A zöldek segítségére pályázik Von der Leyen

2024. július 10. 16:52

A Bizottság újraválasztott elnöke nem kíván a jobboldallal szövetségre lépni.

2024. július 10. 16:52
Ukraine conference

Nyitókép: BRITTA PEDERSEN / AFP

 

Az európai parlamenti választások után kialakult új politikai egyensúlyok megváltoztatták Ursula von der Leyen eredeti tervét, miszerint jobboldali támogatást keresne újraválasztásához. 

Most a Zöldek felé fordul, hogy biztos többséget találjon, de a bizalom továbbra is problémás kérdés.

Von der Leyen a jobbközép Európai Néppárt (EPP), az EU szocialisták (S&D) és a Liberálisok (Renew) szavazataira támaszkodik, akik egy EU-párti koalíciót kívánnak kialakítani a következő ötéves mandátumban – számol be az Euractiv. Az EPP 188 helyet, a szocialisták 136 helyet, a liberálisok pedig 76 helyet foglalnak el, ami biztosítja a 720 fős EU-házban a 400 fős többséget.

Az EPP azonban nem biztos abban, hogy minden szocialista Von der Leyenre szavaz, beleértve egyes tagjaikat, különösen a francia és osztrák delegációkat. Július 1-jén Von der Leyen tárgyalásokat kezdett a Zöldekkel is, hogy megszerezze 53 szavazatukat.

Bas Eickhout EP-képviselő szerint a tárgyalások célja az volt, hogy a Zöldek csatlakozzanak a többséghez, különös tekintettel arra, hogy ne hátráljanak meg a zöld agenda ügyében. 

Az EPP belsőleg is megosztott volt az együttműködés kérdésében,

és néhány hónappal később jobboldali politikusok, köztük Von der Leyen és az EPP vezetője, Manfred Weber nyitottak voltak az „egészséges” jobboldali elemekkel való együttműködésre, mint például az olasz Giorgia Meloni, kizárva a Zöldeket.

Az EP szocialistái reagáltak és kizárták Von der Leyen támogatását, ha az ECR (Európai Konzervatívok és Reformerek) tagjai, például Meloni részesei lennének az EU-párti koalíciónak. 

Az EPP belső megosztottsága továbbra is fennáll.

Herbert Dorfmann, az EPP mezőgazdasági koordinátora elmondta, hogy Von der Leyennek nem szabadna a Zöldek támogatását keresnie, így elkerülhetné, hogy még jobban elhanyagolják a gazdákat. Ugyanis a Zöldek ragaszkodnak a zöld agenda, a Green Deal folytatásához, míg az EPP pragmatikus megközelítést javasolt a választások előtt. A Zöldek azt is fontolgatják, hogy majd a megbízható kádereiket helyezik kulcspozíciókba az EU bürokráciájában, hogy megakadályozzák az EPP-t abban, hogy nacionalista ECR-rel kormányozzon Von der Leyen megválasztása után.

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
a-gyar-2
2024. július 10. 19:22
EU a mai formájában a financtőke legimperialistább, legreakciosabb elemeinek nyílt, terrorista diktaturája.
Csendesgyöngy
2024. július 10. 19:17
Azt gondolom, hogy ezt az alkudozást teljes mértékben meg kellene tiltani az EB elnöki címért. A jelöltnek legyen egy programja és azzal győzze meg a képviselőket, nem pedig posztok ígérgetésével. Amit most látunk, véleményem szerint már nagyon hasonlít a korrupcióhoz.
nyugalom
2024. július 10. 19:08
Hasonló a hasonlónak......
holger78
2024. július 10. 18:37
"Von der Leyen a jobbközép Európai Néppárt" Miért lenne jobbközép a Néppárt? Totális buzipropaganda, elembétékú nyomulás, a harmadik világ söpredékének befogadása (pontosabban szervezett beszállítása), korrupció, gazdasági inkompetencia, nagyjából ezekkel a szavakkal lehet leírni a tevékenységüket. Nem jobbközép, hanem egy kifejezetten szélsőbalos és fehérgyűlölő pöcegödör ez az ún. Európai Néppárt, az első fára fel kéne húzni az összes gazembert, aki ezeket támogatja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!