra főként újságírók – akiket habár kémkedés miatt ítéltek el, nem tudható, hogy valóban hírszerzők lennének –, aktivisták, emberi jogi harcosok és orosz ellenzéki politikusok térhettek vissza. Ahogy Oroszországnak Kraszikov szabadon engedése, úgy Németországnak Rico Krieger volt a legfontosabb. Habár a német külügyminiszter szerint csak nehéz szívvel mentek bele a megállapodásba.

Krieger a hivatalos magyarázat szerint önkéntesként dolgozott Belaruszban, 

ahol terrorizmus és zsoldos tevékenység miatt először halálra ítélték.

Később Alekszandr Lukasenka elnöki kegyelemben részesítette, így a büntetését életfogytiglani börtönre módosították. Krigerről nem sokat tudni, a Viasna nevű Emberi Jogi Központ csoport szerint a Német Vöröskereszt alkalmazottja. A belorusz hatóságok szerint 1993-ban született német állampolgár.

A fogolycsere részeként Krieger mellett más német állampolgárokat is szabadon engedett Oroszország. Kevin Lik orosz-német kettős állampolgárt, Demuri (Dieter) Voronyint, Patrick Schoebelt, valamint Herman Moyzhes ügyvédet és kerékpáros aktivistát mind hazaárulás miatt ítélték el Oroszországban.

Washington számára a két legfontosabb személy Evan Gerskovic, a Wall Street Journal újságírója volt, akit kémkedés vádjával tartóztattak le és ítéltek 16 évnyi börtönbüntetésre. 

A hidegháború óta ő volt az első újságíró, akit Oroszországban kémkedéssel vádoltak meg és ítéltek el.

Továbbá Paul Whelan, egykori tengerészgyalogos is kiszabadult, aki szintén kémkedés miatt került börtönbe.

A szabadon engedettek között volt Alexandra Skochilenko orosz művész, Oleg Orlov emberi jogi aktivista, a Nobel-békedíjas „Memorial” szervezet volt vezetője és Andrej Pivovarov, a Nyitott Oroszország mozgalom korábbi vezetője is.

A néhai Alekszej Navalnij munkatársai közül több ember is elhagyhatta Oroszországot Vagyim Osztyanyin, Xénia Fadejeva, valamint Lilia Chanysheva. 

Egyes hírek szerint a fogolycsere sokként érte az ukránokat is: Oroszország profi hírszerzőket kapott vissza liberális aktivistákért és újságírókért cserébe.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eljolesz
2024. augusztus 09. 20:04
Nem kell a félretájékoztatás, Itt nem hülyegyerekek cserélgetnek Harry Potter figurákat.. Hanem profik, ügynökökért ügynököket.
savrena
2024. augusztus 09. 15:44
Ha a Nyugat ujsagirokert adott profi kémeket, akkor hülye. De nem az.
Spiritmonger
2024. augusztus 08. 09:53
Minden fél jól járt, ezért cseréltek.
Syr Wullam
2024. augusztus 08. 06:42
Lehet, hogy mi meg Demszkyt adtuk a horvátoknak Hernádiért? 🤔🤭
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!