Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Így borult ki sajtótájékoztatóján Joe Biden, amiért a Legfelsőbb Bíróság tiszteletben tartja Trump mentelmi jogát

2024. július 02. 10:18

A regnáló elnök ébernek tűnt, lendületesen olvasta a súgógépet, ám újságírói kérdésekre most sem válaszolt – jegyezte meg a CNN.

2024. július 02. 10:18
First Presidential Debate; Biden vs Trump

Nyitókép: Kyle Mazza/AFP

Joe Biden elnök hétfőn elítélte a Legfelsőbb Bíróság döntését, amely kimondta, hogy az Egyesült Államok mindenkori elnöke hivatali ideje alatt bizonyos fokú mentességet élvez a szövetségi büntetőeljárások alól. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki Donald Trump volt elnök esetleges második mandátuma miatt – írja CNN.

Amerikában nincsenek királyok. A törvény előtt mindenki egyenlő. Senki sem áll a törvények felett, még az Egyesült Államok elnöke sem” – mondta Biden a Fehér Házból tartott beszédében. Majd kifejezte aggodalmát:

Az elnök mentelmi jogáról szóló Legfelsőbb Bírósági döntéssel midez alapvetően megváltozott. Gyakorlatilag nincs korlátja annak, amit az elnök megtehet. Ez alapvetően új elv, és veszélyes precedens, mert az elnöki hivatal hatalmát többé nem korlátozza a törvény, még az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságát is beleértve.

Mint ismert: a Legfelsőbb Bíróság 6–3 arányban döntött úgy, hogy Trump mentességet követelhet a büntetőeljárás alól néhány olyan cselekmény esetében, amelyet elnökként, még hivatalának elhagyása előtt tett. Az ítélet egyben elutasítja a szövetségi fellebbviteli bíróság februári határozatát.

Joe Biden figyelmeztetett, hogy 

az elnöki hatalom határai ma már kizárólag a tisztség betöltőjén és a döntésein múlik.

A lap megjegyzi, hogy Biden megszólalása a saját kampánya szempontjából kritikus pillanatban hangzott el, hisz minden erejével azon van, hogy megpróbálja eloszlatni az életkorával kapcsolatos állandó aggodalmakat, amelyeket tovább súlyosbított a múlt heti elnökválasztási vitában nyújtott teljesítménye. 

Biden bizonytalan teljesítménye szorongást váltott ki néhány kiemelt adományozója körében, és kényelmetlen kérdéseket vetett fel a demokraták soraiban azzal kapcsolatban, hogy alkalmas-e még négy éven keresztül betölteni hivatalát a Fehér Házban.

A lap hozzáteszi: 

a hétfői beszéd alatt Biden ébernek tűnt, lendületesen olvasott fel egy súgógépről, ám újságírói kérdésekre ezúttal sem válaszolt.

Biden, aki kampánya központi témájává tette a demokrácia védelmét, a Legfelsőbb Bíróság a döntést úgy értelmezte, amely aláássa a „rég bevett jogi elvek széles körét”, rámutatva a szavazati jogokkal és az állampolgári jogokkal kapcsolatos egyéb döntésekre. 

Hozzátette: 

most a választóké a végső beleszólás Trump elszámoltathatóságába.

Az amerikai népnek el kell döntenie, hogy Donald Trumpra akarja-e bízni az elnöki posztot, tudván, hogy még jobban felbátorodik, hogy bármit megtegyen.

A sajtótájékoztatót ITT tekintheti meg.
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. július 02. 19:41
Lobotómiát nem követel esetleg? Csak mert hogy Trump EMLÉKEZHET a hivatali idejéből dolgokra, amelyek orosz kézbe jutva nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek. Mondjuk Biden memóriáját biztosan nem kell majd törölni.
klara1-68
2024. július 02. 18:37
Talán Hunter Biden felelősségét is vizsgálhatná a "demokratikus" bíróság! Vagy balosok esetében nem fontos a "független bíróság"?
lacika-985
2024. július 02. 17:46
Agyalágyult szenilis pelenkás nem tesz semmi egyebet mint felháborodik mert az igazságszolgálttás igazságot szolgáltatott .. Ez is egy kezdet a globalisták bukása felé .
hlaci83
2024. július 02. 12:58
Lassan ideje lesz eldugni az öreget, mert a demencia nem gyógyítható, csak lassítani lehet. Olyan dolgokat fog kikotyogni, aminek nem örülnek majd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!