Brutálisan megugrottak a gázárak Európában

2024. augusztus 16. 16:31

Több piac is attól tart, hogy az oroszok vagy az ukránok leállítják a gázellátást, ami Magyarország mellett Szlovákiának és Ausztriának is fájna.

2024. augusztus 16. 16:31
Cargill Bioro Biodiesel Plant In Ghent - Belgium

Nyitókép: Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Megugrott az európai gázár: a holland TTF gáztőzsdén 39-40 euró/megawattóra környékén zajlik a kereskedés. Az áremelkedéshez vezető piaci bizonytalanság elsősorban annak köszönhető, hogy harcok zajlanak az oroszországi Kurszk-régióban, köztük Szudzsában. A kisvárosban található az egyetlen tranzitállomás, amelyen keresztül Oroszország még földgázt szállít Európába – írja a Világgazdaság.

Ezt is ajánljuk a témában

Több piac is attól tart, hogy az oroszok vagy az ukránok leállítják a gázellátást, ami Magyarországon mellett Szlovákiának és Ausztriának fájna. 

A TTF-gáz ára most magasnak tekinthető, azonban hosszú távon más a helyzet: az energiahordozó jegyzése 2022 nyarán a jelenlegi árnak közel tízszeresét is elérte, és az elmúlt egy évben is járt már jelentősen magasabban, 55 euró környékén is.

 

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2024. augusztus 18. 09:26
Nem jobb érzés azt tudni, hogy a hős, velejéig demokrata és haladár ukrán hősök és elenszkij diktátor (mert senki nem választotta meg) győzelemre állnak. Mégha az utolsó ukrán is elesik a csatatereken, de látjuk, Putyin reszket, sarokba szorítva nyüszít, vele együtt Erdogan, Hszi Csi-ping és Orbán Viktor. Nem jobb a havi jövedelem 3/4-t gázszámlára és villanysszámlára kifizetni, semmint a rezsicsökkentéssel megállapított olcsó közműszámlákat kifizetni. Mikor szűnik meg már Ukrajna létezni?
orokkuruc-2
2024. augusztus 17. 03:52
Na, olvtársak, EZÉRT van a kurszki kaland! El ne higgye már valaki, hogy területcsere meg ilyen ukrán érdekek szerepet játszanak a csak Nulandéknak jelentő külföldi katonai vezetőknél..
SzkeptiKUSS
2024. augusztus 16. 21:03
Egy m3 gáz a piacon 160 Ft ? Erre rakódik rá a szállítás és elosztási költség a hálózatüzemeltetéssel együtt? Ki a f.... tudja ezt megfizetni, még az államnak is sok a különbözet, mert valahonnét el kell vonni azt a pénzt. Európa nem tanult az előző évekből. Mi ezt az évet kibírjuk, de kell majd jövő télen is.
123321
2024. augusztus 16. 20:57
lehet éltetni az ukránokat, buzi balosok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!