Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Orosz tengeralattjárók bevetéseket hajtottak végre az Ír-tengeren és összetűzésbe keveredtek a britekkel

2024. július 03. 17:33

A védelmi minisztériumból származó információk szerint az amerikai tisztviselők tudtak a tengeralattjárók mozgásáról.

2024. július 03. 17:33
null

Nyitókép: Yamil Lage/AFP

Oroszország tengeralattjárókat küldött az Ír-tenger környékére a 2022-es Ukrajna elleni támadást követően két alkalommal is – közölte a Bloomberg. Az első bevetés mintegy 18 hónappal ezelőtt, a második a közelmúltban történt. A brit és ír védelmi minisztérium nem kommentálta a híreket. Az oroszok célja a felderítés és a megfélemlítés lehetett.

Orosz támadó tengeralattjárók kétszer is bevetéseket hajtottak végre az Ír-tenger környékén a 2022-es Ukrajna elleni orosz támadás óta 

– közölte három, az ügyet ismerő személy a Bloombergnek nyilatkozva.

Korábban már voltak információk arról, hogy az orosz tengeralattjárók Nagy-Britanniát és Nyugat-Írországot körülvevő vizeken állomásoztak az ukrajnai háború idején, de arról, hogy az Ír-tenger felé közlekedtek volna, eddig nem érkezett jelentés.

Egy orosz Kilo-osztályú tengeralattjáró első bevetése az Ír- és Nagy-Britannia szigetét elválasztó Ír-tenger közelében mintegy 18 hónappal ezelőtt történt. A második incidensre a közelmúltban került sor, bár pontos időpontot nem neveztek meg. Ezek voltak az első alkalmak, hogy Oroszország ilyen lépésre vállalkozott – jegyezték meg a Bloomberg forrásai.

Egy brit helikopter és hadihajó 2023-ban „elkergetett” egy orosz tengeralattjárót az Írország délnyugati részén fekvő Cork kikötőjétől. Erre azért volt szükség, mert az ír hadseregnek nem voltak meg a képességei a víz alatti fenyegetések elhárítására.

A múlt hónapban orosz jelentések szerint a haditengerészet hajói – köztük a Jasen-osztályú Kazan tengeralattjáró – szimulált gyakorlatokat hajtottak végre az Atlanti-óceánon egy kubai látogatás előtt. Ezzel párhuzamosan a BBC nyilvánosságra hozta, hogy Skócia partjainál egy orosz tengeralattjárót észleltek, amely ezt követően Kubába utazott.

A Kilo-programot a modern történelem egyik legsikeresebb haditengerészeti programjaként emlegetik, több mint 60 Kilo osztályú tengeralattjáró állhat még szolgálatban, amelyeket a Fekete-tengeren ukrajnai célpontok támadására használnak.

Információk szerint az amerikai tisztviselők tudtak a tengeralattjárók mozgásáról. Az Egyesült Államok figyelemmel kíséri az orosz haditengerészeti tevékenységet 

– mondta egy magas rangú Biden-kormánytisztviselő. A brit védelmi minisztérium közölte, hogy „nem kommentálja a műveleteket”.

Az ír védelmi minisztérium szóvivője szintén azt mondta, hogy a hivatal nem kommentálja más országok fegyveres erőinek műveleteit. Anélkül, hogy az orosz tengeralattjárókról szóló jelentésekkel kapcsolatba hozta volna, a szóvivő elmondta, hogy a légi és haditengerészeti eszközök „fokozott tengeri járőrözést” végeznek az Ír-tengeren található tengeri energetikai infrastruktúra közelében.

A tengeralattjárók telepítése az Egyesült Királyság és Írország körül Oroszország kísérlete lehet a brit és ír tengeri védelem potenciális gyenge pontjainak felderítésére, vagy arra, hogy megpróbálják megfélemlíteni az Egyesült Királyságot az Ukrajnának nyújtott támogatása miatt – fogalmaztak a források.

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:24
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­é­­­k­­­e­­l­­d­ ­­a­­ ­­­s­­­z­­e­x­i­­ ­­­p­u­­n­­c­­­i­­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
lajajakab11
2024. július 04. 11:45
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! ** ** Körönként prémium VODKA " KREMLin Special Metanol " grátisz! ** ** ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! ** ** Haladóknak noviCSOKI ! ** ** »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« ** ** ** VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! ** ** ** !!! Kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak !!! ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
B_kanya
2024. július 03. 22:55
"Kovács UbulCross Wire 2024. július 03. 20:11 Kissé árnyalja a híresen őszinte musZka adatközlés" Most kijivi bubuka, a Kígyó sziget felett lebegő Kijev Szellemétől megszállva azt állítja, hogy átlát olyan orosz turpisságon, amin a Világbank szakértői nem. Mert kvartal95 bibike HÜLYE és hülyén oroszfóbiás is.
B_kanya
2024. július 03. 22:45
Kovács UbulCross Wire "2024. július 03. 20:18 Nem szállok vitába, mert a burkolatról handabandázik valami teljesen irreleváns fasságot" Kijivi bibike banderisztán nagy sikerének tartja, hogy "kilőttek" egy Kilot, aztán mikor a szárazdokkban lévő tengó külsö, nem nyomásálló burkolatán van egy viszonylag kis lyuk és nem nagy felületű rombolás, akkor nem érti .. Mert HÜLYE. Ahogy azt sem érti, hogy a modern rakétákat hordozó, akár 1500 km távolságra is csapást mérni képes, de az atomtéjéknél halkabb dízel-elektromos téjéket miért használja három "mélytengeri" flotta is az oroszok kívül. Mert kijivi bibike HÜLYE.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!