Csak bele akart nézni: darabokra törte a 3500 éves bronzkori vázát a négyéves fiú Izraelben

2024. augusztus 29. 08:09

Az összetört műtárgy valamikor i.e. 2200 és 1500 között készülhetett.

2024. augusztus 29. 08:09
null

Nyitókép: Oren ZIV / AFP

A BBC értesülése szerint egy különleges, 3500 éves bronzkori vázát tört össze egy négyéves kisfiú a haifai Hecht múzeumban, Izraelben. A különleges vázát, amelyet az ásatások során épségben találtak meg, a kiállítás bejáratánál helyezték el, ahol a látogatók közvetlenül megtekinthették. A múzeum vezetősége szerint az ilyen elhelyezés „autentikusabb élményt” nyújt a látogatóknak. Az elképzelésért viszont komoly árat kellett fizetniük.

Az „elkövető” édesapja elmondta, hogy a fiú megpróbálta kicsit megmozdítani az edényt, hogy belenézhessen, de az elbillent az állványról, és darabokra tört. 

Az eset után pár nappal a múzeum visszahívta a családot egy irányított tárlatvezetésre. Lihi Laszlo, a múzeum egyik munkatársa kijelentette: „Vannak olyan esetek, amikor a kihelyezett műtárgyakat szándékosan rongálják meg, amely történéseket nagyon szigorúan büntetünk, akár a rendőrség bevonásával. Ez azonban nem tartozik az ilyen esetek közé. Egy kisgyerek véletlen rongálta meg a vázát, ehhez mérten kezeljük a dolgot.”

A vázát, amely valamikor i.e. 2200 és 1500 között készült, egy restaurátor fogja helyreállítani, hogy néhány napon belül visszakerülhessen eredeti helyére a múzeumban. Bár a kisfiú apja megkönnyebbült, hogy a műtárgy helyreállítható, sajnálja az esetet, hiszen az ismét összerakott váza már „nem lesz ugyanolyan”

Az edény, amelyet valószínűleg bor és olaj szállítására használtak, jellegzetes darabja a régiónak, és különlegességét az adta, hogy sértetlenül ásták ki.

***

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2024. augusztus 29. 23:56
Kovács Ubulbácsi volt az apa?
Nimril
2024. augusztus 29. 22:26
Ekkora hülyéket, bazmeg.... Akkor legalább zárják el valami szalaggal, kötéllel, ha már vitrinbe nem akarják tenni. Most ez véletlen volt, de akár lehettek volna klímaterroristák is....
Ugye most csak viccelsz
2024. augusztus 29. 14:50
Ez a váza most lett igazán antik :)))
Krupp Skya
2024. augusztus 29. 14:47
Megértem a gyereket, a gyerek azt hitte HAMASZ vezető öltözött vázának, vagy az is lehetséges hogy HAMASZ vezető öltözött gyereknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!