Oda lehet Von der Leyen kényelmes többsége

2024. július 16. 21:19

Minden szem az ECR-en.

2024. július 16. 21:19

Nyitókép: Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Ahogy arról mi is beszámoltunk, július 18-án, csütörtökön 13 órakor születik döntés Ursula von der Leyen jövőjéről. Ekkor szavaznak az Európai Parlament tagjai arról, hogy kapjon-e második mandátumot az Európai Bizottság elnöke.

Von der Leyennek az újraválasztáshoz 361 szavazatra van szüksége (a 720 képviselőből).

Az utóbbi hetekben Von der Leyen folyamatosan kampányolt  – még a washingtoni NATO-csúcsot is kihagyta – a képviselőcsoportoknál, hogy megszerezze a kellő támogatást, és ez, úgy tűnik, sikerült is neki.

Ezt is ajánljuk a témában

Francisco Roa Bastos, a Sorbonne Egyetem politikatudományi főelőadója újabb számításai szerint, ha nem is bukja el Von der Leyen a szavazást az EP-ben, a kényelmes többségről lemondhat. Bastos ugyanis sorra vette, hogy mely frakciókban mennyi képviselő „lázadhat fel” ellene.

Von der Leyen legnagyobb támogatói az Európai Néppárt (EPP) és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D), de még ebből a két frakcióból is ellene szavazhatnak körülbelül 30-an. Rajtuk kívül Von der Leyen még számíthat a liberális Renew és a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőinek támogatására, viszont Bastos számításai szerint itt is lehetnek nemmel szavazók, szintén harminc körül. 

Akik biztosan ellenzik a bizottság elnökének újrázását azok az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal (GUE/NGL), a két újonnan alakult frakció, a Szuverén Nemzetek Európája, valamint a Patrióták Európáért, illetve ide sorolhatók a független képviselők is. 

Így minden szem az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójára szegeződik,

akiknek 78 képviselőjük van az EP-ben, Von der Leyen személyével kapcsolatban azonban megosztottak: Bastos előzetes becslése szerint az ECR-ből összesen 48 nem szavazatot kaphat a Bizottság elnöke, így a professzor szerint a nem szavazatok száma 295 lehet. 

Ha azonban az egész ECR-frakció elutasítóan szavaz, akkor az ellenszavazatok száma elérné a 325-öt, amely szűkítené a bizottsági elnök eddig kalkulált többségét, de még így is megválasztanák bizottsági elnöknek 395 támogató szavazattal.

Ha viszont minden a legjobban sikerül Ursula von der Leyen szempontjából, akkor akár 425 igen szavazatot is kaphat az Európai Bizottság elnöke. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Deutsch Tamás

Facebook

Idézőjel

Frakciókon átívelő háborúpárti koalíciót szervez maga mögé, közben Orbánt gyalázza.

***

 

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­­é­­­k­­e­l­­d­ ­­­a­­ ­­s­­z­­­e­­x­­i­­­ ­­p­­u­n­­­c­­­i­­­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Dixtroy
2024. július 17. 10:49
Orsolyának az sem jött igazán jól, hogy pont most kezdett Orbánnal kapcáskodni.
salmonella
2024. július 17. 06:51
Ezt a fonnyadt picsát ideje lenne nyögdíjba zavarni.
Beszélgető
2024. július 17. 06:07
Az elég gáz, hogy a kaigeri párszáz szavazattal nyer egy főpolgi helyet, de az legalább választáson dől el. Itt egy tetves gittegylet összegründol egy széket egy mocskos korrupt picsának, félmilliárd ember kárára!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!