Kik lesznek Von der Leyen új biztosai?

2024. július 25. 13:38

Gyűlnek a biztos biztosi nevek, meg a bizonytalanok is, a Politico meg összeszedte.

2024. július 25. 13:38
null

Nyitókép: AFP/Michaela Stache

***

A tagállamok által jelölt biztosok listáját kérte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az egyes országokból, azonban itt is, mint mindenütt, vannak biztos befutó veteránok, vattaemberek és újoncok is. A Politico összeszedte, kikből állhat össze a bizottsági elnök új csapata

Egyébként egy férfit és egy nőt jelölhetnek a tagállamok, közülük azonban csak egy kap valódi szerepet az új Bizottságban.

Mint írják, több kormány inkább a már bejáratott emberét küldi az EB főhadiszállására, így biztosan biztos marad például

  • a szlovák Maroš Šefčovič,
  • és a lett Valdis Dombrovskis,

és valószínűleg az lesz

  • a horvát Dubravka Šuica
  • és a holland Wopke Hoekstra, aki Frans Timmermanst váltja.

A francia és a görög jelöltek személye egyelőre bizonytalan, ahogy az is, hogy a spanyolok reményeinek megfelelően, Teresa Ribera zöldminiszterük kaphajta-e az energia- és klímaügyi portfóliót.

S vannak újoncok: a svédek az EU-miniszterüket, Jessika Roswallt, a finnek Henna Virkkunen európai parlamenti képviselőt, Szlovénia Tomaž Vesel volt számvevőszéki elnököt, Írország Michael McGrath pénzügyminisztert, Csehország pedig Jozef Síkela ipari és kereskedelmi minisztert küldte.

Akárhogyis, két jelöltet még senki nem terjesztett elő, ahogy a kérés szólt – emlékeztet a Politico. Ugyanakkor, teszi hozzá, ez nem azt jelenti, hogy ne zajlana intenzív alkudozás a személyekről és tárcákról, akár az érintettek imázsa védelmében.

Más esetekben az országon – általában koalíciós kormányokon – belül dúl a harc a jelölésekért, így van ez a litvánoknál és a lengyeleknél; a bolgároknál és a belgáknál pedig épp kormányalakítás zajlik, ami nehezítő körülmény.

Azért elképzelése a tárcákról sokaknak van: a franciák és az olaszok a kereskedelmi és a versenyügyi tárcára fenik a fogukat, de lehet, hogy gesztusként Meloniék kapják meg a szimbolikus „mediterrán portfólió” helyett. Ugyanígy kényes kérdés az agrár- és az élelmiszeripari portfólió.

Ciprus kifejezte érdeklődését az új, a Földközi-tengerrel foglalkozó biztosi pozícióra, amely a bevándorlási kérdésekért, valamint a közel-keleti és észak-afrikai biztonsági helyzetért felelős.

De hogy végül kinek mit oszt, az Ursula von der Leyenen múlik, akinek – elvileg – figyelembe kell vennie a nemek közötti egyensúlyt, a politikai pártok egyensúlyát és a földrajzi egyensúlyt. A jelölések augusztus végéig érkeznek be, az „állásinterjúk” a hónap közepétől zajlanak. Az uniós tisztviselők azt remélik, hogy november 1-ig megalakul az új Európai Bizottság.

 

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­­é­k­­­e­­l­­d­ ­­­a­ ­s­­­z­­e­x­­i­­ ­p­u­n­­­c­­­i­­m­­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
flesh ripper
2024. július 25. 20:13
youtu.be/vMO12l4wrVg?si=VwxpLyQDRvU9yBua
2024. július 25. 17:35 Szerkesztve
Hát én nem jelölnék senkit von den pfiezer bűnöző bizottságába. Úgy is max valami jelentéktelen himi-humi posztot fog osztani, ha egyáltalán. Az legalább karakán volna. De tudom, hogy nem így lesz persze. A pénz nagy úr.
2024. július 25. 17:12 Szerkesztve
Az egész EU-biztosi rendszer egy nagy porhintés, egy faszság. Kezdjük ott, hogy neveteséges, hogy mindig épp annyi terület van, ahány tagország. Minden bővítési körben megnő a biztosok száma. Ezt semmi nem indokolja. Persze a "nem-magállamok" mindig valami alibi, nulla hatáskörű területet kapnak, kivéve, ha az illető egy kipróbált, kétes múltjával zsarolható jóeftás, nyelvgyökig a deepstate ánuszában, mint pl. Jourová.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!