Rejtélyes okokból nem került fel Orbán Viktor programbeszéde az Európai Parlament napirendjére

2024. július 10. 06:29

Egyelőre nem tudni, hogy burkolt nyomásgyakorlás vagy csupán figyelmetlenség áll a dolog mögött, mindenesetre megint sikerült felrúgni egy régi uniós hagyományt.

2024. július 10. 06:29
Prime Minister Of Hungary Viktor Orban Visits Kyiv

Nyitókép: Viktor Kovalchuk/Global Images Ukraine via Getty Images

 

Az Euronews értesülése szerint nem tarthat beszédet Orbán Viktor az Európai Parlament első plenáris ülésein, mivel az elnökség „nem talált helyet” számára a napirendben. A lap két hiteles forrása is megerősítette ezt az információt.

Hagyományosan az Európai Tanács soros elnökségét átvevő tagállam miniszterelnöke fel szokott szólalni az Európai Parlamentben, és bemutatja az elnökség hat hónapjára tervezett programját. Ekkor a képviselők kérdéseket is feltehetnek a kormányfőnek.

Az Euronews értesülései szerint Orbán Viktor jelezte az uniós törvényhozásnak, hogy július 16-án vagy 17-én meg tudna jelenni a plenáris ülésen, hogy ismertesse a magyar elnökség programját, amelynek mottója a Tegyük újra naggyá Európát. Az Elnökök Értekezlete azonban közölte, hogy az adott napokon nincs hely ennek a napirendi pontnak.

Egyelőre keresik a felelőst

Az Európai Parlamentet jelenleg rendkívül lekötik folyó ügyei, és az Európai Tanácsot hibáztatják, amiért hagyta, hogy az alakulóülések napirendjét összeállító testület figyelmen kívül hagyja az elnökségi hagyományokat.

A lap első forrása elmondta, hogy öt évvel ezelőtt a finn elnökséget sikerült beilleszteni a nyári plenáris ülésre, mivel a választásokat májusban tartották, és így két plenáris ülés is volt a nyár előtt.

A forrás hozzátette, hogy az új parlamentnek elnököt és tizennégy alelnököt kell választania, ami miatt a keddet és a szerdát szabaddá kellett tenni. A csütörtöki napot Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki tisztségének megerősítő szavazására tartják fenn. Bár a péntek elméletileg rendelkezésre áll, Orbán Viktor állítólag már jelezte, hogy a pénteki nap számára nem alkalmas. Ezt egy szóvivő is megerősítette.

Egyelőre tehát nem tudni, hogy burkolt nyomásgyakorlás vagy csupán figyelmetlenség áll a dolog mögött, mindenesetre megint sikerült felrúgni egy régi uniós hagyományt.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:35
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­é­k­e­l­d­­ ­­a­­ ­­­s­z­­­e­­­x­­­i­­ ­p­­­u­­­n­­c­­i­­­m­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Theorba
2024. július 10. 15:36
Rejtéjes okokból nem járultunk hozzá hosszú ideig a két északi államnak a MI NATO-nkat erősítő csatlakozásához. Az élet egy nagy talány.
Bunyevac1964
2024. július 10. 12:35
Rejtélyes módon ? Na ne vicceljünk. Ez így fog menni 6 hónapig, de akkorát fog visszautni ez a hozzáállás, mint Áginak az ajtószárny . Saját magukat blamálják.
Szuperszig
2024. július 10. 11:23
Ezek a ballibbant fostalicskák megint elfelejtenek egy apró kis nüanszot, miszerint hamarabb a nemzetközi térben lesz a beszéde, minthogy ők beültek volna abba terembe, ahol azt nem szerették volna hallani. :-)))) Mókásak ezek az agy nélkül létező ballibbantak. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!