Az Egyesült Államok centiméterekre került a polgárháborútól

2024. július 14. 16:03

Megnevezni is nehéz, miben lehet bízni ebben a kilátástalan helyzetben – legfeljebb egy sóhajra futja: Isten, óvd meg Amerikát!

2024. július 14. 16:03
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Facebook

Fotó: Rebecca DROKE / AFP

„A Donald Trump elleni merénylet azt jelzi, hogy az Egyesült Államok centiméterekre került a polgárháborútól. Ha a gyilkossági kísérlet sikeres lett volna, nincs kétségem afelől, hogy mostanra országszerte felbomlik a törvényes rend. Amerika végzete, hogy a konszenzus utolsó tántorgó bástyája egy szenilis vénember, akiről nehéz feltételezni, hogy eddig bármilyen értelemben is vezette az államszövetséget. Mivel Biden elnök leépült állapotában a vécére se talál ki egyedül, értelmetlen a további négyéves mandátumával számolni.

Az így képződött helyzetben a polgárháború elkerülhetetlennek látszik: az alelnök, Kamala Harris a konszenzust felforgató progresszívek jelöltje, akiket eddig csak a régi vágású demokrata elit által támogatott reszketeg öreg tartott vissza az Ovális Iroda elfoglalásától, míg a korábbi elnök, Donald Trump a teljes politikai tőkéjét a közbizalom szétverésére tette fel, úgy fürdőzik a társadalmi gyűlölet felszításában, mintha nem lenne holnap, és ha rajta múlik, nem is lesz – elnöki ciklusa a liberális amerikaiak ellen intézett összefüggő provokáció volt, amelyre a woke-kurzus a metoo-mozgalom meg a Black Lives Matter-mozgalom jogrendet és amerikaiságot aláásó őrjöngésével reagált, úgyhogy nem kell jósnak lenni annak megállapításához, hogy az Egyesült Államok társadalmi békéje nem áll ki még egy Trump-ciklust a Fehér Házban. 

Ha Amerikában valóban kiújul a tizenkilencedik századi polgárháború az Unió progresszív hívei és a Konföderáció reakciós örökösei között, a világrend a vákuum állapotába kerül, amelybe törvényszerűen benyomul majd a globális uralomra törő Kínai Népköztársaság és Orosz Föderáció  – míg Távol-Keleten Tajvant, Dél-Koreát és Japánt a Hszi Csin-ping vezette Kína fenyegeti, addig az európai államok feletti uralomra Vlagyimir Putyin Oroszországa feni a fogát. Ha Amerika háborúba süllyed önmagával, a fenyegetett országoknak magukat kell megvédeniük a túlerővel szemben, vagy a szabadságuknak befellegzett. Megnevezni is nehéz, miben lehet bízni ebben a kilátástalan helyzetben – legfeljebb egy sóhajra futja: Isten, óvd meg Amerikát!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. szeptember 01. 12:31
Kíváncsi vagyok mikor tör ki a Yellowstone kaldera.
kiss.istvan770
2024. augusztus 31. 20:20
Fordítva vetted be a gyógyszered!
wombatmenhely
2024. július 15. 10:44
Švejk magyarázata arra, a könyv legelején, kik ölték meg FF-t Szarajevóban, majd a nyilvánvalóan bekövetkező háborúban formálódó szövetségi rendszerekre vonatkozó jóslata Kissinger szintű reálpolitika Puzsér szóban forgó bejegyzéséhez képest.
viator-11
2024. július 15. 09:27
Hiába fohászkodtok most már (bérmálkozás nem lesz?) akkor sem lesz Magyarországon Lóbelt fol plezident.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!