Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

„Orbán Viktor a Nobel-békedíjra törekszik" – váratlan helyről védték meg Magyarországot

2024. július 05. 11:26

A Financial Times szakírója szerint a francia és német belpolitikai helyzet sokkal veszélyesebb az Európai Unióra nézve, mint Magyarország soros elnöksége. Eközben az olasz publicistáknak is elszabadult a fantáziájuk.

2024. július 05. 11:26
ORBÁN Viktor; ZELENSZKIJ, Volodimir

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hétfő óta az Európai Unió abban a furcsa, kínos helyzetben találta magát, hogy egy olyan ország képviseli, amelyet partnerei többsége a tömb alapvető értékeinek aláásása miatt tűz alatt tart – írja a Financial Times, amely megjegyzi, elsőre úgy tűnhet, a rókát bízták meg a tyúkól vezetésére.

A szerző azonban azt is kiemeli, hogy messze nem Magyarország soros elnöksége a legijesztőbb probléma az Unióban, ő Marine Le Penék erejét sorolja ide Franciaországból, valamint a hárompárti német kormánykoalíció civakodását.

A szemünk legalább annyira Párizson és Berlinen legyen, mint Budapesten. Az EU számára Magyarország szerepe kisebb probléma, mint az, hogy több tagállamban különböző típusú jobboldali pártok kerülnek hatalomra

– szögezte le Tony Barber, aki szerint erős túlzás lenne megfosztani Magyarország szavazati jogát.

A publicista úgy véli, Orbán Viktor a kijevi útja során kevésbé konfrontatív hangnemet ütött meg, ami azt jelezheti, hogy Magyarország az elnökség idején visszafogottabb politikát képvisel majd.

Eközben az Il Giornale nyomtatott kiadásában megjelent véleménycikk szerzője azzal vádolja a magyar sajtót, hogy Orbán Viktort az új Charles de Gaulle-nak állítja be.

Többen pedig azt állítják Nyugaton, hogy Orbán Nobel-békedíjra törekszik

– írja Luigi Guelpa, aki viszont úgy látja, Brüsszel számára semmiféle garanciát nem vállalhat az, aki Putyin választási sikeréhez levélben gratulált.

Egy másik olasz lap, a La Repubblica egyébként nemes egyszerűséggel puccsal vádolta a magyar kormányt.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cccbasatu
2024. július 05. 17:26
Akármennyit ábrándoztok a Nobel békedíjról, nem Orbán a várományosa.Egy rész a lóti-futiért nem jár Nobel díj más részt eredménytelen.Harmadrészt 2 vagy 3 esetleg 4 várományosa is lehet a Nobel béke díjnak! Nos Orbánnak erre esélye sincs mert inkább adják egy travinak!
atti64
2024. július 05. 16:38
A BÉKÉRÖL VAN SZO KIT ÉRDEKEL A NOBEL DIJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2024. július 05. 15:53 Szerkesztve
Orbán Viktor a békét szeretné, az elismeréséről meg majd a magyarok istene gondoskodik! Látható és hallható tőle, hogy a magyarok hite vezérli, a jó agyú józan paraszti alapokkal pallérozott felfogásával.
Regelő
2024. július 05. 15:16
Nem teljesíti az odaítélés alapvető feltételeit. Hány háborút robbantott ki eddig? Esélytelen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!