Becsengettek az ukránok Kínába, igen komoly kérdésük van

2024. július 23. 22:39

Az ukrajnai háború kezdete óta először jár hivatalos látogatáson Pekingben az ukrán külügyminiszter. Nem is véletlenül.

2024. július 23. 22:39
Maráczi Tamás

Nyitókép: Az ukrán külügyminiszter a washingtoni NATO-csúcsra érkezik 2024. július 11-én  /  fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP

 

Dmitro Kuleba kedden érkezett a kínai fővárosba, ezzel megkezdte háromnapos hivatalos látogatását az ázsiai országban. Vang Ji kínai külügyminiszter meghívására érkezett, és mint útja előtti nyilatkozatában írta: „kiterjedt, részletes, érdemi tárgyalásokat folytat" majd a béke elérésének módjáról. 

Az ukrán külügyminiszter leszögezte: el kell kerülni a versengő béketerveket, 

a cél az, hogy Kijev és Peking közvetlen párbeszédet folytasson, és megismerje a másik álláspontját 

írja a Szabad Európa rádió angol nyelvű honlapja.

A portál emlékeztet: Kína közeli kapcsolatot ápol Oroszországgal, és távolságtartóan viselkedik Ukrajnával szemben a háború 2022-es berobbanása óta, alkatrészeke szállít az orosz piacra, amelyeket az orosz hadsereg tud hasznosítani, és felvásárolja az orosz nyersolajat és földgázt, amellyel bevételhez juttatja a Kremlt a háború finanszírozására.

Az ukrán béketervet promotáló júniusi svájci békekonferencián Kína nem képviseltette magát, ugyanakkor egy saját hatpontos békekezdeményezéssel állt elő. Erre Zelenszkij elnök azzal vádolta Pekinget, hogy szándékosan meg akarja osztani a nemzetközi közösséget, és gyengíti a svájci konferencia súlyát azzal, hogy távol marad.

Ukrajna egyébként a háború előtti években intenzíven építette kapcsolatait Kínával, 

hiszen az orosz gazdasággal való szimbiózisát leépítve új piacokat, új kereskedelmi partnereket keresett – ezt Kijev új szövetségesei, az Egyesült Államok és Európa nem nézték jó szemmel. 

--

 

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­É­­­r­t­é­k­e­l­­­d­ ­­a­­ ­­­s­­­z­­e­­­x­­­i­­ ­­­p­­­u­­n­­c­i­­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Palatin
2024. július 29. 21:00
Ahogy Koszovó egy amerikai támaszpont Szerbiában, ugyanúgy lesz, - legalábbis az amcsik ezt akarják -, Ukrajna egy óriási amerikai támaszpont Európában Oroszország ellen. Ha az oroszok is belemennek ebbe. Ez kb. 50 millió emberéletbe kerülne, az amerikaiak szerint ez nem nagy ár.
uranvaros
2024. július 29. 03:26
Kína pontosan ismeri a szovjet történelmet. A jelenlegi fölfújt Ukrajna Sztálin öröksége.
Palatin
2024. július 24. 22:56
Ha Trump valóban gyöz, mindent megtesz az ukrajnai háború befejezése érdekében. Ezt meg is fogja tudni tenni, annak ellenére, hogy nem várt módon áll majd hozzá a kérdéshez, teljesen az USA érdekei alapján jár el. És ezért fog neki sikerülni. Meredek húzása lesz. 1. Az Oroszok megtarthatják a Krimet és a Donbaszt, 2. Ukrajna nem lesz Nato tag, 3. Ukrajnának segíteni fog az újjáépítésben és erre az oroszokat is kérni fogja. Ezek után lesz nagy felháborodás, föleg Európában, mert a nyugatiak, már Oroszország sírjánál szerettek volna gyászolni. De Trump az amerikaiakat meg tudja majd nyugtatni, és azok azt el fogják fogadni, mert az oroszoknak adott óriási elönyért azt követeli tölük, hogy szakítsák meg a kapcsolataikat Kinával és álljanak a Nyugat oldalára. Ez lenne ugyanis az amerikaiak legfontosabb érdeke. A kérdés az lesz, hogy mit szólnak majd ehhez az oroszok és Kína. Hogy Európa és Ukrajna mit szól, az mindegy. Nagy felfordulás várható, de egy éven belül elcsendesedik a dolog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!