Döntött a bíróság: nem tiltják be Németországban a Compact magazint

2024. augusztus 15. 16:03

Nancy Faeser német belügyminiszter betiltotta a szélsőjobboldalinak nevezett Compact magazint, de a bíróság most felülbírálta a döntést.

2024. augusztus 15. 16:03

Nyitóképen: Nancy Faeser (fotó: Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Nancy Faeser német belügyminiszter, a szocdemek politikusa júliusban az általa a „szélsőjobboldaliság központi szócsövének” nevezett Compact magazin azonnali betiltását rendelte el. Faeser szerint a lap  a zsidók, a migráció és a parlamenti demokrácia ellen hergel.

Az ügy a bíróság elé került, és most a lipcsei bíróság úgy döntött, hogy 

a szólásszabadság elvének érvényesülnie kell,

ezért megsemmisítették a belügyminiszter betiltó rendeletét. A bírák szerint volt, hogy a lap megsértette az emberi méltóságot, és agresszívan állt az alkotmányos elvekkel szemben, de a szólás szabadságának kell érvényesülnie az alkotmány védelme nevében felszólaló kormány érdekeivel szemben.

A bíróság döntése értelmében a lapot most továbbra is ki lehet adni, ugyanakkor a bíróság még tovább informálódik és vizsgálódik az ügyben.

A bírósági döntés kapcsán megszólalt a CSU politikusa, Alexander Hoffmann, aki Faeser belügyminisztert alkalmatlannak nevezte, a bírósági döntést pedig „lesújtónak” értékelte, mondván, hogy egy „szélsőjobboldali magazin győzött a demokráciát megvédeni képtelen Faeserrel szemben”. A német liberálisok szerint Faeser az AfD legjobb kampánytámogatója lett az esettel.

A Német Újságírók Szövetsége ugyanakkor üdvözölte a bíróság döntését,

a sajtószabadság védelmeként értékelve azt.

 

Összesen 171 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2024. augusztus 16. 11:05
A Miniszterasszony megtanult már németül, vagy az Ienenministerien-ben az innnglis a kötelező nyelv?
Kybon
2024. augusztus 16. 04:59
Ha egy lipcsi hatalomra kerül, akkor ez lesz. Ideiglenesen volt egy (1db!) bíró, aki józanul döntött. Legközelebb a Soros-érzékenyített majd nem...
tetx
2024. augusztus 16. 00:00
Az egész német kormány totálisan alkalmatlan bármire is, nem csak ez.
luisbathhelena
2024. augusztus 15. 21:29 Szerkesztve
A bajor CSU betiltast követel. Én egy müncheni sorhazzal , konyvegetessel meg a bajszossal a hátam mögött nemigen tiltogatnek be semmit
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!