Az USA védelmi minisztere visszavonta a vádalkut, amelyet a 9/11-es terrortámadás kitervelésével vádolt három férfival kötöttek

2024. augusztus 03. 19:46

Lloyd Austin közölte, hogy visszalép a tárgyalás előtti megállapodástól.

2024. augusztus 03. 19:46
null

Nyitókép: Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Lloyd Austin védelmi miniszter hirtelen visszavonta a 2001. szeptember 11-i terrortámadások feltételezett kitervelőjének és társainak vádalkuját, és felmentette az illetékes felügyelőt, miután évekig tartó erőfeszítésekkel próbáltak megegyezésre jutni az ügyek lezárása érdekében – adta hírül a CNN

A péntek este csendben nyilvánosságra hozott meglepetésszerű feljegyzésben Austin azt mondta, hogy egy ilyen jelentős döntésért a felelősséget „nekem kell viselnem”. Alig két nappal korábban a Pentagon bejelentette, hogy vádalkut kötött Khalid Sheikh Mohammeddel, ismertebb nevén KSM-mel és két másik vádlottal – Walid Bin 'Attash, és Hawsawi –, akiket a támadások kitervelésével vádoltak.

A beszámolók szerint az alku lényege az volt, hogy a három férfi bűnösnek vallja magát az összes felsorolt vádpontban (így a 2976 ember meggyilkolásáért is), cserébe az ügyészség beleegyezett, hogy nem kér rájuk halálbüntetést, csak börtönbe küldi őket.

Austin közölte, hogy visszalép a tárgyalás előtti megállapodástól, amivel a három férfi megmenekülhetett volna a halálbüntetéstől. 

A vádalku heves reakciókat váltott ki a demokratáknál, a republikánusoknál és a 9/11 áldozatait képviselő egyes csoportoknál is. Ők azt szeretnék, hogy a Pearl Harbor óta az Egyesült Államok területén elkövetett legsúlyosabb merénylekért halálbüntetést szabjanak ki.

 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tasi János
2024. augusztus 03. 22:58 Szerkesztve
FeketeFehér Milyen érdekes; innen kiléptem és egyből ez jött szembe, most tették fel míg írogattunk: youtube.com/watch?v=2AhKtflg4Fo Gondoltam megosztom veled IS, hátha érdekel!
FeketeFehér
2024. augusztus 03. 22:16 Szerkesztve
Tasi János Nézd, én értek hozzá, részben ez a szakmám. Az acél 700 fokon a teherbírásának a 75%-át elveszti (600 fokon kb a 65%-át), viszont 1500 fokon olvad. Szóval fizikai képtelenség amit állítasz, mert már jóval előbb összeomlik a szerkezet, mintsem megolvadna. De nem hiszem, hogy téged érdekelnének a fizika törvényei.
Akitlosz
2024. augusztus 03. 21:49
Mi köze van a hadügyminisztériumnak a vádalkukhoz? Ott nincsen jogállam meg független igazságszolgáltatás?
Tasi János
2024. augusztus 03. 21:34
FeketeFehér Aki keres, az talál: voanews.com/a/terror-attack-tribute-museum-new-york-expands-space-personal-stories/3897573.html Egyéb kérdés?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!