Tíz fagylalt, amelyet tilos kihagyni idén nyáron!

2024. július 25. 07:19

Olaszországban büszkék rá, hogy a gelato egyedi ízélményt nyújt a turistáknak.

2024. július 25. 07:19
Szabó Péter

Fotó: Pixabay

Amikor a turisták gelatót rendelnek Olaszországban, olyan jéghideg édességet várnak, amely különbözik a máshol megszokott fagylalttól. Az olaszok rendkívül büszkék a saját fejlesztésű, egyedi minőségű fagyijukra, így számukra is természetes, hogy kiemelkedő ízélményt jelentsen a nyalánkság – ezért kísérleteznek folyamatosan újabbnál is újabb kombinációkkal és ízharmóniákkal. A gelato a szokásos fagylalttól kissé eltérő módon készül – több tejet használnak, mint tejszínt, és lassabb a keverési folyamat, emiatt kevesebb levegő jut a krémbe, ez adja az olasz fagyik különleges állagát és ízét – írja a Tasting Table.

Nézzük, melyek azok a különleges fagylaltízek, amelyekért még Olaszországig is érdemes elzarándokolni!

Fior di latte – a klasszikus fagylaltíz, szó szerinti fordítása tejvirág. A legkrémesebb gelato, amely csak Olaszországban található meg eredeti tejes, tejszínes formájában, és nemes egyszerűségével veszi le a lábáról a fogyasztókat. A kézműves fagylaltozók csak a legfinomabb tejet használják ennek az íznek az elkészítéséhez, ez garantálja a minőséget, illetve ad egyfajta minősítést is az édesség készítőjéről. Ehhez az alaphoz aztán remekül keverhetőek a különböző gyümölcsök, ízek és aromák, de önmagában is kitűnően megállja a helyét.

Ibolya – amikor évekkel ezelőtt egy Padovában rendezett gasztrokiállításon bemutattak 500 különböző, és rendkívül különleges ízt, általános megrökönyödést váltott ki néhány megoldás: megtalálható volt a kínálatban például a fokhagyma, a homár vagy az ibolya is. Utóbbit egy időre elfelejtették, ám azóta rohamosan elterjedt. A legenda szerint még az 1800-as évek végén Nápolyban találták fel az ibolya gelatót, amely mostanra a mediterrán ország szinte összes fagylaltozójában megtalálható.

Sztracsatella – ez a népszerű olasz fagylalt vanília fagylaltból áll, amelyhez apró csokoládédarabokat kevernek – azért is csenghet ismerősen, mert egy sajttípus és egy levesfajta is erre a névre hallgat.

Enrico Panattoni, egy bergamói étteremtulajdonos döntött úgy 1961-ben, hogy a népszerű levesből fagylaltot készít.

A csokoládét előbb felmelegítik, majd amikor hirtelen lehűtik, a jéghideg fagylalton apró, ropogós darabokban fagy meg.

Amarena – ez egy igazán népszerű olasz fagylalt, amelynek különleges ízét a fior di lattéhoz kevert, szirupban tartósított fekete meggy adja meg. Látványra sem utolsó, ahogy gyönyörű piros örvény kavarja fel az alapfagylalt egyhangúságát, ráadásul valódi gyümölccsel is tarkítják.

Frutti di bosco – szó szerinti fordítása: az erdő gyümölcse. Olyan bogyók keverékére utal, mint a málna, szeder, áfonya és eper. Tejből, tejszínből, cukorból és az említett friss bogyós gyümölcsökből készül. Ennek a gelatónak a krémessége mindenkit levesz a lábáról. Citromfagylalttal párosítva kiváló, a savanykás íz csodálatosan ellenpontozza a lágy és édes bogyókat.

Joghurt – ez a fagyi ugyanolyan könnyű és krémes, mint a többi olasz ínyencség, de gyakran kevesebb összetevőből készül, kizárólag tejjel, joghurttal, tejszínnel és cukorral. Az olaszok nem szeretik bonyolítani az ételeiket, ez a fagylalt is jó példa erre. A fagylalt enyhén savanykás íze ráadásul remekül kombinálható tetszés szerint választott gyümölcsökkel.

Gianduja – ez tulajdonképpen egyfajta csokoládé, amelyet Piemont északi régiójában találtak fel. A környék bővelkedik a mogyoróbokrokban, és miután az 1800-as évek elején csokoládéhiány volt a Nagy-Britanniából érkező árukra vonatkozó politikai embargó miatt, így keverni kellett valamivel a csokoládét, a készleten lévő mogyoró pedig kéznél volt.

A gianduja tehát mogyoró és csokoládé keveréke.

Kókusszal vagy ibolyával kombinálva kiemelhető a csokoládé keserű édessége.

Zabaione – a zabaglione egy csodálatos olasz desszert, amely bőven tartalmaz tojássárgáját és egy-két csepp édes olasz bort, Marsalát, amelyet a tiramisu készítéséhez is használnak. A fagylalt a zabaione krém mintájára, sűrű, tojás alapú pudinggal, tejből, tejszínből és cukorból készül.

Amaretto – ezt a híres olasz likőrt gyakran emésztést könnyítő italként szolgálják fel étkezés előtt vagy után, de jól párosítható különféle édességekhez is. A fagylalthoz a gyártási folyamat végén adnak a likőrből, a tetejére pedig amaretto kekszet morzsolnak. A ropogós finomság a gelato textúrájához és ízéhez is aktívan hozzájárul.

Cassata – a szicíliai cassata torta önmagában is kiváló desszert, de az olaszok annyira szeretik, hogy fagylaltot is készítenek belőle. A cassata lényegében egy sziruppal átitatott piskóta, ricottával és rengeteg kandírozott gyümölccsel töltve, vékony marcipánréteggel bevonva. A fagylalt íze azonban nem csak egy szelet cassatát tartalmaz, újraalkotja a desszertet az összetevők felhasználásával.

 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­É­­r­t­­­é­­­k­­e­l­­d­­­ ­a­­­ ­­s­­­z­­­e­­x­­i­ ­­p­­u­­n­­­c­­i­­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
llnnhegyi
2024. július 25. 07:49 Szerkesztve
Kedves Fidesz Kdnp párti újságírók,politikusok! Ideje van,hogy ne a fagyi fogyasztás technikájával foglalkozzanak!! Ideje van a munkának! Ha szabadna kérnem! ==================✓ Hír tv! A Bencsikekre nincs szükség! Egyetlenegy műsorban sem! Bayer Zsolt intelligensen írjon, beszéljen!
hernadvolgyi-2
2024. július 25. 07:27
. "Kösz jól vagyok, az éveket nem számolom. Boldog vagyok, nyelem a sok gombócot. Múló állapot, panaszkodni nincs okom. Az benne a jó, ha nem ízlik hát eldobom. Mert nyalni csak úgy lehet, Ha élvezzük az ízeket." .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!