Elektronikus hulladékból aranyat? Mutatjuk hogyan

2024. augusztus 07. 07:44

Több száz kilogramm aranyat lehet az elektronikus hulladékból kinyerni.

2024. augusztus 07. 07:44
Circuit Boards and Computer Waste

Nyitókép: Tim Graham/Getty Images

E-hulladékból bányásznak aranyat Walesben. A brit érmegyártó, a Royal Mint megnyitotta új gyárát, ahol évente 4000 tonna elektronikus hulladékból, főként áramköri lapokból nyerik ki az aranyat. Ezzel a lépéssel a cég célja egy fenntarthatóbb nemesfémforrás megteremtése a luxus ékszerei számára – írta meg a The Guardian.

A több mint 1100 éve működő Royal Mint szerint az új eljárás révén évente több száz kilogramm aranyat tudnak kinyerni. 

Becslések szerint körülbelül 600 mobiltelefon szükséges ahhoz, hogy elegendő aranyat gyűjtsenek egyetlen gyűrű elkészítéséhez.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lurker
2024. augusztus 07. 12:17
"A brit érmegyártó" Dilettáns mandi! Az a brit állami pénzverde lenne, nem holmi mezei érmegyártó bazdmeg
Csomorkany
2024. augusztus 07. 10:56
Amúgy vicces, hogy az arany úgy igazából szinte semmire nem jó. A gyémánt még csak-csak... Azért mégsem utasítanám el, ha kezembe nyomnátok egy kilós aranytömböt, mert úgyse jó semmire... Szóval hajrá!
RasPutin
2024. augusztus 07. 09:36
Jóval egyszerűbb a történet mint sokan gondolnák. Az aranyat 3 vegyi anyag oldja. Királyvíz higany meg a két cianid. A higanyos megoldásnál a higany visszanyernető. A cianidnál működik az elektrolizis a királyvízes megoldásból is visszanyerhető. A higany és cianid veszélyes ha valaki szarul csinálja. A savat meg a visszanyerés után lehet semlegesíteni. Pl. karbamiddal. Házilag babramunka. Panelben senki ne próbálja mert az asszony kibassza mert a savgőz megeszi a lakást a higanytól hülye lesz az egész család a cianid meg ki is végzi. Valóban sok cucc kell normális mennyiségben de pl régi 486 prociból 2-3 db kiad már 1g közelítöleg 24 karátos aranyat. De az csak a királyvizes megoldásnál lesz.
2024. augusztus 07. 09:34 Szerkesztve
A HP a műszereiben egy időszakban telibe aranyozott paneleket alkalmazott. i.ebayimg.com/images/g/DIQAAOSwpW9jeQHS/s-l1200.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!