Kijev szerint sikerült használhatatlanná tenniük az oroszok krími haditengerészeti bázisát

2024. július 09. 21:26

Az ukrán haditengerészet parancsnoka szerint Szevasztopolnak lényegében lőttek, és azt is elmondta, miért.

2024. július 09. 21:26
Maráczi Tamás

Nyitókép: Az orosz haditengerészet tengeralattjárói és hadihajói a szevasztopoli hadikikötőben 2019. július 27-ém  /  fotó: Ulf Mauder / dpa Picture-Alliance via AFP

Az ukrán haditengerészet parancsnoka szerint az ukrán rakéta- és dróntámadások miatt az orosz haditengerészet büszkesége, a szevasztopoli hadikikötő működésképtelenné vált, ezért 

az orosz fekete-tengeri flotta legtöbb harcképes hadihajóját áthelyezték a megszállt krími kikötőből más helyekre, 

főleg a Fekete-tenger keleti, orosz területén fekvő novorosszijszki katonai támaszpontra. 

A hadikikötő az orosz flotta központi logisztikai bázisa, itt zajlottak a javítások, karbantartások, a személyzet kiképzései és itt feküdtek a fontosabb lőszerraktárak is.

A háború két és fél éve alatt a szárazföldi harcvonalakon az ukrán hadsereg kevés látványos hadi győzelmet volt képes felmutatni, de 

a Fekete-tengeren több ízben okozott támadásaival súlyos veszteséget ellenfelének. 

Az ukrán hadiflotta óriási hátrányban van az erős oroszhoz képest, mégis robbanóanyaggal megrakott haditengerészeti csónakokkal a vízen, illetve Storm Shadow és ATACM rakétákkal sikeresen el tudta érni érni az orosz katonai célpontokat a Krím-félszigeten - írja összefoglalójában az Euractiv.

Az uniós portál szerint az orosz hadihajók kivonásával egyúttal megszűnt a veszélye annak, hogy a vízi járművekről a partoktól közel lövik az oroszok cirkálórakétákkal az ukrán célpontokat, és kevesebb kapacitásuk maradt, hogy az Azovi-tengerre behatoljanak.

Olekszij Nyizspapa admirális Odesszában adott interjút a Reutersnek, amelyben elmondta: 

27 orosz haditengerészeti hajót semmisítettek meg vagy rongáltak meg elsősorban légitámadások során, 

köztük ötöt pedig a Szevasztopoli-öböl közelében tengeri aknákkal robbantottak fel. A parancsnok hozzátette: az orosz tengeri befolyás visszaszorítása után az amerikai F-16-os harci gépek érkezésétől és bevetésétől azt várják, hogy a Fekete-tenger feletti orosz légi dominancia is léket kap, újra biztonságos légi folyosókat lehet majd kialakítani a tenger medencéjének nyugati része fölött.

--

 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:35
🍓 ️ ­É­­r­t­­é­k­­­e­­l­­­d­­­ ­­­a­ ­­s­­z­e­­x­­i­­­ ­­p­­u­­n­­­c­­­i­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
Fegyenc8
2024. július 10. 08:33
Akkor most megint győztek az ukránok?
Dixtroy
2024. július 10. 07:28
Azt értem, hogy az usának, ami egy tengeri hatalom, jó, ha az orosz haditengerészetet megsemmisíti, lehetetlenné teszi a krími hadikikikötőt, hiszen ezért tört ki a háború, de mi ebben az üzlet az ukránoknak, mit nyernek vele? Az látszott, hogy szisztematikusan lövöldözik ki az orosz hajókat és repcsiket, ukrán zászló alatt, de nyilván olyan technikával, amire az ukránok nem képesek, cserébe az oroszok lerombolták az ukrán infrastruktúrát. Az oroszokat tuti visszavetették most ezzel melegvízű tengereken jó tizen évekre. És micsoda furcsa egybeesés, az oroszok és kíniak a sarkvidéken át alakítanak ki kereskedelmi útvonalat, ahol az amcsiknak nincsenek eszközeik, és ezzel a forgalom egy része nem Szuez fele fog menni.. Építenek vasutat is, lényegében az amerikai tengeri hatalom megbaszhatja majd magát.
Chekke-Faint
2024. július 10. 06:17
Brit tudósok alagutat fúrattak Kijevből. DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!