Bocsánatot kért Németország elnöke a lengyelektől

2024. augusztus 01. 10:10

Varsói látogatása során Frank-Walter Steinmeier arról beszélt, hogy a tervek szerint Berlinben emlékművet állítanának a nácik lengyel áldozatainak.

2024. augusztus 01. 10:10

Nyitókép: Friedemann Kohler / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az Euractiv arról számolt be, hogy Frank-Walter Steinmeier német elnök szerdán találkozott a varsói felkelés veteránjaival, és bocsánatot kért tőlük a felkelés 80. évfordulójának előestéjén tett lengyelországi látogatása során.

A lap ismertette, hogy a náci német megszálló erők elleni fegyveres felkelés 1944. augusztus 1-jén tört ki. A 63 napig tartó harcok során közel 200 ezer ember, főként civilek haltak meg, és a lengyel fővárost majdnem a földdel tették egyenlővé.

„Nincsenek szavak, amelyek kifejeznék ezt a borzalmat... Itt és most bocsánatot kérek” – jelentette ki Steinmeier a felkelés egyik első csatájának helyszínén összegyűlt veteránok előtt.

Varsói látogatása során Steinmeier beszélt arról, hogy

a német kormány tervei szerint Berlinben emlékművet állítanának a nácik lengyel áldozatainak.

A lengyel történelem legtragikusabb eseményének tartják a felkelést

Az Euractiv arra is kitért, hogy a lengyel történelem legtragikusabb eseményének tartják az eleve kudarcra ítélt felkelést, amelyet mintegy 50 ezer felkelő indított a náci megszállók ellen.

A német elnök mostani gesztusa azért is lehet részben előremutató, mert mint ismert Donald Tusk, Lengyelország miniszterelnöke és kormánya már korábban is sürgette Németországot, hogy nyújtson pénzügyi kártérítést az országnak a náci csapatok által a második világháború alatt elszenvedett veszteségekért.

Ez összecseng a kormányról decemberben leköszönt PIS kezdeményezéseivel is – írta a lap.

 

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. augusztus 03. 13:19 Szerkesztve
a ROMA HOLOKAUSZT áldozataitól miért nem kér senki bocsánatot ? MOCSKOS NÁCI ROHADÉKOK nem változtak semmit készitik az UJ VILÁG RENDET benne a III.világháborút a zsidók lopott kincseiből ,fogaiból épitették az EUROPAI UNIOT minden eurohoz vér tapad ,soha nem szabadott volna nekik megengedni ,hogy újra eggyesüljön a Német Birodalom .Ők a náci gyilkosok kapatk uj lehetöséget rehabilitálták öket, a BERLINI NAGYFALNAK még mindig állnia kellene . mOST IS KI VEZETI AZ uniot AKIK ELZÁRJÁK AZ OLAJCSAPOT ,,, Egy NÁCI KÚRVA : Ursula von der Leyen
Öreg Palóc
2024. augusztus 01. 18:02
A nácik magyar áldozatainak mikor emelnek emlékművet Berlinben ??
Robi54
2024. augusztus 01. 13:46
Ne emlékművet állítsatok,hanem fizessetek!
Box Hill
2024. augusztus 01. 13:19
Beck, a lengyel külügyminiszter, utasította berlini nagykövetét, hogy ne tárgyaljon semmiről a németekkel és nincs felhatalmazása arra, hogy átvegye tőlük a javaslataikat. Aznap reggel (1939. augusztus 31) Sir George Ogilvy-Forbes, berlini brit diplomata megpróbálta átadni Lipski lengyel nagykövetnek Hitler 16 pontos javaslatát a berlini lengyel nagykövetségen. A lengyel azonban visszautasította mondván: háború esetén polgári engedetlenség fog kitörni Németországban és a lengyel csapatok sikeresen Berlinbe vonulnak. (Richard Tedor: Hitler’s Revolution, 2013, 134.old.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!