Elakadt a katonai sorozás terve Németországban

2024. július 10. 16:36

A liberálisoknak nem tetszik a kötelező jelleg.

2024. július 10. 16:36
NATO exercise "Arctic Defender 2024"

Nyitókép: Kay Nietfeld / AFP

 

Németország védelmi minisztere, Boris Pistorius (SPD/S&D) kénytelen lesz enyhíteni az új, 2025-ben bevezetni tervezett hadkötelezettségi modelljén, miután a koalíciós partner FDP magas rangú miniszterei kijelentették, hogy nem támogatják a kötelezőséget – írta meg az Euractiv. Pistorius júniusban ismertette konkrét javaslatát, amelynek célja 

a német társadalom „háborúra való felkészítése” az Oroszországból érkező fenyegetés miatt. 

Az északi országok ihlette modell kötelezte volna a 18 éves fiúkat, hogy töltsenek ki kérdőíveket érdeklődési köreikről, amely alapján a legalkalmasabb jelölteket választották volna ki orvosi vizsgálatokra és esetlegesen hat hónapos szolgálatra.

A liberális FDP vezető miniszterei azonban ellenállásukat fejezték ki a modellel szemben.

Christian Lindner pénzügyminiszter és Marco Buschmann igazságügyi miniszter Pistoriushoz címzett levelükben kifejtették, hogy bár közösen támogatják a Bundeswehr modern és hatékony hadsereggé válását, de ez csak a társadalmi elfogadottság révén érhető el. Bármilyen „kötelezettség egy csoport kis része számára az orvosi vizsgálatokra vagy katonai szolgálatra elkerülhetetlen igazságossági kérdéseket vetne fel” – írták, megjegyezve, hogy ez mély beavatkozás lenne a fiatalok életébe.

Pistorius korábban azzal érvelt, hogy a kötelező elemek az ő „enyhe” hadkötelezettségi modelljében elhanyagolhatóak, mivel a hadköteleseket érdeklődésük alapján választanák ki a fegyveres erőkbe való belépésre. Most azonban kénytelen lesz tovább enyhíteni ezeket az elemeket, mivel az SPD koalíciós partnereinek, az FDP-nek és a Zöldeknek a parlamenti támogatására van szüksége a hadkötelezettség újbóli bevezetéséhez. 

Pistorius eredetileg évi 5000 férfi behívását tervezte 2025-től, amit a védelmi minisztérium szóvivője megerősített.

Lindner és Buschmann levele újabb csapást jelentett Pistorius számára, miután kiderült, hogy Németország védelmi költségvetése jövőre a kért összegnél kevesebbel fog növekedni. „Ez bosszantó számomra, mert így nem tudok bizonyos dolgokat a fenyegetettségi szint által megkövetelt sebességgel bevezetni” – kommentálta Pistorius hétfőn.

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. július 11. 08:46
Minden baromnak: A jobbagyság 1848 ban megszűnt nalunk. Az USAban azidötájt RABSZOLGASÁG volt...
survivor
2024. július 11. 08:42
Bizony, greg jól mondja. Rozéfröccs helyett vérfolyam....
survivor
2024. július 11. 08:40
Long way to Volokalamszk ! Már ha érti valaki.
survivor
2024. július 11. 08:38
A Hitler Jugendnél nem vacakoltak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!