Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Új államfő lett Szlovákiában

2024. június 15. 07:21

Zuzana Čaputová szombaton átadja az államfői széket Peter Pellegrininek.

2024. június 15. 07:21

Nyitókép: VLADIMIR SIMICEK / AFP

A hagyományoknak megfelelően Csehországba vezetett a szombaton leköszönő Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök utolsó hivatalos útja. Az államfő a prágai várban átvette Petr Pavel cseh elnöktől a legmagasabb cseh állami kitüntetést. Čaputová pénteken Pozsonyban levezényli a díszőrség utolsó szemléjét és a fegyveres erők főparancsnokaként elbúcsúzik a katonai hivatal vezetőjétől, szombaton pedig átadja hivatalát Peter Pellegrininekírja az Infostart.

Zuzana Čaputová Prágában bejelentette, hogy hivatalának átadása után pihenni szeretne, és nem vállal semmilyen politikai hivatalt, kilép a politikából

„Ehhez a legközelebb az oktatás, talán a tudományos szféra áll” – utalt a terveire a leköszönő államfő, aki pénteken az elnöki palota hátsó udvarán levezényli a díszőrség utolsó szemléjét, és a fegyveres erők főparancsnokaként elbúcsúzik a katonai hivatal vezetőjétől, majd szombaton átadja székét Peter Pellegrininek.

A megválasztott államfő szombaton a beiktatását követő ünnepi ebéden vendégül lát 15 fiatalt és 15 idős embert

 Ezzel szeretne jelzést küldeni az elnöki palotából, hogy vissza kell állítani a generációk közti párbeszédet és szolidaritást.

„Meg kell próbálni párbeszédet kezdeményezni a legfiatalabb és a legidősebb generációk között. A fiatalok tele vannak energiával, az idősek tapasztaltak, ezt kölcsönösen tisztelni kell és meg kell hallgatni egymást” – fogalmazott.

Az új szlovák köztársasági elnök első hivatalos útja a ugyancsak Csehországba vezet, az államfő június 26-án látogat el Prágába.

„Nagyon várom az utat, érzem, hogy egy nagyon kellemes, pozitív hangulatú találkozó lesz” – mondta Peter Pellegrini.

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2024. június 15. 10:33
Novicsok-5Vasalo 2024. június 15. 09:49 ..."Erről egy fideszes birka inkább ne oktasson ki mit öklendez fel az ember és mit szop be."... TÉGED nem is kell. De MÁSOK nem árt ha tudják, hogy egy szarfaszú, kerítésen a dolgainkba pofázó CIA ügynök LIBERÁLNÁCIVAL állnak szemben...
csapláros
2024. június 15. 10:29
Novicsok-5 2024. június 15. 07:39 ..."A liberális lotyót egy baloldali Fico-maffiózó váltja. "... A DIKTATÚRÁKKAL szemben EGYSÉGFRONTRA van szükség. Anno a szicíliai maffia is a nácik elleni szövetség része volt, és az Olaszországot a náciktól megszabadító amerikaiak is híresek voltak a korruptságukról (lásd a 22-es csapdáját). Most akkor mi a baj, baszott agyú kazuár ?
csapláros
2024. június 15. 10:07 Szerkesztve
Novicsok-5Beszélgető 2024. június 15. 09:48 ..."Cserébe meglophatnak, csalhatnak, hazudhatnak és mi meg tűrjük. (a politikusokat)" ... TE vagy APÁD, illetve a TESTVÉRED, ORVOSOD, GYóGYSZERÉSZED választják őket, baszod ! Most akkor MI VAN ? Polgárháború, bazdmeg, mert hiába is akarod a kör négyszögesítését, mint most is a LIBERÁLNÁCI ideológia jegyében. Annak a vége Nürnberg és a Népbíróságok, amikor lógni fogtok. JOBB helyeken pedig addig prolongálják a politikusokat, amíg azok úgy muzsikálnak, ahogyan a választóik fütyülnek. No WAR, no GENDER, no ILLEGAL MIGRATION ! BRICS !
csapláros
2024. június 15. 10:01
Novicsok-5 2024. június 15. 08:32 ..."Kérődzők, ismerkedjetek meg az új szlovák testvéretekkel."... Testvéred neked a William Burns a CIA igazgatója, és a Soros Gyuri, a Bidé szaros, általatok kilefetyelt (Bidénél is okosabb öntudatra ébresztett) fosos pelenkájával együtt, szarfaszú ügynök disszidens.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!