Atomjaira hullott Elon Musk legújabb játékszere

2024. július 13. 08:24

2016 óta nem volt ilyen súlyos baleset a SpaceX-nél.

2024. július 13. 08:24
null

Nyitókép: X-képernyőkép

Katasztrofális üzemzavar történt a SpaceX Falcon 9 rakétájának a kilövése után. Ahogy elindult a második fokozat, s a rakéta a világűrbe ért, az darabjaira hullott – írta meg a New York Times

Elon Musk „űrvállalatának” 2016 óta nem volt ilyen súlyos balesete, a milliárdosra nézve különösen aggasztó, hogy a széthullott rakéta a Starlink műholdakat vitte az űrbe.

A széteső rakéta útját az alábbi videóban lehet végignézni, fellövéstől a megsemmisülésig:

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. július 23. 08:22
Nehéz látni az atomot mikroszkóp nélkül😀
kiss.istvan770
2024. július 13. 15:09 Szerkesztve
Egy újabb bulvárcikk. A Spacex "olcsó", újrahasznosítható rakétákkal kísérletezik. A NASA költségeinek a töredékéből állít elő egy rakétát. Már több rakétát elvesztettek és a hibákból tanulva építik a következő verziót. Ez a rakéta egy kísérleti pályán repült, a második fokozat visszahozásának első kísérlete volt, - nem jött be, majd a következő sikerül. Az űrkutatás eddig is így működött, nincs benne semmi új. A Starlink egy "filléres" műholdtípus, amiből már többszáz kering a föld körül, egy kupac elvesztése nem nagy ügy. (Magánvéleményem, hogy nem kellene űrszemét sereget felkűldeni az internet elérésért eldugott helyeken. A száloptika sokkal gyorsabb és olcsóbb, egy napvihar sem teszi tönkre. Eldugott helyeken pedig használjanak műholdas telefont, csak néhány műhold kell hozzá és drágább telefon.)
Karvaly
2024. július 13. 15:07
Amit _egy_ perc keresés után sikerült megállapítani: Ez a Falcon 9 ötödik generációja volt, közel 300 fellövésből az első sikertelen, még így is 99,7% a siker aránya, ami még így is a legjobb arány Nem a 20 műhöld elvesztése a nagy probléma, hanem az, hogy a kivizsgálás végéig nem lőnek fel több Falcon 9 block 5-öt, pedig most elég sok fizetős fellövés be van táblázva A videón látható jelenség jéglerakódás olvadása volt, ez okozhatta a széthullást - valamennyi lerakódás normális, de ez most jóval afölött volt (talán a párás idő miatt?) A Mandiner az Indexhez, 444-hez, Telexhez hasonlóan ráment a "kattintékony" címadásra, és a semmitmondó beltartalomra. Jobb lenne, ha csak az Origót hagynák meg bulvárnak.
Király Kávéház
2024. július 13. 11:12
Persze vannak sikerek a rakéta hajtásban is... DE látható hogy ezzel a "kökorszaki" technikával nem fogunk eljutni a Mars -ra benépesíteni..sőt még a Holdra se... Túl ingatag és megbízhatatlan és gazdaságtalan. Felülni egy robbanóanyaggal megtöltött hordó tetejére ???? És kontrollált robbanásokkal eljutni bárhová ??? Aztán várni hogy hogy ne robbanjon fel ??? más technológia kell...és lehet hogy 100 évekbe fog telni mire találunk valami mást. hacsak az idegenek nem jönnek segíteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!