Az orosz kihívás meg sem történik, ha nem bontják meg a legbelsőbb orosz vörös vonalakat

2024. július 30. 06:08

A nyugati logikába nem fért bele, hogy Oroszország feláldozhatja nyugati kapcsolatait.

2024. július 30. 06:08
null
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

Nyitókép: Vlagyimir Putyin és Barack Obama 2016-ban (Fotó: AFP / Sputnik / Alexei Druzhinin)

„Az eszkalációs spirált bármelyik oldal és bármelyik válságzóna beindíthatja, az első világháború is indulhatott volna más körülmények között. A tüzek ott voltak sok helyen, ma is ott vannak. A főbb szereplők között minimális a bizalom, és hiába vannak jelentős gazdasági összefonódások, érdekek, illúzió azt gondolni, hogy a gazdaság határozza meg a politikát. Jelentős gazdasági, sőt az uralkodó házak és elitek között családi összefonódások voltak 1914-ben, ez nem akadályozta meg a háborút. Ebben az értelemben egyébként a mai világ kevésbé integrált, mint a száz évvel ezelőtti – sokkal kevesebb köze van a kínai vagy orosz elitnek az amerikaihoz és európaihoz, mint az orosz, osztrák-magyar, brit vagy német uralkodó családnak és felsőbb osztályoknak volt egykor egymáshoz.

A politikát, a nagystratégiát ideológiák, történelmi percepciók, félelmek, de részben akár egyéni vezetői tulajdonságok határozzák meg a legnagyobb részben ma is. Oroszország ukrajnai háborújával nagy gazdasági lehetőséget veszített el, a nyugati piacot, egy kevésbé profitábilis piacra lecserélve azt. De a geopolitikának megvan a maga logikája, ami a gazdasági érdekekkel szemben önmagában is a konfliktus felé visz. Ha pedig ehhez hozzáadjuk az egyént, akkor még kiszámíthatatlanabbá válik a pálya. Az világos, hogy különösen Oroszországban és Kínában az egyéni vezetői döntéseknek nagy szerepe van, és a két jelenlegi vezető, Vlagyimir Putyin és Xi Jinping rendkívül ambiciózus víziókkal és jelentős történelmi érzékenységekkel rendelkezik.

Természetesen nem állnak egyedül, mind a ketten saját társadalmuk termékei, és ha az elit jelentős része nem állnak mögöttük, aligha tehették volna azt, amit eddig tettek. Mégis, olyan markáns és merész változásokat hajtottak végre országaikban, hogy vélhetően inkább hajlamosak egy konfliktus felvállalására, mint a meghátrálásra egy jövőbeni krízishelyzetben.

A megértés rendkívüli módon hiányzik a képletből, a Foreign Affairs egy kiváló cikkének címe: »Alvajárva a háború felé«.  A Nyugat elleni ennyire nyílt orosz kihívás valószínűleg meg sem történik, ha nincs próbálkozás legbelsőbb orosz vörös vonalak megbontására. 2008-ban az amerikai vezetők nem érzékelték, milyen veszélynek teszik ki nem magukat, hanem Ukrajnát és Georgiát. Pedig csak komolyan meg kellett volna hallgatni, mint mond az orosz elit – sőt maga Vlagyimir Putyin 2007-ben Münchenben. A nyugati logikába viszont nem fért bele, hogy Oroszország akár feláldozhatja jövedelmező nyugati kapcsolatait Ukrajna miatt. Az orosz logikába viszont az nem fért bele, hogy az orosz kapcsolatot feláldozhatja a Nyugat – megint csak »Ukrajna miatt.«”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. augusztus 18. 08:56
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! ** ** Körönként prémium VODKA " KREMLin Special Metanol " grátisz! ** ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! ** ** Haladóknak noviCSOKI ! ** ** »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« ** ** ** mordor türannosza, a zseb-cár parancsa: ** ** VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! ** ** ** ↓↓↓ !!! Kizárólag a FÉLkegyelmű prolik válaszoljanak !!! ↓↓↓ ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
zsocc44
2024. július 30. 20:46
Nocsak, nocsak… Demkó úr, mégsem lesz ukrán reggeli sem a Krímben, sem máshol orosz területen? Milye van Európának? Nemi barnaszene és baromi nagy mellénye. Ennyi… ez a háború is az erőforrásokról => gazdaságról szól, mint a többi! Földterületek feletti ellenőrzésről, de ugye azt is tudja, majdnem szakértő úr, hogy a szárazföldek 75%-a gyakorlatilag lakatlan? Na sebaj, jobb későn mint soha! Ukrajna soha nem lesz se EU, se NATO tag. Ha szükséges, akkor mint ország is meg fog szűnni. Erről gondoskodni fog Oroszország és Kína + globális dél. Pusztán a precedens értek miatt!
Lajoss
2024. július 30. 15:36
Mocskos gyilkosoknak nyalod a seggét,kedves Atus…🤮🤮🤮
Zokni
2024. július 30. 14:46
“…illúzió azt gondolni, hogy a gazdaság határozza meg a politikát...” Sztem meg az illúzió, hogy más. 1:1 Csak mellettem a történelem, Maga mellett meg a kurzus szól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!